“Нафтогаз” України і польська нафтогазова компанія “PGNiG” підписали контракт про термінові постачання газу. Про це повідомляє “Обозреватель” з посиланням на прес-служба “PGNiG”.

Обсяг законтрактованого газу становить понад 60 млн кубометрів. Постачання почалися 2 березня, о 6 ранку через вузол Хермановіце, який з’єднує польську і українську газотранспортні системи.

“Нинішня ситуація навколо поставок газу доводить, що наша увага до диверсифікації поставок була правильним рішенням. Завдяки нашим польським партнерам ще одна спроба Москви використовувати газ як політичну зброю проти України зазнала невдачі”, – прокоментував підписання угоди голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв.

Він сподівався, що ЄС і уряди відповідних країн розглянуть цей випадок, коли вони приймуть остаточне рішення щодо “Північного потоку-2”. У 2017 році PGNiG поставила в Україну понад 1 млрд кубометрів газу. Контракт діє до кінця березня 2018 року.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК “Нафтогаз України” про компенсацію за недопостачання російським “Газпромом” обсягів газу для транзиту. Більш того, “Газпрому” щодня нараховуються відсотки в розмірі $500 тис., поки російська компанія не виконає рішення Стокгольмського арбітражу про виплату $2,56 млрд Україні.

Саме після цього російський монополіст заявив про своє рішення не починати поставки блакитного палива в Україну з 1 березня і повернув отриману передоплату. Крім того, “Газпром” на 20% знизив тиск в газопроводах на своєму боці системи і звів до мінімуму продаж газу іншим клієнтам з метою демонстрації того, що Україна нібито є ненадійним транзитером. Сьогодні, 2 березня, “Газпром” оголосив про розрив контрактів з “Нафтогазом України” про постачання і транзит природного газу. 

У зв’язку з цим “Нафтогаз” попросив українських споживачів, у яких є котли, знизити температуру в приміщенні на 1 градус вдень і на 2 градуси вночі, щоб зменшити потребу в газі на 8-9% і не допустити колапсу, про який мріє Росія, в умовах сильного похолодання. Дану ініціативу також підтримав президент України Петро Порошенко. Крім того, він закликав приєднатися до неї і держустанови. Так, в Україні рекомендують закрити школи та вузи:

На данний момент до рекомендації Міносвіти дослухались вже в 6 українських містах. У Дніпрі, Харкові, Кривого Рогзі Чернівцях, Черкасах та Вінніці заняття в школах скасовані до 7 березня, але з урахуванням вихідних, діти будуть вдома до 12 березня.