Веселівська об’єднана територіальна громада отримала  в подарунок дуже потрібне на території, комплексне обладнання та автомобіль для боротьби з пожежами. Подарунок дістався громаді в рамках проекту «Підтримка України в управлінні надзвичайними ситуаціями» від Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Варто зазначити, громада ще у 2016 році підписала з німецькою програмою GIZ меморандум про співпрацю, а вже сьогодні може демонструвати те, наскільки важливою та плідною була робота в рамках співпраці.

Так, станом на сьогодні, громада вже отримала від німецьких партнерів підтримку в сфері енергоефективності, відвідала численну кількість навчань та тренінгів для підвищення професійного рівня керівників ОТГ, змогла запустити роботу центру надання адміністративних послуг, відкрила Hab «Вільний простір» для активної та зацікавленої молоді громади. А також багато іншого, про що ми обов’язково розкажемо у наступних публікація Regionnews.

Утворилася громада у 2015 році, і була однією з перших, які перейшли на прямі міжбюджетні відносини. До складу громади увійшли дев’ять населених пунктів: смт Веселе, яке є центром ОТГ,  села Новоолександрівна, Єлізаветівка, Ясна Поляна, Мала Михайлівка, Авангард, Озерне, Широке, Далеке.

Тільки за перший рік свого самостійного плавання громада підготувала та подала на різноманітні конкурси грантової підтримки та міжнародної технічної допомоги понад 60 проектних заявок. На даний час схвалено, вже реалізовано та на фінальній стадії реалізації за підтримкою ДФРР та міжнародних донорських організацій понад 10 програм та угод.

Веселівську ОТГ можна охарактеризувати як таку, яка стрімко розвивається, успішно використовує можливості, які надають європейські організації та фонди в рамках загальної євроінтеграції України. Це дає можливість посісти одну з найвищих сходинок у рейтингу запорізьких ОТГ.  У той час, коли в більшості громад, керівники міркують над своїми першими глобальними проектами, Веселівська крок за кроком реалізовує на території європейські програми

Черговим наслідком участі Веселівської ОТГ в одному із європейських проектів стало отримання нею автомобіля та повного обладнання для боротьби з пожежами на території громади. Варто зазначити, пожежі у Запорізькій області є частим явищем. Це пов’язано із степовою місцевістю та спекотним кліматом влітку. П’ятий рівень побжежної небезпеки, на жаль, вже не лякає запоріжців, а сприймається як звичайне явище. Щороку на території області загоряються великі ділянки полів, лісів та лісосмуг. У наслідок, еко фонд системно знищується, що йде у розріз з європейськими цінностями, дотримуватися яких Україна погодилася. Враховуючи цей чинним, можемо усвідомити. наскільки важливою була підтримка в отриманні автомобіля та обладнання.

«Громада успішно пройшла усі підготовчі етапи, в рамках проекту все детально було підраховано та глибоко вивченою. Німецькі партнери виконали свої зобов’язання і надали комплексну підтримку українському партнеру, громада свої, у цей час, виконала усі вимоги.  Зокрема, важливим пунктом було створення добровольчої частини рятувальників при виникнення надзвичайних ситуацій. Зараз у Веселівській ОТГ є команда добровольців, яка добре екіпірована та навчена » – пояснив Олександр Свистун.

Допомогу європейських партнерів громада оцінює дуже високо, тим паче, що вже у перші кілька днів, довелося застосувати машину для ліквідації пожежі. Як виявилося, мобільність та швидкість автомобіля дозволяє дуже оперетаинво впоратися з пожежею, заправитися водою та повернутися на локацію. Якщо порівнювати із традиційними пожежними машинами, які  є в осласті, то цей невеличкий автомобіль може економити цілих 10 хвилин, що й випадку надзвичайних ситуацій є вкрай важливим.

«Допомога виявилась дуже важливою для нас. Причому не стільки в матеріальному плані, скільки в організаційному, у перейнятому досвіді європейських країн. Ми стали першими в Запорізькій області, де з’явилися добровольчі пожежні бригади, – розповів Петро Кіяшко, голова Веселівської ОТГ.

– Ми півтора роки готували центр пожежної безпеки до запуску. Проходили навчання, їздили до Німеччини обмінюватися досвідом, формували бригаду добровольців, обирали приміщення. На сьогодні ми вже маємо обладнаний центр безпеки, офіційно зареєстровані 10 осіб в добровільній пожежній дружині, але працює їх насправді значно більше. Раніше, до крайньої точки села ми добиралися  за 25 хвилин, але вже сзараз зможемо скоротити цей час до 15. Готуємо до запуску сигнальне сповіщення. Вже відкрили клас з надання першої медичної допомоги, плануємо зробити тренувальний центр. Треба рухатися. Можна все зробити — школи, лікарні, дороги, але якщо людина не почувається безпечно, сенсу у всьому цьому немає. Головне – щоб люди зрозуміли потребу і були зацікавлені вступати до добровільних бригад. І ще важливо, що з дев’яти сіл, які входять до нашої громади, саме в Широкому, де розташований центр безпеки, люди стали найбільш активними. Вони не тільки вимагають, а й ще й самі роблять».

На території громади це все друга пожежна машина, першу ОТГ отримало в оренду від ДСНС, теж взявши участь у конкурсі.