У Запоріжжі відбувся тренінг з самооборони на базі Запорізької універсальної наукової бібліотеки. Майстер-клас під назвою «Не дай себе скривдити» провели співробітники патрульної поліції спільно з військово-спортивним клубом «Стафф»: вхід відкритий для жінок та чоловіків будь-якого віку.

Поліціянти продемонстрували базові прийоми самозахисту, які зможуть знадобитися кожному. Перш за все це прийоми, що дозволяють звільнитися від захоплень та відхилити несподіваний удар. Також гості тренінгу спробували вибити умовний ніж та пістолет з рук нападника, втім,  організатори стверджують, що випадки збройних нападів у Запоріжжі – рідкість  таобережність не завадить нікому.

Після закінчення практичної частини тренінгу, найцікавішими темами обговорення стали способи затримання злочинця власними силами, також цікавилися допустимим рівнем самооборони та зброєю для самозахисту.

Лейтенант-інспектор патрульної поліції Владислав Євстратов розповів про допустимі засоби самооборони і чого варто остерігатися на вулицях рідного міста.

– Вітаю вас, Владиславе! Перш за все дякую за тренінг. Розкажіть про нього докладніше: це ваша ініціатива?
Вітаю! Тренування в бібліотеці ми проводимо вже втретє. Спочатку це була ініціатива бійців з відділу зв’язків з громадськістю, далі ми вже ведемо співробітництво із представниками бібліотеки. Подібні майстер-класи точно проводяться не в останнє.

– Розкажіть більше про партнерів заходу – клуб «Стафф». Чим він займається?
У клубі навчають прийомам самооборони, деякі з них ми вже розглянули сьогодні. Це вивчення технік ударів, звільнення від захоплень, бокс. Також в рамках занять проводяться тренування на полігоні: ми навчаємо стріляти, збирати зброю, проводимо тактичні тренінги.

– На вашу професійну думку, чого варто остерігатися на запорізьких вулицях?
астіше за все, напади відбуваються ззаду, це дозволяє  зірвати коштовну прикрасу з ши, або вирвати з рук телефон. Це найактуальніші злочини для літнього періоду – люди одягають відкритий одяг, ланцюжки із золота або сережки, які є ціллю крадіїв. Будьте уважнішими, дивіться навколо – хто йде поруч з вами, хто позаду, важливо не втрачати пильність. Збройні напади з ножем або пістолетом трапляються, але дуже рідко.

Що робити, якщо став жертвою крадіжки на вулиці?
– Не губіться і намагайтеся не втратити слід злочинця. Найчастіше його головним завданням є втеча від вас. Якщо ви підете за крадієм і запам’ятаєте хоча б його приблизний маршрут, то поліції буде в рази простіше затримати злодія. Намагайтеся також запам’ятати його зовнішність, це також важлива деталь для слідства.

Які ж є ефективні та, найголовніше,  дозволені засоби самозахисту?
Перш за все варто взяти себе як засіб захисту. Корисним буде зайняття спортом та знання базових прийомів самооборони. Доступними та дозволеними є газові балончики, але у них свої мінуси – наприклад, такий балончик не вийде застосувати проти вітру або в замкнутому приміщенні. Непоганим варіантом є травматична зброя, але на неї необхідно отримати дозвіл.

– Щодо районів нашого міста – які з них можна назвати найнебезпечнішими?
Олександрівський район. Він доволі великий, крадіжки та інші злочини найчастіше відбуваються десь у провулках та на маленьких вуличках. Анголенко, наприклад, є точкою збуту крадених телефонів та інших цінностей. Часто злочинці попадають в руки поліції саме тут, підчас збуту крадених речей. Також крадіжки нерідко стаються на Космосі та в Коммунарівському районі. На Шевченківському районі інша специфіка – тут найпоширеніший злочин це крадіжка кабелю. У кожного району своя родзинка, коротше кажучи.
– Дякую вам за інтерв’ю! Як-то кажуть, попереджений – означає озброєний.

Маргарита Безбородова