У цьому році, мешканці Запоріжжя та області відзначали День Європи в ОТГ, яка називає себе найбільш проєвропейською, мріє створити у своїй громаді маленьку Європу, яка у майбутньому стане центром в області. Для цього, менеджери активно подорожують європейськими країнами, знаходять партнерів та переймають чужі успішні практики.

Широківська громада була утворена більше року тому, у квітні 2017-го у громаді пройшли вибори, а з 1 січня 2018 року ОТГ перейшла на прямі міжбюджетні відносини та отримала перший власний бюджет. До громади входять 15 населених пунктів з центром у с. Широке. Голова громади Денис Коротенко активно почав формувати собі команду, для цього привіз навіть кадри із Запоріжжя. Молода команда постійно у пошуку нових можливостей, завжди відкрита до комунікації та нової інформації. Системне навчання, тренінги та розширення світогляду – менеджери цієї ОТГ вважають, – спочатку треба все вивчити, до кінця збагнути європейську стратегію розвитку, і тільки після цього впровадження ідей буде легким та успішним.

Якщо порівнювати з деякими іншими ОТГ в області, то Широківська має не так багато яскраво проявлених досягнень, а все тому, що отримала змогу розпоряджатися бюджетом лише 5 місяців тому. Незважаючи на те, що команда активно подає заявки на грантові проекти, на разі отримати фінансування під щось значуще їй не вдавалося. У той час, коли громади в області активно користувалися можливостями, які надавав проект ПРООН ЄС “Місцевий розвиток орієнтований на громаду”, мешканці населених пунктів, які зараз входять до Широківської громади, такої нагоди не мали. Запорізький район вважається одним із найзаможніших, він розташований на околицях міста, а тому він не міг брати участі в проектах. Втім, у громад, які розташовані неподалік Запоріжжя є свої переваги та бюджетоутворюючі підприємства. За умов системної роботи та активних пошуків, такі громади дуже швидко можуть стати одними з найкращих. Але, є досягнення, які точно можна побачити неозброєним оком та переконатися, такий підхід є тільки у цій громаді.

“Для кожної ОТГ навіть один зайвий рік життя, це відчутно і помітно. Наша громада дуже молода, втім, у нас сильна команда. Якщо говорити про досягнення громади за перший рік життя, то найперше хочеться відмітити – ми справилися зі сміттям, населені пункти громади мають зовсім інший вигляд. За останні 30 років тут ніхто не збирав і не вивозив сміття. Місцеві мешканці або  палили відходи, або закопували в землю, або просто викидали у посадки чи яри. Зараз організовано збір та вивіз сміття, а отже проблеми більше не існує.  А коли з’являться нові інфраструктурні об’єкти, то вони будуть в чистоті та догляді. Ми вважаємо, що Європа у головах людей повинна починатися з цивілізованої поведінки, а щоб люди могли її проявляти, мусять мати умови для такої поведінки. 

Також, хочеться відзначити і ще одне суттєве досягнення – у школах громади учні харчуються безкоштовно. Не пам’ятаю щоб у якісь з ОТГ нашої області були подібні проекти” – зазначила прес-секретарка Широківської ОТГ пані Юлія. 

Варто зазначити, якщо у інших ОТГ в області приблизно однаковий принцим розвитку, то Широківська інколи нагадує щось хаотичне і не усім зрозуміле. Зрештою, креативний підхід та реалізація цікавих ідей – стратегія завжди виправдана, навіть якщо іншим не до кінця зрозуміла. Про все, що нам не зрозуміло, ми запитали в людини, яка високо оцінює команду Широківської громади та її результати за перший рік – Олександр Свистун, керівник Запорізького осередку “Центру підтримки місцевого самоврядування”. Чоловік постійно контактує з громадою, а тому точно знає – успіхів більше, а ніж здається.

“Широківська громада, з мого переконання є дуже прогресивною, з перших днів свого існування широківці найбільше проявляли симпатії до всього європейського. У цьому році громада вирішила гучно відсвяткувати День Європи і показати, що вони дійсно розуміють європейські цінності, їх підтримую і приймають. Проєвропейський вектор розвитку громади є складовою політики громади. Не дарма, у цей день на свято з’їхалися гості із Запоріжжя, публічні та офіційні особи. Впевнений, це початок доброї традиції і всі наступні роки саме до Широківської громади будуть приїжджати, щоб відсвяткувати День Європи.

Якщо говорити про досягнення, – справді, ця громада є особливою, найперше через свої креативні підходи. Громада була однією з перших в Україні, яка налагодила співпрацю з громадами-побратимами  Європейського Союзу. Свого часу, голова громади Денис Коротенко звернувся до мене з проханням знайти громаду в країнах ЄС, яка була б ідентичною Широківській. Ми із свого боку звернулися до іноземних партнерів і як виявилося, така громада є у Німеччині – громада Барлебен, її розташування – земля Сакмонія-Ангальт. Наприківці минулого року, представники від громади мали можливіть здійснити візит до цієї громади-побратима. Як тільки ми знайшли таку громаду і добре налагодили з нею комунікацію, програма ЮЛІТ з Європою спільно з  Представництвом ЄС в Україні та Комітетом регіонів Європейського Сюозу запропонували реалізувати пілотний проект під назвою “Рівний рівному”. Ідея проекту власне полягає у тому, щоб знайти для українських громад ідентичні у Європі, тобто – громади побратими. Нам пропонували реалізувати те, що ми вже і так зробили з широківцями.  Так сталося, що Широківська громада стала бенефіціаром цього проекту, її включили до складу громад, які візьмуть участь у проекті “Рівний рівному”. До речі, усього три громади України брали участь у пілотному проекті і дві з них із Запорізької області – окрім Широківської, взяла участь і Веселівська ОТГ. Коли нас запросили до Києва, для презентації проекту, то у нас вже робота була пророблена. Нам запропонували громаду Гміна – це найменша адміністративна одиниця Польщі. Та ми повідомили, що маємо комунікацію з німецькою громадою Барлебен. Веселівська громада отримала побратима в Естонії. 

З гордістю хочу анонсувати, що найближчим часом – до Веселівської ОТГ в червні та до Широківської у серпні, повинні приїхати представники громад побратимів. На запорізькій землі будуть розглянуті вже чіткі спільні проекти та можливості більш глибокої співпраці.  Я вважаю, що дійсно, дуже символічно, що День Європи ми святкували цього року саме у Широківській громаді, – поділився Олександр Свистун.

З відчуттям повної відповідальності, широківці підготували незабутній День Європи – веселий, цікавий та пізнавальний.

Більшість машин, які рухалися по трасі Запоріжжя – Дніпро вранці 19 травня, прямували до Широківської громади на святкування. Як це належить по протоколу, першими виступили офіційні особи громади, області та керівники різних європейських проектів, які більшою чи меншою мірою співпрацюють з громадою. Вже о 10 ранку, в парку біля сільського будинку культури зібралися гості та члени громади. Розваги пропонували на різні потреби та смаки: містечно, де можна було придбати сувеніри ручної роботи та навіть попрактикуватися у створенні власних виробів, фото зони, які нагадували мініатюрні європейські міста, містечно для дітей зі смаколиками та атракціонами, презентації європейських країн.

Презентувати країни взялися учні та вчителі місцевих шкіл, значну частину розважальної програми взяли на себе саме діти. Вони підготували справжні експозиції, приготували національні страви європейських країн. Пізіше діти запросили гостей позмагатися у знанні історії Європи. Змагання проходили між командами у формі вікторини. Учасники відповідали на запитання та за ознаками мусили ідентифікувати одну є країн Європейського Союзу.

На заході також популяризувати просування медичної реформи. Користуючись тим, що на одній території зібралася основна частина людей з різних населених пунктів ОТГ, медики пропонували на місці підписати декларацію з сімейним лікарем. Так би мовити – поєднати приємне з корисним.

На території також були присутні рятувальні та поліцейські машини, гості могли спробувати себе у ролі пожежника чи поліцейського. Загалом свято дійсно було вражаючим, подібні заходи наближують українців до Європи та її цінностей.

Мирослава Балабан