Вчора, 30 вересня збіг строк виконання робіт з реконструкції пішохідної зони на проспекті Маяковського. У всякому разі, саме така кінцева дата була вказана замовником послуг КП “Управління капітального будівництва” під час оголошення тендеру. Підкреслюємо, кінцевий строк – 30 вересня поточного року, йдеться про третю на четверту чергу реконструкції “нещасливого” проспекту Маяковського. 

Нагадаємо, торги по даному виду робіт проводили навесні поточного року. Основною і дуже суперечливою вимогою КП “Управління капітального будівництва” було – закінчення реконструкції до 30 вересня 2018 року. Очевидно, враховуючи необхідність шаленого темпу робіт та ризики зривання строків, добросовісні компанії навіть не стали подавати заявку на участь в торгах. Втім, знайшлася компанія, яка була впевненою у власних силах, або, що більш ймовірно – впевненою у тому, що за перенесення строків аж на рік їй нічого не буде!

На перший погляд, КП «Управління капітального будівництва» усе робить правильно та у рамках чинного законодавства. Та якщо заглибитися в суть схеми – умови прописують під “свої” компанії, і лише вони знають, що сам замовник вже передбачив, що строки рекордно порушать. Варто зазначити, саме з причини затягування процесу реконструкції того з проспекту, але першої черги, був звільнений попередній директор КП “Управління капітального будівництва”.

Враховуючи виставлені вимоги до потенційного переможця у торгах, заявку на участь у тендері подала лише компанія ТОВ «Девелопмент енд Констракшн». Торги оголосили вдруге, і знову пропозицію внесла лише одна компанія. КП «Управління капітального будівництва», згідно із законом, після двох невдалих торгів застосовує переговорну процедуру і призначає підрядником ту саму компанію, яка єдина двічі подавалась на торги, що не відбулись.

Слід розуміти, єдиною компанією було ТОВ “Девелопмент енд констракшн”, яке  зареєстровано восени 2016  року на Валерію Романову, прописану у Донецьку. На підтвердження досвіду виконання подібних робіт фірма надала, зокрема, договори на виконання робіт для комбінату “Запоріжсталь”.

Також контактною особою на торгах від “Девелопмент енд констракшн” вказано Ігоря Ковальова. Він же вказувався у бізнес-реєстрах контактною особою одного з підрозділів компанії “Донбасмонтажспецстрой”. Вона виконувала низку проектів з впровадження промислових установок на підприємствах в Україні та за кордоном, зокрема і для комбінату “Запоріжсталь”, раніше писав сайт Наші гроші.

Окрім цього, “Девелопмент енд констракшн” зареєстровано в Запоріжжі, по вул. Південне шосе, 78. Тут же зареєстровано ТОВ “Смарттек”, яке виконувало низку робіт для “Запоріжсталі” та інших підприємств групи “Метінвест” Ріната Ахметова і пов’язано з іншим підрядником “Запоріжсталі”  – фірмою “Системний інноваційний сервіс – Запоріжжя”.

За підсумками переговорної процедури 15 травня 2018 року виконуючий обов’язки директора КП «УКБ» Бушов Андрій Анатолійович укладає з ТОВ «Девелопмент енд Констракшн» договір підряду на 25 з гаком мільйонів гривень на реконструкцію пішохідної частини проспекту Маяковського. У договорі зазначається дату закінчення робіт 30 вересня 2018 року.

Але проходить лише десять днів, і 25 травня той самий Андрій Анатолійович Бушов підписує додаткову угоду, відповідно до якої термін закінчення робіт встановлюється 10 жовтня УВАГА! дві тисячі дев’ятнадцятого року.

У такий спосіб команда “міцних господарників” розгорнула будівельні роботи на півтора року, зірвала строки на рік, але мету досягнула – віддала 25 мільйонів бюджетних коштів “своїм” і напевно отримала за це непоганий відкат.

Фото – Форпост