В кінці жовтня поточного року мали відбутись перші вибори до Об’єднаних територіальних громад. Зараз чинний склад Центральної Виборчої Комісії є нелегітимним, і її робота фактично заблокована. Через це вибори в громадах, які мали пройти 28 жовтня, не відбудуться.

Президент України Петро Порошенко виступив з вимогою розблокувати нормальну роботу ЦВК та провести демократичні вибори в тих громадах, мешканці яких готові брати на себе відповідальність за розвиток власної території.

«Моя позиція і моя воля разом з цим мільйоном. Якщо мешканці тих чи інших громад прийняли рішення створити об’єднану територіальну громаду, то це означає взяти на себе відповідальність. А вони готові брати на себе відповідальність за власну долю. Держава має їм допомогти. І ні в якому разі ми не маємо бачити будь-які перешкоди з цього приводу», — наголосив Голова держави.

Президент підкреслив, що Верховна Рада має розглянути його подання та сформувати новий склад ЦВК, наголосивши на тому, що ще з 2014 року курс на децентралізацію влади, передачу повноважень та ресурсів з Києва на місця є пріоритетом для нинішньої державної влади.

«Сьогодні в загальному бюджеті України частка місцевих бюджетів завдяки децентралізації складає більше 51%, тобто левова частина грошей, більше половини, йде громадам. І громади вже мають можливість самостійно визначати як використовувати ці гроші – чи будувати лікарні, чи будувати дороги, чи будувати школи і дитячі садки, чи будувати освітлення», — зазначив Президент України.

Про підтримку необхідності проведення виборів в ОТГ також заявив і керівник Секретаріату Запорізької територіальної організації партії «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Олег Чернов. За його словами, партія «БПП «Солідарність» зацікавлена у тому, щоб реформа, ініційована Президентом – децентралізація, відбувалась.

«Блок Петра Порошенка «Солідарність» не раз заявляв про необхідність проведення вільних та прозорих виборів в ОТГ, оновлення складу ЦВК та становлення демократичної держави. Тому наша фракція у Верховній Раді неодноразово декларувала готовність підтримати ініціативу Президента та оновити склад ЦВК. Нажаль, політичні опоненти не готові домовлятись та виходити на успішне прийняття рішення, — підкреслив Олег Чернов.

За підсумками виборів в ОТГ, що пройшли навесні, партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» впевнено перемогла з результатом 26 голів ОТГ з 40, отримавши в Запорізькій області чотири посади голів громад з семи.