Використання відновлюваних джерел енергії на сьогодні є одним із пріоритетних напрямів розвитку європейської енергетики.

Енергоефективність посилює надійність постачання для Союзу шляхом зменшення первинного енергоспоживання та скорочення імпорту енергоресурсів. Крім того, вона сприяє економічно ефективному зменшенню викидів парникових газів і, отже, пом’якшенню наслідків зміни клімату.

Крім того, “зелена” енергія стає все більш доступною в ціні. Зокрема, за даними IRENA, собівартість 1 кВт/год енергії з вітрових наземних електростанцій зрівнялась із собівартістю енергії, яку генерують вугільні електростанції.

Ці фактори повинні відіграти значну роль у підвищенні надійності енергозабезпечення, сприянні технологічному розвитку та інноваціям, а також у створенні перспектив нових робочих місць та регіональному розвитку, зокрема в сільській та ізольованій місцевості.

Директива ЄС 2009/28/ЄС «Про сприяння використанню енергії з відновлюваних джерел» створила основу для просування ВДЕ у ЄС та встановила обов’язкові національні цільові показники, а саме: до 2020 року частка ВДЕ у кінцевому споживанні енергії у середньому у ЄС має досягти 20%.

А до 2030 року Європа планує знизити викиди на 40% від рівня 1990 року та досягти 27% частки ВДЕ у енергобалансі. Зростання цієї частки можна спостерігати вже зараз.

Інфографіка: Askja Energy

Україна та Енергетичне Співтовариство

Згідно з Національним планом розвитку альтернативної енергетики, до 2020 року Україна має скоротити споживання природного газу на 9,2 мільярда кубометрів за рахунок ВДЕ. Станом на 18 грудня 2017-го року частка відновлюваних джерел у загальному енергобалансі (без урахування великих ГЕС і ГАЕС) склала 0,97%, а з урахуванням великих гідроелектростанцій – більше 15%. 

Вимоги Євросоюзу чіткі: якщо сьогодні частка відновлюваної енергетики в енергобалансі України становить 6%, з яких 5% – це енергія великих ГЕС, то до 2020 року її слід збільшити до 11% у кінцевому споживанні енергії. Тобто в енергобалансі цей показник повинен бути ще вищим.

Перші кроки у цьому напрямку вже зроблено. 3 вересня 2014 року уряд прийняв розпорядження “Про затвердження плану заходів з імплементації директиви Європарламенту та Ради 2009/28/ЄС“(від 23 квітня 2009 року про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел).

Через місяць він затвердив “Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року” та “План заходів з реалізації Національного плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року”. Ці документи передбачають встановлення секторальних цілей для всіх видів альтернативних джерел енергії. Так, у 2020 році потужності ГЕС повинні становити 5 350 МВт, СЕС – 2 300 МВт, ВЕС – 2 280 МВт, об’єкти, що використовують біопаливо, – 950 МВт, об’єкти, що використовують геотермальну енергію, – 20 МВт.

Але до таких показників Україна рухається поступово та завдяки ініціативам у регіонах. 

Фото: Google.com

Енергоефективність в регіонах: як галузь відновлюваної енергетики розвивається у Запорізькій області

Дослідницька група «Національно промислового порталу» представила карту підприємств України, що були відкриті з початку 2015 року. Завдяки цій графіці можна робити висновки про розвиток регіонів, адже нові підприємства — це технології, інвестиції та робочі місця.

Фото: скріншот з google.com/maps

За останні 3 роки в області відкрилось 3 нових підприємства, відразу 2 з яких спеціалізуються на відновлюваних джерел енергії. Це Сонячна електростанція у Гуляйполі та СЕС Солар Парк у Веселому.

Ще 2 сонячні електростанції та вітроелектростанцію планують запустити вже в 2018-2019 роках.

Фото: скріншот з google.com/maps

Всі нові підприємства, що взялися “сповідувати” “зелену” енергетику у Запорізькій області, відкрилися у 2017-му році.


Фото: joule.pro

Замовником будівництва сонячної електростанції виступила Гуляйпільська районна державна адміністрація Запорізької області.

Фото: скріншот з google.com/maps

Фото: скріншот з google.com/maps

Станція потужністю 16 МВт розташувалася на місці колишнього консервного заводу, який з часом перетворився на стихійне звалище, куди протягом двадцяти років люди самовільно скидали сміття. Тепер тут завдяки інвесторам ТОВ «Солар Парк Підгородне» відкрився цілий Солар Парк.

Фото: veselivska-gromada.gov.ua

Фото: veselivska-gromada.gov.ua

Фото: veselivska-gromada.gov.ua

Фото: veselivska-gromada.gov.ua

“Станція платитиме громаді орендну плату, плюс податки, а ще дасть десятки робочих міст.Найголовніше, що за рахунок цього, буде наповнюватися наш місцевий бюджет. Це дасть можливість місцевій владі вирішувати багато питань соціального значення. Сподіваємось, що станція не тільки прикрасить громаду, стане її візитівкою, але завдяки їй постачання електроенергії до усіх населених пунктів громади буде стабільнішим, і у мережі буде виникати менше перепадів”, – відзначили представники Веселівської селищної ради.

Фото: veselivska-gromada.gov.ua

Варто відзначити, що ці обидва підприємства даватимуть не тільки відновлювану енергію та робочі місця для людей. Вони ще й розташувалися на раніше покинутих об`єктах. Це додатковий плюс, завдяки якому території тепер використовуються більш ефективно. 

У Запорізькій області в 2018-2019 роках запустять ще 2 сонячні електростанції та одну вітроелектростанцію

  • Сонячна електростанція в Енергодарі

Так, у  2018 році на території Запорізької атомної електростанції, розташованої у місті Енергодар, мають намір побудувати сонячну електростанцію потужністю 16 МВт. Відповідний пілотний проект затвердив НАЕК “Енергоатом”.

Фото: скріншот з google.com/maps

Електростанцію потужністю 16 ГВт мають намір використовувати як резервне джерело живлення на випадок повного знеструмлення АЕС. Вироблену електроенергію також планують продавати за “зеленим” тарифом.

Фото: ecotown.com.ua

  • Сонячна електростанція в Нечкино

Тут будівництво мало початися ще в 2008 році, однак проект “заморозився” через проблеми з землею. Тепер після перемовин між головою Запорізької облдержадміністрації Костянтином Брилем та директором ТОВ «ЮроКейп Юкрейн І» Пітером Джастіном О’Брайєном, що пройшли в липні минулого року, план з реалізації амбітного проекту відновили. Запуск об’єкту, в який готові інвестувати 700 млн євро, планується у 2019 році. 

Фото: скріншот з google.com/maps

  • Приморська вітроелектростанція.

У 2017-му році в Приморську почали будувати відразу дві вітроелектростанції — ВЕС та ВЕС-2. Багатогалузева корпорація General Electric буде постачати інноваційні вітротурбіни для парку «ДТЕК Приазовський» в Запорізькій області, вироблені в Європі. Завершення робіт з будівництва першої черги Приморської ВЕС заплановано на початок 2019 року. Загальна сума інвестицій в проект складе близько 300 млн євро.

“Після завершення будівництва Приморська ВЕС буде оснащена одними з найпотужніших вітротурбін, представлених в Україні”, – відзначили в ДТЕК.

Фото: скріншот з google.com/maps

Більш того, ДТЕК є одним із драйверів виконання плану, згідно з яким Україна до 2020 року повинна збільшити частку відновлюваної енергетики в енергобалансі країни до 11%.

Віталій Очерет