Кабінет Міністрів України вніс на розгляд Верховної ради законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення сфери поховання”.

Якщо за нього проголосують, то українців знову чекає ряд змін до правил поховання померлих. Серед найбільш відчутних для громадян пунктів є: сприяння у будівництві крематоріїв, покарання за наругу над місцями поховання, фіксація за кожним українцем місця для безкоштовного поховання.   Окрім того, у законопроекті передбачений ряд нових термінів, яких раніше у законодавстві не було.

У законопроекті передбачене безкоштовне місце на цвинтарі для поховання та видача свідоцтва про смерть. Варто зазначити, за заявою людини, яка хоче похоронити близьку людину, може бути в”заброньоване” місце для родинного поховання у майбутньому.

Місце для поховання буде виділене родичу, який зобов’язався поховати померлого та доглядати за могилою, якщо з якихось причин людина, яка здобула право на поховання відмовляється від нього, усі права переходять до іншого родича.  Після похорону, людині, яка займалася похоронами місцева влада безоплатно у термін до 15 календарних днів з дати реєстрації письмового звернення особи до відповідного органу видає свідоцтво про поховання. Свідоцтво потрібне для того, щоб людина мала право встановлювати надмогильні споруди у межах могили.

Щоб отримати свідоцтво про поховання померлого на відведеному місці, треба подати до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради такі документи:

  • заяву

  • копію свідоцтва про смерть похованого

  • копію паспорта особи, яка здійснила поховання

Якщо документи не надали або там є неправдиві відомості, свідоцтво можуть не видати.

Допомогу на поховання виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка зобов’язалася його поховати, надаватимуть впродовж 7 робочих днів з моменту зареєстрованого письмового звернення. Варто пам’ятати, письмове звернення можна подати впродовж 6 місяців після смерті особи.  Сума коштів буде дорівнювати встановленому розміру допомоги на час поховання померлого.

Відшкодування витрат за поховання померлих учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни здійснюватиметься за рахунок коштів місцевих бюджетів у день звернення за ним на підставі таких документів:

  • заяви виконавця волевиявлення померлого або особи, яка зобов’язалася поховати померлого, щодо відшкодування витрат за проведене поховання померлого

  • копії паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу виконавця волевиявлення померлого або особи, яка зобов’язалася поховати померлого

  • копії свідоцтва про смерть померлого

  • копії посвідчення або іншого документа, що підтверджує наявність у померлого статусу учасника бойових дій або осіб з інвалідністю внаслідок війни

  • договору, укладеного між замовником та надавачем ритуальних послуг, про поховання померлого з обов’язковим зазначенням прізвища, імені та по батькові померлого, видів та вартості ритуальних послуг, що надаються під час його поховання.

Щоб отримати кошти, слід до переліку цих документів додати копію акта виконаних робіт з проведення поховання та копії платіжних документів, що підтверджують оплату наданих під час поховання ритуальних послуг.

Відшкодування витрат на поховання померлих учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни не здійснюється, якщо той, хто ховав, не надав усіх потрібних документів.

Безоплатно зараз по закону також ховають осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, Героїв Радянського Союзу, повних кавалерів ордена Слави, осіб, нагороджених чотирма і більше медалями “За відвагу”, Героїв Соціалістичної Праці, удостоєних цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років; тих,   які   мають   особливі   трудові   заслуги   перед Батьківщиною: Героїв Соціалістичної Праці, Героїв України, повних кавалерів ордена Трудової Слави, інвалідів  війни.

Окрім іншого, передбачається ряд вимог стосовно поводження  у місцях поховання. Цвинтар повинен бути поділеним на спеціальні сектори для почесних поховань, загиблих військовослужбовців, громадян відповідно до національності та віросповідання. На території цвинтаря забороняється розміщення надавачів ритуальних послуг. Можна лише у разі, якщо вони продають ритуальні предмети. У  тому разі, якщо є потреба чи бажання перенести місце поховання (те, яке вже існує), можна буде звернутися до місцевої влади за дозволом.  Надати його влада може тільки за об’єктивних обставин: постійного підтоплення, зсуву, землетрусу або іншого стихійного лиха. Якщо людину поховали у не призначеному місці, тобто не у тому, яке було їй виділеним, перепоховання у призначене місце може відбутися за кошти винуватця первинно неправильно визначеного місця. Якщо винуватця не знайшли – за кошти місцевого бюджету.

У разі, якщо законопроект підтримають, ми розкажемо й про інші нюанси так званої могильної реформи.

 

За матеріалами  Української правди та тексту законопроекту