Наказом Міністерства юстиції України затверджено, що практично всі послуги РАЦС тепер зможуть надаватися через ЦНАП.

Зокрема: державна реєстрація народження, шлюбу, розірвання шлюбу (за спільною заявою подружжя, яке не має дітей), зміна імені, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, реєстрація смерті, повідомляється на сайті ОДА.

Експерти Програми «U-LEAD з Європою» повідомляють, що встановлений порядок відкриває можливості збереження територіальної доступності до послуг РАЦС у населених пунктах – колишніх сільських територіальних громадах, що нині приєднуються до міст обласного значення, тобто суттєво наближає послуги до громадян.

Існують і важливі нюанси. Приміром, державна реєстрація народження може здійснюватися через ЦНАП виключно у разі звернення із заявою, поданою не пізніше одного місяця від дня народження дитини. Державна реєстрація народження може також здійснюватися онлайн за заявою через веб-портал Мін’юсту. Свідоцтво видається під час звернення батька або матері до відділу ДРАЦС. При поданні заяви на реєстрацію шлюбу адміністратор з використанням програмних засобів ведення Державного реєстру актів цивільного стану та з урахуванням побажань наречених призначає день та час державної реєстрації шлюбу. Власне реєстрація шлюбу відбувається у відділі ДРАЦС.

У додатку до наказу визначено адміністративно-територіальні одиниці, в яких здійснюється надання послуг РАЦС через ЦНАП. Це означає, що територіальні громади, які не потрапили до цього додатку, але бажають надавати послуги РАЦС через свої ЦАП, повинні звертатися до Міністерства юстиції з проханням про включення відповідної адміністративно-територіальної одиниці до додатку переліку.