З початком опалювального сезону в різних містах країни виникло чимало проблем з постачанням тепла.
Найгостріше ця проблема постала у містах Сміла, Кривий Ріг, Шепетівка, Херсон та Кам’янське.Асоціація міст України не вбачає вини міських голів у такому становищі. До того ж раніше неодноразово попереджувала центральну владу про загрозу критичного стану у сфері теплозабезпечення.
Головна проблема у тому, що НАК «Нафтогаз України», користуючись своїм монопольним становищем, обмежує підприємствам теплоенергетики постачання природного газу. Через заборгованість держави з різниці в тарифах перед підприємствами теплопостачання, виникли борги. Їх сума нині сягає 14 млрд. грн. А несвоєчасне відшкодування державою коштів за надані пільги та субсидії в окремі пікові періоди у 2016-2018 роках сягало 30 млрд грн.
І якщо на комунальних підприємствах теплоенергетики питання заборгованості вдається поступово вирішити, то на підприємствах державної власності ситуація складається вкрай небезпечна.
Голова Асоціації міст України, міський голова Києва Віталій Кличко, спираючись на досвід столиці, запропонував керівникам держави чіткий алгоритм дій з вирішення цієї кризової ситуації.
Зокрема, було запропоновано передбачити в проекті Держбюджету на 2019 рік кошти для забезпечення своєчасних та у повному обсязі розрахунків з підприємствами теплопостачання за надані пільги та субсидії.
Необхідно також вжити заходів для погашення кредиторської заборгованості підприємств теплопостачання та ТЕЦ з державною часткою власності. А після цього передати такі підприємства безоплатно у власність територіальних громад.
Голова АМУ також наголосив, що владі необхідно списати нараховані штрафні санкції та пені з комунальних підприємств за спожитий природний газ і таким чином реструктурувати борги.
Голова АМУ Віталій Кличко переконаний, що такі дії дозволять уникнути соціальної напруги та забезпечити стале проходження опалювального сезону у 2018-2019 роках.