Воскресеньська громада, яка утворилася однією з перших на Запоріжжі показала чого досягнула, після реалізації реформи децентралізації.

Щоб проаналізувати результати самостійного управління менеджерського складу та мешканців громади, ми вирушили до Пологівського району Запорізької області. Розташована вона за 10 кілометрів від м. Пологи, загалом від обласного центру до ОТГ 111 кілометрів.  Громада об’єдналася однією з перших,  ще у 2015 році, тож підсумки проміжного етапу мають бути наглядними.

Громада об’єднала 4 села: два абсолютно самодостатні – Кінські Роздори та Воскресенку – до недавнього часу село носило назву Чапаєвка та два маленьких, які не визначають економічного добробуту громади – селище Магедове та село Лозове. Після проведення перших переговорів стосовно об’єднання сіл в одну громаду, виникли серйозні розбіжності – сперечалися з приводу адміністративного центру, мешканці Кінських Роздор (2675 особи) наполягали на важливості свого села, жителі Чапаєвки (3070 осіб) пропонували, щоб центр був у них. Перші погодилися тільки з тією умовою, що всього буде порівну. У селі Магедове проживає 164 людини, а в Лозовому – 41 особа, тож села не претендували на статус адміністративного центру.

Після об’єднання  голова громади Микола Гудзенко чудово розумів, якщо центр визначено в с. Чапаєвка, то починати відновлювати інфраструктуру він мусить спершу у селі Кінські Роздори (щоб не було “роздор” у громаді:) ) А тому, переваги децентралізації відчули спочатку мешканці села, які взяли з голови обіцянку все давати порівну.

Варто зазначити, ще у 2015 році мешканці села Кінські Роздори, дивлячись на сусіднє село Чапаєвку, яка на той час вже встала на шлях євроінтеграції та скористалася новими можливостями, зголосилися брати участь у проекті ПРООН  ЄС “Місцевий розвиток орієнтований на громаду“. Для цього створили кооператив “Злагода -2015” і взялися до роботи. На першому етапі члени кооперативу вирішили придбати прес ударно-механічний для виробництва паливних брикетів. На другому етапі – на виділені кошти створили макаронний цех, він складається із макаронного пресу та великої сушильної шафи. Станом на сьогодні у селах громади реалізовано 6 мікро проектів проекту ПРОО ЄС “Місцевий розвиток орієнтований на громаду”.

 Саме участь у проекті стала першим поштовхом до власного управління, – каже голова громади Микола Гудзенко.

“Мене часто питають: “Ви були одними з перших, хто об’єднався, чи не шкодуєте що так рано, адже вчитися на чужих помилка нагоди не було, власні шишки і болять більше?” Моя відповідь – ні, на моє переконання, все що відбувається природним шляхом є правильним. Громада спробувала у проекті ПРООН ЄС робити щось самотужки, в людей вийшло, вони побачили результати  і набрали азарту. Як то кажуть, кувати залізо треба поки воно гаряче. Ми об’єдналися і через два з половиною роки можемо похвалитися добрими результатами” – розповідає Микола Гудзенко.

Справді – села, які зараз входять до Воскресенської громади не впізнати, молодий колектив на чолі з мудрим і досвідченим головою зробив значний ривок у розвитку. Крок за кроком у громаді будують об’єкти інфраструктури, лагодять дороги, відновлюють історичні пам’ятки. Також активно виконують умови децентралізації та турбуються про забезпечення необхідних сервісів для населення. Варто відзначити, громада є дуже патріотичною, а тому для її мешканців є вкрай важливим не лише впевнено дивитися у майбутнє, а й дбати про пам’ятки минулого.

Так, минулого року мешканці громади запропонували відновити цвинтар, де поховані учасники бойових дій усіх воєн. А також відновити пам’ятник загиблим військвослужбовцям. Сьогодні місця пам’яті та скорботи мають охайний і сучасний вигляд. Мешканці громади тепер можуть спокійно принести до могил квіти і вони будуть там доречними.

 

Протягом минулого року вдалося відбудувати і здати в експлуатацію новий водогін, протяжність якого зараз 40 кілометрів. До цього у великої частини мешканців не було централізованого водопостачання, а ті свердловини, які були з попередніх років, засмітилися і прогнили. Зараз мешканці села Воскресенка можуть користуватися новим водогоном.

По всій території громади встановили нові автобусні зупинки, усього їх на території 22. Незважаючи на те, що у селі Лозове кількість населення дуже мала, автобусна зупинка встановлена і для них. Голова громади розповів, що з цього села доїжджає тільки один учень школи, шкільний автобус забирає його щодня, як і інших дітей. На сьогодні у комунальній власності громади є 2 автобуси, які щодня підвозять дітей до шкіл, на території їх три, а після уроків розвозить по домах. Є також один автобус у безкоштовній оренді, зараз керівництво громади мріє про те, щоб у власності було три автобуси. Саме така кількість є достатньою для забезпечення потреб мешканців чотирьох об’єднаних сіл.

Особливу увагу в  громаді приділяють дітям, правило – все найкраще для дітей визнають і сповідують. Тож у минулому році місцевий бюджет дозволив виділити кошти на нові покрівлі у дитячих садках “Дзвіночок” та “Джерельце”. У 2017 році відкрили додаткову групу, а тим самим створили 2 додаткові робочі місця. Важко повірити, але у цій громаді, на відміну від інших сіл в Україні, дітей дуже багато, місць у садках вистачає не для всіх. На території громади активно працює агрофірма, яка надає робочі місця, справно сплачує податки, тож молоді люди не рвуться у міста, а залишаються працювати на власній землі.

У минулому році також полагодили санітарні вузли, встановили огорожі, озеленили територію та обладнали ігрові майданчики. Для НВК у Кінських Роздорах та Воскресенці повністю оновили систему опалення, що відразу позначилося на бюджетах навчальних закладів, тепловіддача збільшилася, енергоресурсів почали споживати значно менше. В НВК також обладнали 2 комп’ютерні класи.

“У нас комп’ютерні класи є дуже популярними, їх дуже активно використовують, навіть доводиться постояти в черзі.  Окрім комп’ютерів тут також є великий монітор. Часто викладачі готують свої лекції у вигляді презентацій чи фільмів, так діти краще сприймають і запам’ятовують” – каже місцевий вчитель інформатики та фізики.

У навчально-виховних комплексах також відновили харчоблоки.

“Одна реформа тягне за собою іншу, якщо ми обрали цей шлях, то маємо крок за кроком впроваджувати інновації у наше життя. Люди це бачать, оцінюють і цінують. Чим більше успіхів, тим легше рухатися вперед. В очікуванні медичної реформи ми вирішили підготувати кабінети для сімейних лікарів, до цієї реформи готуємося з 2017 року. В громаді також є Центр надання адміністративних послуг, основні необхідні людям документи ми у змозі надати, їх перелік постійно збільшуємо. Ми також підписали меморандум про співпрацю з пенсійним фондом, їх представник раз на тиждень приїжджає до нашого ЦНАПу і надає послуги на місці. У його кабінеті встановлений скайп зв’язок, для можливості оперативного вирішення нагальних питань.” – зазначив голова Воскресенської громади.

Окрім  вище вказаних досягнень, місцевий бюджет також дозволяє відремонтувати відрізки сільських доріг, встановити вуличні туалети та навіть збудувати фонтан. Для мешканців громади регулярно проводять культурні та спортивні заходи. А менеджерський склад залюбки відвідує форуми та конференції, щоб йти в ногу з часом і використовувати усі можливості.

За останні два роки життя помітно оживилося, бюджет громади збільшився у десятки разів, в 2017 році він становив 38 мільйонів гривень. А якщо врахувати субвенції з державного бюджету та ті проекти, які допомагають реалізувати європейці, то є з чим працювати та чим пишатися. Ми звісно запитали адміністрацію громади, як вони житимуть, коли держава перестане видавати субвенцію та зникнуть європейські проекти? Нам відповіли:

“Громаді достатньо свого, нам треба отримати те, що нам належить. Болючим питанням на сьогодні є земля. Коли нам нададуть землю в розпорядження, обов’язково знайдемо раціональне її використання. Ми готові писати проекти і шукати інверторів, як тільки земельне питання вирішиться на загальнодержавному рівні. Господарювати українці вміють, тим паче на землі…”

Приклад цієї громади точно покликаний надихати, вражаючі результати за короткий період точно виправдовують необхідність продовження реформи децентралізації, яку навивають найбільш успішною з реформ.

Результати першого року господарювання можна побачити на цьому відео.

За можливість поспілкуватися з громадою та побачити все на власні очі завдячуємо запорізькому осередку Асоціації міст України.

Мирослава Балабан