Сьогодні, 18 лютого, українець Олександр Абраменко став олімпійським чемпіоном з фрістайлу!

29-річний Олександр Абраменко з Миколаєва приніс Україні першу медаль на зимових Олімпійських іграх 2018 в Пхьончхані.

У фінальній частині змагань спортсмени виконали по 3 стрибка. Після першого з них лишилося тільки 9 спортсменів. Наступний стрибок відсіяв ще трьох фристайлерів. І лише в третьому фіналісти розіграли між собою медалі Ігор.

Олександр Абраменко впевнено виконав як перший, так і другий стрибки та забронював за собою місце в топ-6.

А під час виконання найфінальнішої спроби Абраменко вдалося набрати 128,51 бали, що дозволило йому на 0,46 пункта випередити бронзового призера Ігор в Сочі 2014 китайця Цзя Цзун’яня та святкувати перемогу!

Результати фіналу:

«Я неймовірно щасливий! Важко передати свої емоції та відчуття! Безмежно радий бути першим українцем, який здобув олімпійську медаль у фристайлі. Не можу в це повірити. Здається, це якась казка, це просто сон! Сьогодні до останньої секунди змагань була дуже напружена боротьба. Хвилини очікування останнього стрибка були також нервовими. Відзначу, що мій фінальний стрибок був найкращим в сезоні. Піти на його виконання – це був великий ризик, але я впорався й, думаю, виправдав не тільки свої, а й очікування всієї України. Щиро дякую всім нашим вболівальникам за віру та підтримку, – сказав Олександр після завершення змагань. –

Вчора напередодні кваліфікації дуже хвилювався, адже розумів, що це Олімпійські ігри! Тут зібралися найсильніші спортсмени Планети. Треба було дуже добре виконати два стрибки й потрапити у фінал. Це було дуже непросто. Сьогодні ж вийшов на старт більш спокійним, впевненим в собі. Дуже радий, що все в мене вийшло», – додав фристайліст.

Одним з перших новоспеченого чемпіона привітав президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка:

«Це видатне досягнення, просто геніальний виступ. Щиро дякую Олександру і його наставнику Енверу Аблаєву, які подарували такі щасливі і приємні миті радості всьому українському народу. Найскладнішй стрибок Абраменко залишив на супер фінал і зумів витримати це неймовірне напруження. Треба було йти ва-банк, адже перемагає лише найсильніший. Конкуренція на Іграх просто неймовірна. Олександр Абраменко подарував радість всьому українському народу”, – сказав Бубка.

Цікаво, що Абраменко приніс Україні третє золото за всю історію виступів на зимових Олімпіадах. У 1994 році в Ліллехаммері першої стала фігуристка Оксана Баюл, а чотири роки тому, в Сочі, перемогу в жіночій естафеті здобули наші біатлоністки Віта й Валя Семеренко, Юлія Джима та Олена Підгрушна.

Олександр Абраменко

Варто відзначити, що це “золото” дозволило Україні не тільки відкрити лік своїм нагородам на зимових Олімпійських іграх в Пхьончхані, але й допомогло увірватися відразу в топ-20 медального заліку Олімпіади 2018! Так тримати!

Після 9 змагального дня лідерство у командному заліку на Іграх перехопили норвежці, яким вдалося завоювати 26 медалей та обійти німецьких спортсменів. 

Нагадаємо, що за повним розкладом змагань та часом виступів українських спортсменів на Олімпіаді 2018 можна слідкувати тут. 

Фото: Національний олімпійський комітет України

Віталій Очерет, RNA