Поліція допомагатиме у 2018 році виконати рішення суду, навіть якщо через це доведеться вибивати двері

Про це розказав адвокат Сергій Гула. Він зазначає, що приватні виконавці у цьому році матимуть ряд перевах, у тому числі залучення поліції до проникнення у житло боржника. А тому адвокат прогнозує активізацію приватних виконавців і розквіт їхньої діяльності. Законодавча, організаційна та експертна база для цього вже готові і протидіяти цьому буде важко.

Законодавством передбачено, що виконавці тепер матимуть можливість залучати до виконання рішення представників поліції, навіть якщо йдеться про вибивання дверей.

Так, Міністерства внутрішніх справ затверджено «Порядок взаємодії, Національної поліції та органів і осіб, що здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів».

Саме цим Порядком передбачено механізм взаємодії МВС, Нацполіції з приватними виконавцями при примусовому виконанні рішень судів.

А саме зазначено у Порядку, що приватні виконавці можуть залучати поліцейських для:

– примусового проникнення виконавця до житла або іншого володіння фізичної особи;

– виконання постанови приватного виконавця про розшук ТЗ боржника;

– примусового виселення боржника;

– примусового вселення стягувача;

– усунення перешкод в користуванні приміщенням (житлом).

Виконавець залучає поліцейських на підставі мотивованої постанови, яка направляється керівникам відповідних підрозділів поліції за місцем проведення виконавчої дії. Виконавець направляє її не пізніше, ніж за три дні до проведення виконавчої дії.

Порядком також передбачають можливість негайного залучення поліцейських, тоді виконавець звертається до чергової частини органу поліції.