В Києві відбувся ХІV Український муніципальний форум. Цей традиційний щорічний захід є майданчиком для обговорення питань та вироблення спільної позиції органів державної влади та Асоціації міст України щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, розв’язання конкретних проблем забезпечення життєдіяльності територіальних громад.

На Форум зібралося майже 400 учасників: голови громад-членів АМУ та представники органів місцевого самоврядування, народні депутати, представники парламенту, уряду, проектів міжнародної технічної допомоги, експертного середовища та партнерів Асоціації з Норвегії, Канади та Литви.

Серед гостей Форуму – Повноважний Посол Норвегії  в Україні Уле Тер’є Хорпестад, Посол Канади в Україні Роман Ващук та Президент Асоціації муніципалітетів Литви Річард Малінаускас.

Відкриваючи захід, Голова АМУ, Київський міський голова Віталій Кличко сказав:
  • Необхідно невідкладно внести до Конституції зміни, які мають зробити децентралізацію та її досягнення незворотніми. Це, як ми сподіваємося, забезпечить умови для логічного завершення реформи. Одним з найгарячіших питань залишається і ухвалення нового закону «Про службу в органах місцевого самоврядування». Новий його проект розроблений за участі АМУ та нещодавно зареєстрований. Він містить підходи, які мають забезпечити нову якість нашої роботи для громадян.  Крім того, він дозволить владі на місцях, залежно від можливостей, визначати привабливі умови праці для залучення найкращих фахівців на роботу. Новий закон «Про державну службу» вже два роки, як набув чинності, і зволікання з ухваленням прогресивного закону для місцевого самоврядування виглядає несправедливим.

Перед учасниками Форуму виступив Президент України Петро Порошенко:
  • Раніше органи місцевого самоврядування, всі це знають і не треба нікого в цьому переконувати, це були каси по виплаті заробітної плати. Ніякого розвитку, ніякої стратегії не можна було б робити, бо не було відповідної фінансової підтримки. А тепер органи місцевого самоврядування є мозковим центром, де планується і забезпечується стратегія розвитку.

За   словами Петра Порошенка, так відбувається, бо громади мають власну доходну базу, яка вже не залежить ні від кого.
  • Можу наголосити, що ми з вами про це мріяли багато-багато не років, а десятиліть. Хочу навести одну дуже промовисту цифру, яка, на мою думку, яскраво демонструє досягнення децентралізації з фінансової точки зору. Нарешті частка місцевих бюджетів з трансфертами у зведеному бюджеті України за підсумками поточного року буде складати 51,5%! Ніколи такого не було, щоб більшість державних грошей було в об’єднаних громадах, – підкреслив Президент.

Глава держави також зазначив, що є ще більш промовистий індикатор. Цього року частка місцевих податків та зборів у власних доходах місцевих бюджетів становитиме, за прогнозом, 30%. Власна доходна база, куди ніхто ні звідки не лізе.
  • Це  ваші гроші. В 2014 році, до початку децентралізації, вона складала менше 1%. В 2015 році, вже за підсумками першого року реформи, виросла до майже 27%, від 2014 року і дотепер, державна підтримка на розвиток територіальних громад та розбудову їхньої інфраструктури зросла в 39 разів. Я думаю, що це дуже промовисті цифри. У 2014 році цифра  була  півмільярда, зараз – майже двадцять мільярдів гривень. Це є дуже яскрава демонстрація рішучості та ефективності дій держави, влади, Президента, Уряду у напрямку децентралізації,- наголосив Петро Порошенко.

Необхідно невідкладно внести до Конституції зміни, які мають зробити децентралізацію та її досягнення незворотніми. Про це мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко заявив під час виступу на ХІV Українському муніципальному форумі. Він також звернувся до Президента Петра Порошенка з проханням сприяти прискореному розгляду і ухваленню законопроекту «Про засади адміністративно-територіального устрою України».

  • Це, як ми сподіваємося, забезпечить умови для логічного завершення реформи. Наші міста, зокрема й Київ, мають майже 20-річний досвід ухвалення та дотримання статутів територіальних громад. І сьогодні необхідно посилювати роль статутів у правовому регулюванні питань місцевої демократії. Тому актуальним є відповідний законопроект, який розробляє за нашої участі комітет Верховної Ради з питань місцевого самоврядування. І ми розраховуємо на його якнайскоріший розгляд та ухвалення в парламенті,- заявив. мер Києва Віталій Кличко.

Цьогорічний муніципальний форум присвячений питанням місцевої демократії, залученню громадян до вирішення актуальних проблем та завдань місцевого розвитку.

Україна в цій сфері ефективно співпрацює з багатьма іноземними партнерами, переймаючи найкращій досвід. Зокрема, у форумі взяли участь фахівці з Норвегії. За словами Кличка, саме норвежці мають позитивним досвід в консолідації територіальних громад.

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Норвегії в Україні Уле Тер’є Хорпестад звернувся до учасників Форуму: «Дуже приємно вітати цю конференцію. Вважаю, що реформа з децентралізації та зміцнення місцевого самоврядування – одна з найуспішніших та результативних українських реформ. Хочу наголосити на тому, що Норвегія підтримує суверенітет та цілісність України. Ми вважаємо, що Україна має дотримуватися процесу реформ і тоді вдасться побудувати сильну та стабільну державу. Норвегія підтримує та буде продовжувати підтримувати ці реформи».