10 травня в ході засідання Урядового комітету з питань Європейської, Євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва та регіонального розвитку під головуванням Віце-прем’єр-міністра, Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка був розглянутий проект розпорядження «Про схвалення Концепції Державної цільової програми подолання депресивності міста Токмака Запорізької області на 2018-2022 роки».

В засіданні взяли участь народний депутат Сергій Валентиров, народний депутат, голова обласної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Ігор Артюшенко, перший заступник Запорізької облдержадміністрації Елла Слєпян та токмакський міський голова.

Фото -http://zaporizhia.solydarnist.org/

Розглянутим проектом розпорядження державним замовником Програми визначено Мінрегіон України. Також доручено разом з іншими центральними органами влади, облдержадміністрацією та Токмацькою міською радою у тримісячний строк (з дати затвердження Концепції, включаючи погодження з міністерствами) розробити та подати до Кабінету Міністрів України проект Державної програми. В Програмі мають бути прописані умови для динамічного соціально-економічного розвитку міста Токмак та розроблені заходи для підвищення рівня життя населення.

Взяти на контроль зміни в Токмаку Уряд спонукало визнання міста депресивною територією. Ініціаторами прийняття такого рішення минулого року виступили народний депутат України, голова Запорізької територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Ігор Артюшенко, голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль та народний депутат Сергій Валентиров. На засіданні Уряду політики вкотре говорили про важливість прийняття даного рішення.

 – Пам’ятаю, як минулого року деяких мешканців налякало формулювання «депресивна територія», – розповів Ігор Артюшенко, – Це сталося тому, що чимало городян не знали, який зміст вкладається в цю тезу. Тому після проведення роз’яснювальної роботи наших прихильників значно побільшало.

Треба розуміти, що визнання проблеми – перший крок до її вирішення. Так, з політичної точки зору наявність депресивної території не робить бонусів місцевому політикуму. Але тут вже треба обирати – або займатись популізмом та приховувати очевидне до кінця каденції, або приймати необхідні для розвитку територій рішення.

Згідно українського законодавства, населенні пункти, які мають статус депресивних, отримують можливість невідкладного державного фінансування. Тому після затвердження Державної цільової програми Токмак матиме реальні шанси не тільки подолати бідність та безробіття, але й згодом зайняти своє місце в переліку сучасних розвинених українських міст, – наголосив парламентар.

Фінансування Програми подолання депресивності з державного та місцевих бюджетів планується вже з 2019 року. Наразі вже виділені кошти на підтримку медичної сфери Токмака, ще 30 мільйонів гривень місто отримає з екологічного фонду.

Читайте також: До відома батьків: школа не має права вимагати довідку про 100% вакцинацію дитини – Міністерство