Датські інвестори встановили в Одесі унікальний камінь ручної роботи на честь перемоги у тривалій боротьбі 

Кілька років тому, на українському економічному ринку з’явилася датська компанія BIIR. Офіс компанії з’явився спершу в Луганську та з початком бойових дій, перемістився до Одеси. З сучасним підходом та європейськими правилами ведення підприємницької діяльності наша держава також отримала відповідального і чесного платника податків. Дуже скоро компанія BIIR Україна стає переможцем всеукраїнського рейтингу «Сумлінні платники податків – 2016». Варто зазначити, усі без винятку співробітники компанії офіційно працевлаштовані, мають особисті та комфортні робочі місця. А ті численні пункти, які передбачені податковим законодавством нашої держави сплачені повною мірою та у строк.

Один із власників компанії Томас Сіллесен, який власне найбільше зараз опікується бізнесом в Україні, вирішуює продовжити розвиток, створити додаткові робочі місця, а отже – придбати нові об’єкти нерухомості для офісних приміщень. Найбільш підходящий об’єкт  підібрали: недалеко від порту, на два поверхи, щоправда у дуже жалюгідному та закинутому стані. Після того, як будівля стала власністю, Томас Сіллесен одразу замовив проект реконструкції, вартістю понад 7 мільйонів гривень, згідно з планами власників компанії, об’єкт сьогодні уже мав бути відреставрованим, комфортним та сповненим життя. Проте, з огляду на об’єктивні обставини практично нічого, з часу покупки, не змінилося. А після тривалої суперечки, власник взагалі вирішив об’єк знести, натомість сконструювати новий і сучасний.

Буквально за кілька місяців після того, як договір купівлі-продажу був підписаним, а кошти сплачені в Одесі починається справжня війна між датською інвестиційною компанією BIIR та місцевими комерсантами «Мегас-Строй». Останні колись були власниками того самого двоповерхового об’єкту, який придбав датчанин Томас Сіллесен. Свого часу «Мегас-Строй», беручи кредит на велику суму, віддала об’єкт в якості заставного майна. А далі, як це часто буває в Україні, – одесити забувають про свої кредитні зобов’язання, ігнорують листи, прохання, попередження та зрештою і ультиматуми. Фінансова установа, яка мала необережність видати недобросовісному позичальнику кошти, робить усе залежне від себе, щоб продаж заставного майна став останнім етапом у відносинах з компанією Мегас-Строй. Позичальник продовжує ігнорувати вимоги, а тому двоповерхову споруду виставляють на продаж. І тільки після успішно укладеного договору та розробки проекту з реконструкції, одесити вирішую заявити про своє право на об’єкт.

Починаються судові процеси, що, варто зазначити, стало великим здивуванням для іноземців, які з перших днів життя свого бізнесу звикли до прозорих та чесних партнерських відносин. Втім, Томас Сіллесен сприймає ситуацію як виклик, називає майбутню перемогу справою честі, а процес – боротьбою за готовність України до залучення інвестицій на рівних і прозорих засадах.

Судові процеси тривали більше року і нещодавно закінчилася, жирну крапку поставив  Апеляційний господарський суд Одеської області. Після програшу в апеляції, компанія «Мегас-Строй» вирішує подати касаційну скаргу про скасування рішення апеляційної інстанції, а також клопотання про відстрочення сплати судового збору до вирішення спору.

Втім, 7 червня Верховний суд України відмовляє у задоволенні клопотання ТОВ «Мегас-Строй» та також виносить ухвалу залишити касаційну скаргу без руху. Це остаточна перемога – фактична і дуже символічна, адже разом із датськими інвесторами перемагає сама Україна та судова система нашої держави загалом. Варто зазначити, для перемоги опонент залучив усі можливі ресурси, є підстави припускати – фінансові та політичні у тому числі. Раніше ми писали про зв’язки компанії «Мегас-Строй» з одіозним одеським регіоналом Сергієм Ківаловим. Ця історія суперечники могла стати черговою корупційною схемою, але закон України переміг та довів іноземцям готовність судової системи захищати у тому числі інтереси інвестиційних компаній.

Команда юристів компанії BIIR стає, разом із суддями цього процесу, співавторами нової судової практики, яка у майбутньому працюватиме на користь інвесторів. Ця історія покаже подібним бізнесменам чітку схему боротьби з українськими реаліями ведення підприємницької діяльності та можливостями корупційних олігархічних впливів.

У честь перемоги та у знак вдячності людям, які долучилися до цієї справи, датські бізнесмени встановили унікальних рунічний камінь ручної роботи біля споруди, за яку велися суперечки.

Можна сказати – перший, але символічний камінь у будівництві нової споруди в Одесі покладений. Судова тяганина закінчилася і в знак перемоги іноземці привезли до міста великий камінь ручної роботи датського майстра Еріка Сандгвіста. Для співробітників компанії влаштували чудове свято з хорошим настроєм та приємними емоціями.

Датський майстер – Ерік Сандгвіст , який виготовив для України рунічний камінь. ФОТО – Йоганнес Андерсен

Голова правління компанії BIIR Україна Томас Сіллесеня та українська команд. ФОТО – Йоганнес Андерсен

«Фантастична п’ятниця в Одесі, де ми святкували перемогу в атаці рейдерів, які прагнули захопити нашу власність, за стандартною для України схемою. Ми привезли з Данії великий рунічний камінь, який виготовив місцевий майстер, спеціально для наших справжніх друзів в Україні, що допомогли нам встояти та здобути перемогу. Багато років тому у нас з’явилася ідея з рунічним каменем  і лише зараз, маючи таку хорошу нагоду, ми реалізували задумане.

У цій боротьбі нам дуже допомогли наші українські друзі та приятелі, вони зуміли вплинути на суди та поліцію, щоб наша суперечка була вирішена виключно у правовому полі та згідно законів України. Ми задоволені результатом і  він є показовим для потенційних інвесторів з різних країн світу. Україна може захищати інтереси іноземців!

Нам хотілося встановити саме рунічний камінь, чому? Бо це символ дружби між Україною та Данією. У древні часи вікінги часто встановлювали каміння з надписами на честь тих людей чи подій, які люблять, шанують і пам’ятають. Ми ці емоції відчуваємо до наших українських друзів.

Тисячі років тому вікінги пливли по річках України на шляху з Балтійського моря до Східної Римської імперії. Один з вікінгів під назвою Рюрик залишився в Києві, і він був лідером найбільш вдалого періоду історії України. Вікінги були чудовими ремісниками, а тому часто, у тому числі на території України, залишали каміння з різьбленням. В Україні рунічний камінь знайшли на території Миколаївської області, який був встановленим на місці варязького поховання. Він носить назву – Березанський рунічний камінь. Знахідка зберігається в Одеському музеї, тепер в Україні їх два, між ними ціле тисячоліття у часі, але сутність одна – готовність до боротьби і перемога» – поділився президент компанії BIIR Україна Томас Сіллесен.

Символічний камінь BIIR Україна важить близько 6 тон, він має більше 180 сантиметрів у висоту, що дає йому змогу посісти друге місце по розмірах рунічних каменів у світі. На першому місці – камінь, що стоїть  у датському місті Еллінг, який підняв король Гаральд Перший Синьозубий, быльше тисячі років тому.

ФОТО – Йоганнес Андерсен

ФОТО – Йоганнес Андерсен

Руни: “Томас і Йонас і Есбен підняли цей камінь на честь друзів, які допомагали в боротьбі проти дракона. Різьблення Еріка Сандгвіста”. ФОТО – Йоганнес Андерсен

рунічний камінь

ФОТО – Йоганнес Андерсен

Камінь має 3 мотиви – три різні боки, які мають своє значення і символіку: руни в честь наших українських друзів за їх видатну допомогу; маска Одіна, – символ данського міста Орхус, там знаходиться штаб квартира компанії BIIR. Маска символізуватиме захист від зхлих духів, у нашому випадку ворогів чи непризних людей.

Остання сторона показує змія, вбитого вороном. Ворон добре відомий птах в скандинавській міфології та символ перемоги вікінгів. Згідно з легендою, коли на горизонті з’являється ворон з розправленими крилами  – датчани виграють поєдинок чи цілу війну, – розказав про подарунок українцям Томас Сіллесен.

Мирослава Балабан