Сьогодні, 14 вересня о 16:00 розпочалося урочисте відкриття оновленого скверу в центрі міста, навпроти театру ім. Магара.

За розкладом, відкриття скверу було проведено в декілька етапів:  з 16:00 до 17:00 виступав оркестр, з 17:00 до 17:30 – була офіційна частина, з 17:30 до 18:30 – тривала  святкова концертна програма.

Ще в минулому році сквер міг похвалитися тільки розбитим покриттям і не дуже привабливим зовнішнім виглядом, але тепер ситуація кардинально змінилася.

Реконструкція скверу Театрального перебувала на особистому контролі міського голови Володимира Буряка, який регулярно проводив тут виїзні наради. У серпні з боку керівництва району, підрядників звучали пропозиції відкрити сквер в серпні, до Дня Незалежності, вже після цього виконати роботи, що залишилися, однак Володимир Буряк з цим не погодився. Зрештою, міський голова першим і приймав роботу кілька днів тому.

Зауважень до якості робіт немає. Є певні питання до наповнення скверу, проектантів. Я не архітектор, не дизайнер. Однак моя думка, що не вистачає малих архітектурних форм, які відображали б назву скверу – Театральний. Як кажуть, театр починається з вішалки, чому б, наприклад, не встановити в сквері малу архітектурну форму у вигляді вішалки. Викладену стіну, можливо, необхідно прикрасити малюнками, муралом, – зазначив Володимир Буряк.

За останній місяць в сквері Театральному обладнали систему поливу, встановили лавочки, ліхтарі, облаштували газони і висадили чагарники, що залишилися. Серед «родзинок» скверу стилізовані ліхтарі зовнішнього освітлення, сучасні лавочки, красиво оформлена підпірна стінка і багато іншого. Не менш важливо, що сквер Театральний став зручним для людей з інвалідністю, адже обладнаний пандусами з поручнями.

Одне з решти питань – збереження парку, оскільки не хотілося б, щоб через тиждень-два тут зникли ліхтарі, вирізали поручні пандусів, пошкодили лавочки. Запоріжці повинні розуміти, що цей проект реалізований за їхні гроші, а значить дбайливо ставиться до зробленого. Для забезпечення збереження скверу поставлене завдання встановити тут відеокамери, підключивши до системи «Безпечне місто». Також районна адміністрація звернулася до правоохоронців з проханням змінити маршрути патрулів, щоб вони могли забезпечувати охорону скверу, – заявив Володимир Буряк.

Основна частина запоріжців ще не бачила оновленого скверу, але дехто з очевидців вже критикує його дизайн та комфортність для місцевого населення.

Зокрема, ми вже писали, що мешканець Запоріжжя Олексій Добряков звернув увагу на очевидні, з його точки зару мінуси:

    1. Занадто високі стіни та надлишкова кількість сходинок.
    2. Відсутність дерев, де могли б сховатися від сонця люди, а також кущі та квіти, які рясно насаджені на території.
    3. Відсутність поливу на центральму декоративному газоні.
    4. Занадто велика кількість лавочок, їх справді дуже багато.

 

Нагадаємо, реконструкція скверу Театрального стартувала в минулому році. З самого початку проект був розрахований на два роки. У 2017 році були виконані демонтажні роботи, проведено вертикальне планування території, облаштування підпірних стінок, фундаменту під постамент, нових залізобетонних сходинок і пандусів, стіни з керамічної цегли. Була підготовлена основа під бруківку, почалося її укладання. Всього було освоєно близько п’яти мільйонів гривень.

У 2018 році роботи продовжилися, як тільки дозволили погодні умови. При цьому в проект були внесені удосконалення. Вони стосувалися конструкцій опор освітлення, декоративної кладки, підпірної стіни, будівництва додаткових пандусів і системи зливових лотків, системи поливу і так далі.