У минулі вихідні – 8 та 9 вересня на стадіоні «Славутич-Арена» за адресою вулиця Лобановського, 21 відбувся перший запорізький автомобільний фестиваль «РетроМоторФест.UA». Вперше за історію міста  на територію стадіону з,їхалися 128 ретро-автомобілів з різних країн і міст України. Більшість експонатів з закритих приватних колекцій: авто і мотоцикли минулої епохи, представницький автотранспорт перших осіб держави і унікальні штучні екземпляри автобусів, вантажівок, спецтехніки і мотоциклів 1930-1980 років. Чотири десятки експонатів із запасників Київського музею транспорту, які перебували в Запоріжжі довгий час – після фестивалю будуть переміщені до місця постійної дислокації, в Запоріжжя  не повернуться вже ніколи.

Вперше за часи незалежності  в Запоріжжі буде розіграний ретро автомобіль ГАЗ-24 1978 року в оригінальному васильковому забарвленні ідеально збережений і з рідним пробігом 40000 км. Переможцем став квиток на «РетроМоторФест», який придбав Максим Ільянцев –мешканець Запоріжжя. Чоловік отримав ключі від автівки під час розіграшу та поїхав додому з фестивалю вже на власному ретро-автомобілі.

Під час фестивалю власники автівок вирішили максимально наблизити теперішній час до часів виготовлення моделей автомобілів -змагалися за перемогу у конкурсі елеганції. Костюмовані постановки продемонстрували власники авто: Mercedes Benz 280S 1972-1980р , Ford Escort 1972 – репліка автомобіля фінського авто гонщика Ханну Міколла, Москвич 408, мотоцикл BMW AR75 1941-1945 р, Запорожець ЗАЗ 965 1964 года, Audi кабріолет 1939 р.

Серед  учасників фестивалю:

– ЗІС-110, рік випуску 1945, який обслуговував керівника Української РСР того часу. Такі авто використовувалися не тільки для обслуговування держустанов, а й в таксопарках в якості маршрутних таксі на міжміських лініях. У подушках сидінь цих автомобілів спеціально забивали гагачий пух, щоб керівникам країни було зручно і не викликало алергію.

-ЗІМ-ФАЕТОН 1949 року випуску. Єдине авто в світі в ідеально відреставрованому стані.

-ГАЗ-23Б 1962 року випуску. В Україні не більше 7 таких автомобілів. В такому відреставрованому стані – єдиний екземпляр. Випущено – 603 примірника. ГАЗ-23 «Волга» – офіційно в закритих документах іменувався «швидкохідний автомобіль» або «машина супроводу» і був більш потужною версією базового автомобіля для КДБ і інших спецслужб.

-Газ-21 «Волга» на автоматі 1959 року випуску, яка належала відомому в минулому шахтарю Донбасу, герою соціалістичної праці СРСР. В Україні таких автомобілів 4-5 штук. Це єдина гідно відреставрована Волга з автоматичною коробкою передач.

-ГАЗ-3111. Цю автівку грандіозно презентували як частинку нової легкової модельної гами заводу «ГАЗ» в 1998 році. Задні ліхтарі, цокольний хром-пакет, стегно оленя на задній частині кузова. Їх випустили 415 штук товарних машин і 9 кузовів. В Україні таких авто було 4. В містах Київ, Чернігів, Херсон, Крим. Київську продали, кримська декілька років тому продавалася і подальша доля її невідома. Чернігівська -без передньої підвіски і напевно помре через відсутність гідного господаря.

– Маслозаправник аеродромний на базі вантажівки ГАЗ-51 1963 року. Все життя вона була приписана до херсонського цивільного аеродрому. Аеропорт вже три десятиліття не виконує свої функції. І машина просто стояла в пограбованому стані на вулиці. У ній багато дерев’яних частин, машина сильно згнила і була практично втрачена. Відновлювальні роботи йшли близько двох років. В Запоріжжі буде представлено єдиний такий маслозаправник в Україні, відреставрований в жовтому кольорі, відновлений в оригіналі.

-Спецкінос’емка -РАФ-977ДМ ЗС-300А «Латвія» 1974 року випуску Ризької автобусної фабрики. У світі налічується до десяти таких автомобілів. Цей мікроавтобус єдиний спеціальний звукопередавальний, єдиний в Україні на ходу і єдиний 977 Раф в світі в заводському забарвленні. У 1974 році на радіозаводі його обладнали Звуковим обладнанням. У ньому були навіть два бездротових радіомікрофона. Перед продажем його серйозно розграбували і витягли всі нутрощі з салону. За три роки функціонування автобуса відновлено. Рафік придбано з пробігом близько 7000 км, і в заводській фарбі. За літо пробіг склав 8500 км, без жодної несправності

– Єдиний в Україні реставратор ретро-автомобілів Фролов Олександр Миколайович (дядько Саша) виставить на фестивалі всю свою колекцію мотоциклів: колясочники як БМВ-Р75, Цюндапп КС-750, мотоколяска Мотоконфорт СС 300 і навіть вантажний стокубовий голландський мотовелосипед Крестхолт 1954 року. Вся важка мототехніка виробництва часів Другої світової війни. І відновлена ​​вона аж до гравіювання на кожному гвинті і  рядку на сидінні.

– ЗІЛ-115 рік випуску 1978- єдиний в Україні в такому стані. Створений в середині 70-х років «ЗІЛ-115» став родоначальником останнього в історії СРСР сімейства урядових лімузинів.

– Автомобілів ЗІЛ-114н  було виготовлено всього 30 одиниць. В автіки ЗІЛ-114н, яку презентують на фестивалі зберіглася довідка, видана заводом імені І.А. Лихачова, в якій вказано, що його виготовлено в 1978 році для Гаража особливого призначення КДБ СРСР. Він обслуговував особисто Щербицького В.В. Після був переданий в Український Патріархат для обслуговування Патріарха і зустрічей делегації.