У капітально відремонтованій будівлі по вул. Героїв Сталінграда, 13, вул. Гвардейская, 38, вул. Інтеркульутрной, 380 – в Мелітополі  та по вул. Польова, 1а  – в Комиш-Зорі розмістилися близько 100 осіб з числа внутрішньо переміщених осіб. В основному це переселенці з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Об’єкти були відновлені завдяки фінансовій спонсорській підтримці уряду Німеччини, а втілив проект «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури” у життя Український фонд соціальних інвестицій.  Це досить масштабний проект, в який залучені Запорізька, Дніпропетровська і Харківська області. Всього в Запорізькій області завдяки грантовим коштам друге життя отримують 11 соціальних об’єктів: три гуртожитки, 2 будинки для переселенців, три дитячі садки і дві школи.

Вартість ремонту усіх 11 об’єктів – близько 62 мільйонів гривень.  Повна реалізацію проекту в Запорізькій області зайняла 2 з половиною роки, як наслідок – 4 об’єкти були передані у експлуатацію і зараз вимушені переселенці живуть у комфортних та реставрованих помешканнях. Проживати мають право до тих пір, поки їхнє повернення додому не стане можливим.

Соціальні гуртожитки в Мелітополі стали першими об’єктами з цього проекту на території Запорізької області. Разом з ними відремонтовані дитячі садки №14, №38, №39, замінено вікна в Камиш-Зорянська ЗОШ. Всі ці об’єкти відремонтовані за допомогою УФСІ.
В усіх без виключення будівлях житла утеплений фасад, замінено вікна та всі комунікації, проведено внутрішні оздоблювальні роботи, а також облагороджена територія. Будівельні роботи завершуються згідно графіку, а у відремонтовані приміщення вмісцева влада  Мелітополя та комиш-Зорі одразу ж завезла меблі, а після  об’єкти прийняли своїх перших постояльців.

Гуртожиток на вул.Героїв Сталінграду,13 в Мелітопол

ДНЗ №14 “Теремок” в Мелітополі

ДНЗ №38 “Попелюшка” в Мелітополі

ДНЗ №39 “Чебурашка” в Мелітополі

гуртожиток на вул.Героїв Сталінграду,13 в Мелітополі.

гуртожиток на вул.Героїв Сталінграду,13 в Мелітополі.

гуртожиток на вул.Інтеркультурній,380 в Мелітополі

Преславський психоневрологічний інтернат

гуртожиток на вул.Героїв Сталінграду, 13 у Мелітополі

гуртожиток на вул.Гвардійській,38 в Мелітополі.

гуртожиток на вул.Інтеркультурній,380 в Мелітополі.

Зараз тривають роботи з облаштування багатоквартирного будинку в Токмаку, який зможе прийняти 60 чол і знаходиться в цьому ж місті ЗОШ №5, а також в Преславсьму психоневрологічному інтернаті. .

“Починаючи з 2014 року, місто та  Запорізька область загалом прийняла досить велику кількість тимчасових переселенців. Природно, постало питання про проживання їх на території області. Підтримку громади області знайшли в Українському фонді соціальних інвестицій, який реалізує проект за грантові кошти уряду Німеччини.
Завдання, які вирішує УФСІ, реалізуючи цей проект: підтримка переселенців, їх адаптація, дуже важливі і для Фонду, і для наших зарубіжних партнерів. Які прекрасно розуміють, наскільки істотна для нинішньої України соціальна реабілітація найбільш уразливих верств населення, і які готові вкладати сюди кошти заради досягнення благородних гуманітарних цілей.
Можна констатувати, що протягом двох останніх років обсяги зовнішньої допомоги Україні, в тому числі з Німеччини, Євросоюзу, міжнародних фінансових інститутів істотно зросли.
Досвід нашого Фонду показує, що для вирішення більшості гострих соціальних проблем потрібні, по-перше – кошти, які Україні сьогодні надають наші західні партнери, а по-друге, спільні зусилля місцевих громад. Зараз ми бачимо, що активність людей дуже висока і це означає, що черговий проект Українського фонду соціальних інвестицій буде реалізований повною мірою” – каже консультант з розвитку громад Східного регіонального представництва УФСІ Тетяна Бовт.