Тенденція до зниження вартості пального є, в Україні воно може здешевшати в середньому на одну гривню. Втім, якщо спекуляції з ціною на нафту посиляться, 1л. безнизу може коштувати навіть 40 гривень, – з’ясували експерти.

Вартість пального для автомобілів за останні шість місяців зростала динамічно. В середньому ціна на бензин з квітня до жовтня зросла на 12-15%, ціна на дизельне пальне – на 20%, а на автомобільний газ – аж на 30%. Особливо стрімкий стрибок відбувся у вересні-жовтні. Якщо в серпні вартість літра бензину А-95 становила трохи більше 29 гривень, то на початку жовтня ціна перевищила 33 грн/літр. У деякі дні вартість цієї марки бензину одномоментно зростала на 20-40 копійок.  Зростання цін спровокувало невдоволення і навіть серію акцій протесту по всій країні. Втім, експерти кажуть, що причини мають радше зовнішній характер. Мовляв, стрибок спровокувало передусім подорожчання нафти на світових ринках та девальвація гривні. Якщо ціни на нафту продовжать рости, українцям доведеться ще більше затягнути пояси, – кажуть фахівці.

Однак експерти переконані – якщо світові ціни на нафту стабілізуються, Україна може очікувати зниження цін на бензин.

Наразі тенденція до зниження вже намітилася. Після піку цін на початку жовтня, коли вартість марки Brent перевищила 86 доларів за барель, в останні тижні її вартість поступово знизилась до 76 дол./барель. Якщо до кінця року ціна нафти залишиться в межах 80 доларів, вартість літру бензину в Україні цілком може впасти щонайменше на 50 копійок, а то і на 1,5 гривні. Натомість якщо вартість нафти продовжить рости, виросте і вартість палива.

“Якщо США відновлять ще більш жорсткий санкційний режим проти Ірану, цим скористаються великі міжнародні спекулянти. Вони ще більше піднімуть ціну на нафту, тому певне підвищення цін на нафтопродукти буде і в нас”, – каже Михайло Гончар, позаштатний експерт з питань енергетики Центру Разумкова.

За такого сценарію вартість нафти може сягнути “психологічної позначки” в 100 дол./барель. В такому разі, якщо гривня буде стабільною, А-95 буде коштувати 39 грн/літр. Якщо ж ослабне також курс гривні, ціна на бензин перевищить 40 грн/літр, зазначає Сергій Куюн, директор консалтингової компанії А-95.

Втім, варто зазначити, акцизи на пальне в Україні, в 3-4 рази нижчі ніж в Європі, а на дизпальне пальне – в 5-6 разів. Таку ситуацію експерти називають не високими цінами на пальне, а малою кількістю грошей у населення.

За матеріалами ВВС.