У 2018 році з’явилася на світ Михайлівська ОТГ. Громада ще зовсім молода, робить перші кроки до самостійності й розвитку, проте вже сьогодні їм є чим здивувати суспільство. Про успіхи, поразки, плани на майбутнє, ми поговорили з головою селищної ради Олександром Ракшою й іншими представниками спільноти.

За 70 км на південь від Запоріжжя розташоване смт. Михайлівка. Селище доволі заможне з багатою історією, йому понад 200 років. Ви не побачите руїн з покинутих хатинок, які у переважній більшості розростаються «раковою пухлиною» у сільській місцевості. Тут є все, що потрібно для життя: декілька шкіл, два дитячих садочки, дім культури, музична школа, лікарня, комунальні підприємства, крамниці й т.і.

До Михайлівської ОТГ входить: смт. Михайлівка, села Вовківка, Нововолодимірівка, Першотравневе, Петрівка, Тарсалак, Бурчак, Тимошівка. Села доволі різні, та їх об’єднують однакові проблеми: розбиті дороги, нестача робочих місць, скорочення чисельності населення. Наприклад, у Михайлівці приблизно 60% громадян – це люди похилого віку.

Після децентралізації місцева влада разом зі своїми виборцями мають шанс докорінно змінити ситуацію на краще.

«Ми чудово розуміємо, що створення ОТГ – це не панацея. Завтра дірки на асфальті не залатаються, робочі місяця самі по собі не з’являться. Але все ж відтепер ми самостійно вирішуватимемо свою долю. Єдине про що просимо, не заважати нам працювати. Дуже часто чиновники в Києві чи Запоріжжі приймають рішення, які важко реалізувати. Думаю, все через найкращі спонукання. Проте життя у киян відрізняється від життя михайлівців. Нам на місцях видніше першочергові питання. Буває певне нерозуміння, що з тими, чи іншими обв’язками робити. Та жалкую лише про одне – що ми так пізно прийшли до цього, скільки часу втрачено», – говорить Олександр Ракша.

Одним з пріоритетних напрямків економічного розвитку громади селищний голова вважає придбання міні асфальтового заводу. Підприємство вироблятиме тротуарну плитку. Переговори вже ведуться. Таким чином, можна вбити двох зайців: робочі місця й з’являться сполучення по яких безпечно їздити.

Потім нам показували соціальні об’єкти, в цей час вдалося поговорити про інші здобутки. Зокрема, про відмову від централізованого опалення. Школи, садки, лікарня опалюється за допомогою індивідуальної котельні. Чому? Відповідь дуже проста – вигідно.

Спочатку нас відвезли на КП “Михайлівський комунгосп” (директор Володимир Рикун). Тут робітники відповідають за чистоту та благоустрій Михайлівки – вивіз сміття, обрізка дерев, прибирання снігу. Зазначимо, коли область потопає від снігу – звідси направляють техніку до найбільш проблемних місць.

Декілька років тому комунгосп запровадив програму розподільного сміття.

На підприємстві розміщена старенька й нова техніка

Невідомо звідки тут взялась дитяча гірка

Від декомунізації в кущах ховається Ленін )))

З пам’ятником  Леніну пов’язана цікава історія. Коли в Україні почався «ленінопад» – невідомі у Михайлівці відірвали від нього пів монумента. Хто це зробив з’ясувати не вдалося. Було прийнято рішення «залишки» відвезти на підприємство. Тепер він ховається від розгніваних українців тут.

Ось центральна площа смт. На її реконструкцію витрачено більш мільйона гривень. Запорізькі журналісти зачудовано милувалися панорамою. Трохи обурилися, що у нашому місті центральна площа виглядає набагато гірше.

Головна площа Михайлівки

Дитячий садок «Теремок», мабуть, вразив найбільше своєю щирістю.

Всього 12 груп, заклад розрахований на 240 дітей, за списком ходять десь триста. Основний напрям – фізичний розвиток. Є хореографічний, природничо-екологічний «Все хочу знати» гурток, а також «Веселі музики», «Маленькі черевички». Гордість – відремонтований харчоблок на який витратила 100 тисяч гривень. Все поміняли, від пательні до плитки.

За харчування 60% сплачують батьки.

Завдяки суспільній праці, батьків і працівників, вихованці «Теремку» забезпечені усім необхідним, приміщення виглядає сучасним, гарним, охайним.

Нам по секрету розповіли, що скоро на майданчику з’явиться ще одна гірка. Благодійником виступив депутат, правда, ім’я його не назвали.

За допомогою цієї індивідуальної котельні опалюється дитячий садок

Харчоблок після капремонту

Дім культури запам’ятався своєю архітектурою й самобутністю: мармурові стіни, фрески, гарні статуї. Найбільшою проблемою тут було протікання даху, нещодавно його відремонтували.

У цьому місці створюються нові сім’ї

Для охочих тут облаштували зал, де молодята мають змогу одружитись. Під час екскурсії, нам повідомили, що бажаючих чимало. Іноді приїздять, навіть, із сусідніх сіл.

Тут відбуваються усі урочистості

Музичних чи танцювальних колективів застати не вдалося, проте віриться, що в таких умовах народжується творчість.

Уряд Гройсмана кожного року виділяє кошти на розвиток громад й інфраструктури. Таким чином, у цьому році на реконструкцію лікувально-діагностичного центру Територіального медичного об’єднання Михайлівського району Запорізької області в смт. Михайлівка виділять 1,5 млн грн

Як не дивно, але в Михайлівці хто такий сімейний лікар знають значно раніше, ніж в Запоріжжі. На сьогодні заключено загалом 21 тисяча договорів з 28 тисяч людей. Всі амбулаторії оснащені комп’ютерами, технікою, що дозволяє підвищити якість послуг.

Селищний голова разом з заступником головного лікаря

Оксана Щербина