15 лютого у Орджонікідзевському районному суді Запоріжжя було винесено вироки членам «банди лисих», що вісім років тероризувала регіон. Суд над ними почався ще 5 років тому, а з середини 2015-го справу розглядав суд присяжних, повідомляє прес-службу установи.

Восьми членам банди, яка з 2004 по 2012 роки нападала на підприємства, установи, організації та окремих осіб, інкримінували «Бандитизм», «Вимагання», «Умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів», а також низку інших тяжких та особливо тяжких злочинів, включаючи бивство кримінального авторитета Миколи Бінька у 2012 році.

Членів банди визнано винними та засуджено:

  • особу Б. (імовірно, мається на увазі Руслан Басько) — до 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Прокуратура просила для нього 15 років з конфіскацією майна;
  • особу Б. (імовірно, Євгена Бондаренка) — до 14 років з конфіскацією всього майна. Прокуратура просила довічного позбавлення волі з конфіскацією;
  • особу Г. (Євгена Горяйнова) та особу Р (Олександра Рамошіна) — до 11 років 6 місяців з конфіскацією всього майна. Прокурор в обох випадках просив 12 років із конфіскацією;
  • особу Ш.( Шабаліна) — до 10 років 1 місяць з конфіскацією всього майна. Стільки ж просила прокуратура.
  • особу Л. (Руслана Лукашенка) — до 15 років з конфіскацією всього майна. Прокуратура просила довічного ув’язнення;
  • особам Т. і М. (відповідно, Ігорю Тисленку і Олександру Мокроусову), для яких прокуратура просила по 12 років із конфіскацією, судом було обрано 11 років 1 місяць 25 днів та 11 років 2 місяці 7 днів. Однак з урахуванням попереднього ув’язнення під час слідства обох було звільненене з-під варти у залі суду.

А двох членів банди звільнили прямо в залі суду. Особа Л., а також особи Б. та Р. були судом присяжних виправдані за певними епізодами злочинної діяльності у зв’язку із тим, що під час судового розгляду сторона обвинувачення не довела причетності до їх вчинення саме цих обвинувачених, а також внаслідок визнання судом ряду доказів такими, що отримані внаслідок істотного порушення прав і свобод людини.

Цивільні позови потерпілої К. про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, а також юридичної особи, що зазнала шкоди внаслідок нападу, були задоволені судом присяжних у повному обсязі.

Нагадаємо, у слідчих матеріалах по справі «банди лисих» фігурує набагато більше людей. Деякі перебувають у розшуку. Лідером злочинної організації був Олександр Середін — колишній працівник міліції. Він помер в СІЗО до початку суду.