Медична реформа в Україні невпинно набирає оберти, понад 5,83 млн українців за даними електронної системи E-Health вже встигли обрати сімейного лікаря. Проте багато громадян й досі не уявляють як буде працювати нова система надання медичних послуг.

В рамках проекту «BeProfi», 16 червня у Запоріжжі пройшла зустріч «Все, что нужно знать про медицинскую реформу», де досвідчені юристи та фінансові консультанти допомагали розібратися в основних аспектах даного нововведення.

По перше, варто відмітити, що реформа торкнулась першого рівня медичної допомоги – педіатрів, терапевтів, сімейних лікарів. Відтепер, щоб мати  змогу безкоштовно звернутися за кваліфікованою допомогою, треба буде укласти договір з сімейним лікарем. Це можна зробити за допомогою електронної системи E-Health чи поліклініки.

moz.gov.ua

Консультація сімейного лікаря наразі буде передбачати можливість пройти більш широкий спектр обстежень, а саме:

  • вимірювання ваги і окружності талії;
  • вимірювання тиску;
  • ЕКГ;
  • ЗАК з лейкоцитарною формулою, кров на цукор, на холестерин;
  • загальний аналіз сечі;
  • експрес-тест на ВІЛ і RW, гепатит;
  • тест на вагітність.

За словами фінансового консультанта Наталі Єфименко, реформа направлена на покращення якості медичних послуг, адже розмір фінансування тепер напряму залежить від кількості пацієнтів, що закріплені за певним лікарем, та вдалого їх лікування. Також, важливим аспектом є те, що безкоштовна консультація вузько направленого спеціаліста стане можливою лише за наявністю направлення від сімейного лікаря, в інших випадках прийом такого спеціаліста пацієнт оплачує зі своєї кишені.

Людина має право в будь-який момент змінити своє рішення і укласти договір з іншим лікарем за своїм бажанням. В цьому випадку його попередня декларація на медобслуговування автоматично анулюється, а всі зміни фіксуються в єдиній електронній системі. Проте медик теж має право відмовитись від пацієнта за наявності наступних причин:

  • лікар вже має достатню кількість пацієнтів;
  • пацієнт регулярно не виконує призначення лікаря;
  • не склалися відносини пацієнт – лікар.

Якщо ж громадянин вирішить не підписувати декларацію з певним лікарем, то він матиме право один раз в рік звернутися за безкоштовною медичною допомогою до поліклініки та отримати 240 грн від Національної служби охорони здоров’я. Однак, всі подальші послуги пацієнт повинен буде оплачувати сам згідно з єдиним по Україні прейскурантом.

Також спікери приділили велику увагу програмі «Доступні ліки». Вона надає можливість пацієнтам з серцево-судиними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом ІІ типу отримати ліки безкоштовно або з незначною доплатою.  Для цього потрібно отримати рецепт від свого лікаря та протягом 30 днів звернутися до аптеки, яка залучалась до цієї програми.

Які ж ліки пацієнт може отримати безоплатно, а за які потрібно доплачувати?

Держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Тобто такий препарат пацієнт матиме змогу отримати безкоштовно.

Дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну, можна отримати доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібною ціною обраного препарату.

Референтна ціна – це базова ціна лікарського засобу, яку кожна держава визначає для себе, пише портал «ДЕЛО». Найчастіше референтною ціною тієї чи іншої групи ліків стає середня або найнижча ціна генериків, які можна замінити один одним. Цей підхід набув широкого поширення в Західній Європі.

Ліки, ціна на які перевищує референтну ціну в 5 сусідніх країнах, не підпадають під програму відшкодування. Також наявність препарату у програмі залежить від рішення про його участь від виробника – він має подати заявку для включення свого препарату до реєстру.

Варто зазначити, що однією з найважливіших переваг нової медичної реформи є те, що відтепер можна отримати онлайн-консультацію у лікаря, чи записатись на будь-який зручний час за допомогою електронної системи. Запоріжці можуть зробити це за даним посиланням.

В більшості поліклінік Запоріжжя вже можна обрати свого лікаря, а кабінети повним ходом набувають потрібного кваліфікованого обладнання. Отже, незабаром громадяни вже повністю відчують перехід до нової медичної системи, головне самим відповідально підійти до питання власного здоров’я.

Альона Сагура