В Запоріжжі підбили підсумки обласного етапу всеукраїнської дитячо-юнацької патріотичної гри «Джура».

Протягом п’яти днів учні 37 команд зі всіх куточків області змагалися за звання найсильніших, найсміливіших та найвитриваліших козаків. На церемонії нагородження переможці в різних вікових категоріях отримали заслужені грамоти, кубки та медалі.

Юних козаків привітав народний депутат України, голова Запорізької територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Ігор Артюшенко. Парламентар стояв у витоків гри «Джура» і активно підтримував виведення гри на всеукраїнський рівень. На урочистій частині Ігор Артюшенко вручив переможцям корисні подарунки, які їм стануть в нагоді на наступних етапах гри.

IMG_8084

IMG_8109

 «Джура» — це не просто гра. Це один зі способів краще пізнати історію українського козацтва, поглибитися в наші традиції. А ще – прекрасна можливість знайти нових друзів. Я впевнений, дні, проведені в змаганнях, діти згадуватимуть довгі роки.

Щодо дорослих – такі заходи направлені в тому числі і на те, щоб назавжди позбавитися ідеології «русского міра». В державній програмі з військового-патріотичного виховання молоді, частиною якої, власне, і є «Джура» немає байок про братські народи, старшого брата, та пропаганди свят на крові, яку нам довгі роки наполегливо нав’язували кремлівські маріонетки на посадах. Ми виховуємо справжніх патріотів, для яких взірець – козацька слава. А вони, в свою чергу, стануть гідним прикладом вже наступному поколінню, — наголосив нардеп.

Випробування проходили в польових умовах – діти жили в наметах, самостійно розпалювали вогнище та готували собі їжу.

IMG_8146

Для багатьох з учасників це був перший досвід майже самостійного життя.

 На змаганнях я вперше, — ділиться враженнями Богдан Богомолов з Оріхівського району, — . Ми жили в наметах чотири ночі і п’ять днів, і за цей час жодного разу не полишали територію табору. В перший день мені хотілося додому, напевно, через незвичну обстановку та відсутність цивілізації. Але вже на другий день це відчуття зникло. Нам було цікаво і весело, здається ми зовсім забули про телевізор та інтернет.

IMG_8148

Чимало вистачало тих, кому «Джура» полюбилася ще з минулих років.

— В мене був схожий досвід – у нас в школі є вчитель з туризму і ми неодноразово ходили класом з ним в походи, розповідає Ганна Беседіна з Гуляйполя, —  Щоправда тоді ми жили в лісі лише день, а в цей раз – п’ять.

Дівчаткам, звичайно,  важче в польових умовах, але ніхто не жалівся та не скаржився. Принаймні в нашій команді. Мені подобається атмосфера природи – пісні біля вогнища, змагання, цікаві лекції. Я з нетерпінням чекаю наступного року, щоб знову стати частиною «Джури».

IMG_8161

Вже традиційно наступна «Джура» відбудеться в Запоріжжі через рік. А ось для переможців змагання продовжуються – команди, які посіли призові місця, незабаром відправляться в Переяслав, щоб представляти Запорізьку область на всеукраїнському етапі.

IMG_8076IMG_8134IMG_8137IMG_8150IMG_8157

IMG_8077IMG_8117IMG_8121IMG_8126