фото взято з сторінки Атипове Запоріжжя у фейсбуці

9 червня пройшла екскурсія по Олександрівському району (раніше Жовтневий). Провів зустріч Роман Акбаш, на якій розповів про минуле нашого міста, відкрив таємниці архітектури та повідомив цікаві факти історії.

Подорож по місту розпочалася біля театру імені Магара, який під час Другої Світової війни називався «Солдатський театр». У 50-ті роки сучасний театр носив ім’я Щорса, у якому грали відомі артисти Микола Грінько та Ольга Сумська.

  • Це був дебют юної актриси, Ольги. Їй тоді було близько п’яти років, але вона в інтерв’ю говорила про цей театр, і засмучувалася, що з однокласників ніхто не приходив на її виступи, коли вона тут грала. – Жартував екскурсовод.

театр ім. Щорса, 1973 р.

Також під час прогулянки ми відвідали такі місця минулого: забудова часів Олександрівська – Центральна хоральна синагога – прибутковий будинок Біленького («Російський банк зовнішньої торгівлі») – будинок купця Потьомкіна – Земська управа – прибутковий будинок Куржупова (вчительська семінарія) – міська управа – пожежна управа – Міський сад – Талмуд-тора – Жіноча гімназія – пам’ятник і могила Осипа Гладкого – Механіко-технічне училище – Чоловіча гімназія – дитячий притулок – прибутковий будинок Мінаєва – місце садиби Якова Новицького – будинок Бадовського.

  • Мені дуже сподобалася такого типу екскурсія. Дійсно, ніби поринув на 100 років назад та відчуваєш цю атмосферу минулого. Я щось знала, а чогось і гадки не мала, ось так йдеш по місту і не знаєш звідки взялась та чи інша споруда. Я у захваті, було цікаво дізнатися, що було до нас. – Поділилася своїми враженнями Марта, учасниця екскурсії.

ЖД вокзал Запоріжжя-2 100 років тому і в наш час

Організаторами зустрічі була організація Атипове Запоріжжя, яка займається історією нашого міста. Екскурсія називалася «По Олександрівську з любов’ю». Вона тривала усього три години, але люди змогли перенестися більш ніж на сто років назад та побачити місця, яких більше немає у сучасному Запоріжжі.

Каріне Арутюнян