Головне управління ДФС в Одеській області прикриває місцевого комерсанта та не надає інформації стосовно бюджетних коштів.

У процесі розслідування спору між компаніями «Мегас Строй» та БІІР Проперті, журналісти інформаційного агентства RegionNews  звернулися із інформаційним запитом до Чорноморської ОДПІ ГУ ДФС з проханням надати інформацію про суму сплачений податків компанією «Мегас Строй» у чітко визначений період. Втім, юристи відомства, або через свою необізнаність, або, що є більш умовірним – умисне прикривають злісного неплатника податків, відмовляючи у надані будь-якої інформації. Свою відмову мотивують – відсутністю законних підстав у журналістів запитувати інформацію, яка стосується бюджетних коштів! І це у час, коли в країні прийнято низку антикорупційних законів, які зобов’язують відомства працювати відкрито та прозоро.

Порушення є явними, а тому інформаційне агентство сміливо може скажритися до суду, щоб той зобов’язав інспекцію все ж надати потрібну для розслідування інформацію. Втім, це означає, що час буде втрачено, а кошти витрачені, які навряд ДФС компенсує. Журналісти пробували зв’язатися з в.о. начальника Чорноморської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Одеській області Дмитром Гапічем, чий підпис стоїть у документі, та нас не з’єднали, посилаючись на високу зайнятість чиновника. Натомість, прес-служба відомства пообіцяла посприяти в отриманні необхідної інформації.

Нагадаємо, другий рік поспіль травають судові просеси між данською інвестиційною компанією БІІР Проперті, яка працює в Одесі та місцевими комерсантами – компанією «Мегас Строй». Причиною суперечок стала недобудова, яку викупила іноземна компанія за майже півмільнона доларів, з метою її повної реконструкції та створення додаткових комфортних робочих місць для українців. Колись, об’єкт належав компанії «Мегас Строй», але вона свідомо передала його в іпотеку, беручи велику суму коштів у кредит. Пізніше, власники компанії забули про кредитні зобов’язання, а на вимоги та попередження кредитодавців не реагували. Виконавши усі юридичні процедури, та навіть більше, об’єкт, який був у якості заставного майна вирішують продати.  Не знаючись усіх непорозумінь між сторонами, компанія БІІР Проперті купила недобудову.

Далі, усе пішло за стандартним сценарієм – попередній власник пробує довести, що об’єкт належить йому, гарантує сплатити і тіло кредиту і його відсотки. Свою фінансову спроможність з усіх сил намагається довести у суді та паралельно забуває сплатити судові збори.  Варто зазначити, в процесі розслідування конфліктної ситуації, журналістам  RegionNews  вдається простежити зв’язки між одним із власників компанії «Мегас Строй» Валентином Скоболенком та одіозним одеським регіоналом Сергієм Ківаловим.  Очевидно, на підтримку політика в судах і розраховували позичальники.

Суд першої інстанції позбавив данських інвесторів двох поверхової будівлі.  На той час новий власник уже розробив проект реконструкції будівлі, вартість якої повинна була скласти 7 мільйонів доларів. У зв’язку з рішенням суду і розумінням, що суперечка буде продовжуватися, компанія БІІР Проперті призупиняє процес реконструкції. Втім, Апеляційний господарський суд Одеської області скасовує рішення першої інстанції і визнає право на об’єкт за іноземними інвесторами.

Здавалося б – крапка поставлена, іноземці можуть спокійно парацювати та розвивати бізнес на благо економіки України.  Але компанія «Мегас Строй» вирішує подати каксаційну скаргу і спробувати заперечити рішення Одеського апеляційного господарського суду. Касаційну скаргу подає, та оплачувати обов’язковий судовий збір знову не хоче. Так, вкінці квітня до суду надходить клопотання від компанії «Мегас Строй», яка просить відстрочити оплату судового збору.

Варто нагадати, у попередній інстанції представники компанії рішуче заявляли про бажання розрахуватися з боргами та довести об’єкт до ладу.

Мирослава Балабан