Нещодавно у селищі міського типу Комиш-Зоря Більмацького району Запорізької області відкрився будинок для переселенців – соціальне житло. Вирішили запитати у голови Комиш-Зорянської ОТГ Ігоря Гнатуші як йому це вдалося. 

– Ігоре Вікторовичу, коротко розкажіть, що це за житло і як це стало можливим? 

Так, дійсно, нещодавно у нашому селищі відкрито 4-х квартирний житловий будинок для внутрішньо переміщених осіб. Згідно вимог інвесторів – це соціальне житло, об’єкт знаходиться у власності територіальної громади. Цей проект ми впровадили разом з Українським фондом соціальних інвестицій (УФСІ) за грантові кошти уряду Німеччини через Німецький банк розвитку KfW. 

– Цей проект впроваджено Українським фондом соціальних інвестицій (УФСІ) за грантові кошти уряду Німеччини через Німецький банк розвитку KfW за активної підтримки нашої громади. Спочатку виготовили проектно-кошторисну документацію, разом з інвесторами визначилися із переліком робіт, провели тендерні процедури і крок за кроком втілили мрію в життя. З самого початку і до завершення проекту тісно співпрацювали із фахівцями УФСІ та отримували консультації по реалізації проектів. 

– Що собою являє сьогоднішнє житло? 

У повністю відновленому будинку облаштовано 4 повноцінні квартири – 2 однокімнатні та 2 двокімнатні. Відремонтовано всі внутрішні системи (теплопостачання, електропостачання, водопостачання та каналізації), замінено дах, вікна та двері, а також виконано внутрішні оздоблювальні роботи.  

Як переселенці отримали житло? 

Рішенням виконкому Комиш-Зорянської селищної ради розроблено положення, яким передбачено порядок поселення. Згідно цього положення люди отримали соціальне житло. 

Хто ці люди, які живуть у новоствореному житлі? 

Це молоді сім’ї з дітьми, які переїхали в Комиш-Зорю із Донецька та Донецької області ще у 2014р. і всіляко намагаються інтегруватися у нашу громаду. До прикладу Анастасія, яка переїхала із Донецька із 8-річним сином вже працює у місцевому ДНЗ помічником вихователя. Тетяна із Донецька приїхала із донькою 7 років. Ці люди з самого початку приймали активну участь у заходах в рамках проекту УФСІ – інтеграційному заході «Світове кафе», в проекті «Гідна праця».  Зокрема, Ілля із Донецької області, який зараз проживає у будинку із дружиною та трьома дітьми (9, 4 і один рік) пройшов курси перекваліфікації кваліфікації  в рамках проекту УФСІ. 

Що для Вас проект УФСІ? 

Ви знаєте, передусім, це поштовх вперед. Це не просто шанс взяти участь у проекті, це можливість вирішити проблему на місцевому рівні, це віра у свої сили за надійної підтримки інвесторів. Разом з тим в рамках проекту ми замінили вікна у місцевій школі на нові енергозберігаючі.  

Ми не просто створили об’єкт для житла, а й напрацювали ряд документів – як от положення про поселення, договір користування житлом, адже це соціальне житло, яке на балансі місцевої громади. Також у нове відремонтоване приміщення закупили меблі та заселили людей. Сьогодні на прикладі нашого досвіду вчаться інші громади.