Молоді сім`ї не завжди готові до появи дитини, і це стосується не лише моральної сторони питання, а й фінансової. Чого варто чекати від цін на дитячі товари та які речі вам необхідні, якщо ви маєте маленьку дитину – про все це в інтерв’ю з мамою двох малих дітей.

– Вітаю! Перш за все, розкажи нашим читачам трохи про себе, будь ласка.
– Доброго дня, мене звати Олександра. Я маю двох маленьких дітей – сина Яромира, якому півтора роки, та донечку Мирославу, їй два місяці. Я залюбки поділюся своїм досвідом та розповім про витрати на дітей.
Діти – це дорого. Ти погоджуєшся з цим?
– Абсолютно. І найгірше за все, допоки вони у тебе не з’являються, ти навіть не замислюєшся наскільки. Я знаю багато молодих сімей що зіткнулися з серйозними фінансовими труднощами просто тому, що їх сімейний бюджет не був готовий до таких змін. Їх просто ніхто не попередив.
– Думаю, нам варто почати з найпершого етапу, а це вагітність. Скільки тобі довелося витратити на себе та своїх майбутніх малюків?
– Насправді цей період видався для мене найменш складним у фінансовому плані. Аналізи безкоштовні, за рідкими винятками. Довелося витратити близько 200 гривень на вітаміни, і, звісно, по 150-200 гривень за кожне УЗІ. За весь строк вагітності УЗІ потрібно зробити від 5 до 7 разів.
Доволі бюджетно. До яких витрат варто бути готовими в пологовому будинку?
– Не хочеться про це казати, але в першу чергу це витрати на хабарі для лікарів, інакше про тебе просто забудуть до самого часу пологів. Мені пощастило і я не платила нічого, бо влаштувалася в клініці через знайомих матері. Але хочеться зупинитися на доволі цікавій практиці – добровільно-примусові фотосесії з дитиною. За кожним пологовим «закріплені» свої фотографи, що нав’язливо пропонують свої послуги. Такий фотосет може коштувати від 300 до 3000 гривень. У найдорожчому варіанті вашу ново роджену дитину будуть вдягати в різні костюми протягом декількох годин, це не лише безглуздо, а й шкідливо на мій погляд. Все це робиться із розрахунком на те, що навіть якщо батьки відмовляться купляти фото, то їх точно викупить хтось з родичів «на пам’ять». У нас такі фотосесії коштували 500 і 600 гривень.


Про що варто попіклуватися ще до пологів? Які речі є обов’язковими для маленької дитини?
– Ліжечко перш за все. Наше перше коштувало 1000 гривень, але ми купували не нове. За друге для донечки довелося віддати 2000. По-друге, ви маєте наповнити аптечку ліками спеціально для дітей: від температури, краплі для очей, масла для шкіри. Виходить до 500 гривень. Щодо одягу – маленькій дитині в середньому вистачає 5 боді, кожне приблизно 50 гривень. Підгузки – одна пачка підгузків для ново роджених коштує 150 гривень, для більш дорослих дітей – 200 гривень. Моєму старшому сину на місяць таких потрібно дві пачки, а донечці три. Отже я витрачаю на підгузки 850 гривень на місяць. Ну і, звісно, коляска – наша коштувала нам 1500 гривень, знову ж таки не нова. Велосипед для сина, також не новий, – 2500 тисячі. Кругленькі суми виходять.

А що скажеш про іграшки? Скільки коштує сьогодні гарний подарунок для малого?
– Можу сказати, що один розвиваючий кубик обійшовся мені у 800 гривень. Він класний, у нього багато функцій і малим подобається, але це надто дорого. Іграшки для ліжечка, наприклад, коштували близько 250 гривень. Взагалі іграшки нам віддають, у мене велика родина.
Скільки коштують медичні послуги для малих?
– Тут нам пощастило, оскільки у більшості випадків огляди у лікаря безкоштовні. Але якщо казати про приватних лікарів, то один візит до них буде коштувати близько 100 – 150 гривень.
І наостанок, з якими проблемами, окрім фінансових, стикаються молоді мами щодня?
– Погані дороги, на яких можна запросто зламати колесо коляски. Ну, іноді ніде погуляти зі сплячою дитиною, але це вже залежить від району, де ви живете. Не в кожний магазин можна зайти із коляскою, в тому числі недоступні і деякі аптеки. І знову ж таки однією з найбільших проблем є те, що нові речі для дітей, а особливо іграшки та меблі коштують неймовірно дорого і часто сім`ї просто не можуть собі дозволити купляти їх у стані нових. Це дійсно пригнічує.
Дякую тобі за те, що поділилася своїм досвідом. Немає сумнівів, що ця інформація допоможе молодим сім’ям зорієнтуватися та якслід підготуватися до появи дітей.
                                                                                                                                        Маргарита Безбородова