Реформа децентралізації при підтримці Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» вже активно діє по всіх куточках України, зокрема у Запорізькій області. Реформа місцевого самоврядування – спрямована на чітку розробку стратегії розвитку для України. Змінює систему управління в державі і найголовніше наближає країну до європейських стандартів життя і принципів організації суспільства. У рамках цих вагомих змін та вдалому міжнародному розвиткові, Запорізька громада має змогу активно створювати стратегічні плани та вводити їх у дію, а як саме розповість  – директор центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Свистун.

В Запорізькій області кілька ОТГ мали можливість відвідати країни ЄС для обміну досвідом як це вплинуло на конкретні справи?

Особливо хотів би відзначити такі знакові проекти, які відбулися у першій половині 2018 року, це проект «Рівний рівному» – це проект Європейського союзу, комітету регіонів,  бініфиціаром проекту стали дві з трьох ОТГ зі всієї України, це зокрема дві громади з Запорізької області: Веселівська і Широківська громади, які в рамках цього проекту отримали собі партнерів – громади Європейського Союзу, у випадку Веселівської громади це Естонське містечко Раквере і відтепер вони разом будуть реалізовувати проект пов’язаний з енергоефективністю та енергозберігаючими технологіями, естонці будуть допомогати писати веселівцям стратегію енергетично сталого розвитку і це є досить важливим, оскільки  питання енергозбереження на сьогодні це одне з ключових питань, які вирішують органи місцевого самоврядування. Широківська громада партнерами стала Німеччина, Барлебен вони планують розроблювати стратегії, щодо розвитку малого та середнього бізнесу на території Широківської громади.  Плануються візити в Естонію та Німеччину для обміну досвідом і налагодження співпраці між нашими громадами. Я вважаю це великим успіхом, нам вперше вдалося налагодити міжнародну співпрацю на рівні саме громад ЄС, цим самим ми знайомимося з досвідом кращими практиками європейських країн у свою чергу ми отримуємо доступ до європейських фондів. У випадку Веселівської громади у розробці стратегії енергетичного розвитку, відкриваються великі можливості з точки зору залучення коштів від різноманітних європейських фондів пов’язаних з енергозберігаючими технологіями. 

Які конкурси проходять у Запорізькій області серед ОТГ?

Нещодавно у Запоріжжі було презентовано конкурс для ОТГ з підвищення рівня захисту від надзвичайних ситуацій. У Запорізькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону, відбувся круглий стіл, під час якого були оголошені умови конкурсу в рамках проекту «Підтримка України в управлінні надзвичайними ситуаціями» від Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. А пізніше Веселівська об’єднана територіальна громада отримала  в подарунок дуже потрібне на території, комплексне обладнання та автомобіль для боротьби з пожежами. Подарунок дістався громаді саме в рамках проекту «Підтримка України в управлінні надзвичайними ситуаціями» від Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

І чи відбувається кадрове навчання? Як саме?

Так, безумовно навчання та обмін досвідом повинен бути і у нас це активно задіяно, у центрі розвитку місцевого самоврядування, це одна із основних функцій нашого центру підвищення саме інституційної кадрової спроможності громад, кожного тижня проводиться кілька заходів, на різні тематики, для посадовців місцевого самоврядування, збираємо запити, щодо цікавих тем. Запорошуємо експертів по різним напрямкам, таким чином вдається отримувати нові знання, новий досвід.

Які проекти зараз та у найближчий час реалізує програма «U-LEAD з Європою» в Запорізькій області?

Завдяки підтримці «Програмі U-LEAD з Європою», ми можемо залучити досвід з європейських країн. Кожен досвід дає нам можливість зробити найкращу модель управління в нашій області. Реалізувати Концепцію розвитку спортивної інфраструктури ОТГ у Запорізькій області допомогла саме ця програма, згодом буде конкурс міні-грантів на фінансування проектно-кошторисної документації щодо облаштування спортивних майданчиків з використанням штучного покриття. Кожна громада ОТГ, має можливість втілити будь-який проект. 

Досягненням  є те, що за ініціативи Запорізького ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» Запорізької області, керівником якої є саме  Олександр Свистун, розроблено концепцію розвитку спортивної інфраструктури об’єднаних територіальних громад області. Головна ідея концепції полягає в тому, щоб кожна громада отримала сучасний спортивний майданчик, з використанням штучного покриття. Цю концепцію було створено за підтримки «U-LEAD з Європою».

Можете розповісти більш детально про розвиток спортивної інфраструктури ОТГ?

З метою підвищення якості відповідних послуг і створення необхідних умов для розвитку спорту місцевих громадах було ініційовано розробку Концепції розвитку спортивної інфраструктури ОТГ Запорізької області. Концепція була презентована 29 серпня 2017 року. Під час проведення круглого столу,  в рамках якого Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування спільно з Управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької ОДА, Запорізькою обласною радою, Федерацією футболу України, головами ОТГ було обговорено вектори реформування спорту та можливості покращення спортивної інфраструктури в територіальних громадах. Вже 27 жовтня 2017 року у смт Якимівка відкрився перший в ОТГ Запорізької області спортивний майданчик зі штучним покриттям – поле для міні-футболу. Будівництво проводилося в рамках капітального ремонту і реконструкції центрального стадіону «Колос».

Хто фінансував відкриття першого спортивного майданчику зі штучним покриттям у Запорізькій області?

Усі роботи зі встановлення майданчику велися за формулою спів фінансування: за рахунок коштів місцевого бюджету та коштів, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для будівництва футбольних полів із штучним у регіонах України».

У 2017 році було розподілено кошти на 10 нових футбольних майданчиків зі штучним покриттям. А саме:
  1. м. Мелітополь – 4 майданчики,
  2. Берестівська ОТГ, Бердянський район,
  3. Великобілозерзька ОТК, Великобілозерський район,
  4. Гуляйпольська ОТГ,
  5. Семенівська сільська рада, Мелітопольський район,
  6. Якимівська ОТГ,
  7. Широківська ОТГ, Запорізький район.

Саме, Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування провів відповідний аналіз готовності ОТГ до будівництва спортивних майданчиків з використанням штучного покриття.

У нас відбувся перший в Україні регіональний кубок з футболу ОТГ у Запорізькій області. Весь турнір гри відвідало більше  10 000 вболівальників, а вже фінальна гра викликала справжній фурор. Близько 2500 вболівальників приїхало на центральний стадіон Запорізької області «Славутич Арена». У фіналі зустрілися команди Гуляйпільської та Гірсівської ОТГ (рахунок 3:0) на користь команди Гуляйполя яка і стала володарем першого трофею. Кубок з футболу серед громад став можливим за сприяння прогрми «ULEAD з Європою», Запорізької міської ради, нашого центру розвитку місцевого самоврядування.

Які існують джерела фінансування саме проектів створення та функціонування спортивних майданчиків в ОТГ?

До основних джерел фінансування належать:

власні доходи,

субвенція на формування інфраструктури ОТГ, 

державний фонд регіонального розвитку ,

субвенція з обласного бюджету,

субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій,

міжнародна технічна допомога.

Можна більш детально про міжнародну технічну допомогу?

На сьогоднішній день в Україні працює ціла низка програм і проектів міжнародної  технічної допомоги, метою яких є зміцнення інституційної та інфраструктурної спроможності ОТГ. Участь громад у даних конкурсах дозволяє отримати відповідне фінансування на проекти, пов’язанні зокрема з облаштування спортивних майданчиків.