Мешканці Запорізької області не зраджують у своїм  політичним вподобанням, але роботу Прем’єр міністра Володимира Гройсмана оцінюють високо.

Сьогодні у Запоріжжі відбулася презентація соціологічних досліджень консоціуму “Вибір” – “Електоральтні настрої у східних та південних областях України”. Присутнім на брифінгу-презентації розказали про настрої меншканців Запорізької області, презентували рейтинги політичних партій та окремих політиків у розрізі президентських та парладентських виборів у 2019 році. Варто розуміти, результати дослідження є актуальними станом на сьогоднішній день, а політичні вподобання визначені за допомогою запитання: “Якби вибори відбулися у наступну неділю, кого б ви підтримали?” Власне на це звертали увагу спікери зустрічі і зазначали, що до виборів ситуація може змінитися декілька разів. А тому, одразу пообіцяли вивчати громадську думку регулярно.

Якби вибори відбулися найближчим часом, то явка виборців по регіону склала б приблизно 65%, що вказує на достаньо високий показник суспільної активності. Втім, серед активних людей спостерігається високий  відсоток тих, хто на разі не визначився навпроти якої партії чи прізвища залишить відмітку. Для України така ситуація не є дивною, а тому цей показник є очікуваним та прогнозованим.

Запорізький край, як показали результати дослідження, своїм традиціям не зраджує – статус промислового регіону досі має значний вплив на політичні вподобання та вектор руху загалом. Експерти це пов’язують із місцем роботи виборців та впливу на формування суспільної думки. Загалом, громадську думку мешканців Запорізької області соціологи називають – консервативний ренесанс.

“Перше місце в Запорізькій області ділять” Опозиційний блок “(19,4%) і” За життя “(16,9%). У лідерах також партії “Громадянська позиція” (12,5%), “Батьківщина” (11,9%) і поки “віртуальний” партійний проект Володимира Зеленського “Слуга народу” (10,0%). Між партіями першої п’ятірки мінімальні розриви і немає явних лідерів, що свідчить про високу політичну конкуренцію в Запорізькій області. “БПП-Солідарність” і Радикальна партія Олега Ляшка зберігають хороші позиції в області – 8,1% і 6,4% відповідно. Сумарний рейтинг консервативних партій ( “Оппоблок”, “За життя” і “Наш край”) становить майже 40%, що явно говорить про консервативних перевагах виборців Запорізької області “, –  розказали експерти.

Що стосується президентських виборів, то, за даними соціологів, якби вибори Президента України проходили найближчої неділі, в Запорізькій області була б наступна п’ятірка лідерів: Юрій Бойко (16%), Юлія Тимошенко (12,6%), Анатолій Гриценко (12 , 3%), Вадим Рабинович (9,1%) і Олександр Вілкул (8,5%).

“Таким чином, до першої п’ятірки потрапили одразу два представники” Опозиційного блоку “Бойко і Вілкул, причому результат останнього трохи поступається результату іншого представника консервативного флангу Вадима Рабиновича (різниця всього 0,6%). Консервативний електорат Запорізької області стабільно вибирає “своїх” кандидатів: Бойко, Рабинович, Вілкул, Мураєв. При цьому позиції “Опозиційного блоку” поки бачаться більш сильними. Також варто відзначити, що судячи з результатів рейтингів Бойко і Вілкула, заяви багатьох лідерів “Опозиційного блоку” про невизначеність з кандидатом в президенти і свого роду внутріпартійних праймеріз, можна вважати досить обгрунтованими. Подібна ситуація і в партії “За життя”, де також є як мінімум два сильних потенційних кандидата: Рабинович і Мураєв. “, – зазначили спікери.

Також консорціум “Вибір” заміряв в Запорізькій області так званий “прем’єрський рейтинг”, задавши респондентам питання: “Хто на ваш погляд, був би ефективним Прем’єр-Міністром України?”. Жителі Запорізької області вважають Володимира Гройсмана досить ефективним Прем’єр-Міністром і віддають йому перше місце (11,5%). Трохи менше хотіли б бачити прем’єром представника “Оппоблока” (Олександр Вілкул – 11,3%) або “За життя” (Вадим Рабинович – 8,3%).

Відзначимо, що соціологічний консорціум “Вибір” об’єднав політологів і соціологів з Дніпра, Запоріжжя та Харкова для дослідження електоральних настроїв в південних і східних областях України напередодні президентських виборів.

Для довідок:

Соціологічне дослідження консорціуму “Вибір” проводилося З 10 по 25 червня 2018 року серед виборців Запорізької області. Всього, згідно з вибіркою, з урахуванням основних соціально-демографічних характеристик, методом інтерв’ю «face-to-face» було опитано 1000 респондентів у віці від 18 років, які репрезентують доросле населення. Квоти: стать, вік і район проживання респондентів. Опитування проводилося в Запорізькій області: обласному центрі (м.Запоріжжя), у чотирьох великих містах в 4-х великих містах (м Мелітополь, м.Енергодар, м.Бердянськ, м Токмак) і 20 районах (СМТ, села). Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 3,1%.