Минулого року Верховна Рада проголосувала за законопроект про Про енергетичну ефективність будівель. В 2018 році закон набере чинності, отже тепер кожна будівля повинна мати паспорт енергоефективності.

Це стосується як житлових будинків, так і адміністративних. Закон стосується також об’єктів комунальної власності, як наприклад освітні заклади чи заклади медицини. Подбати про питання енергоефективності Україна зобов’язалася підписавши європейські  Директиви про енергоефективність, а це означає, що до 2020 року Україна повинна зменшити споживання енергії на 20%. Тут важливі два основні чинники – пошук альтернативних джерел енергії, а також реконструкція будівель згідно вимог енергоефективності.

Протягом минулого року ми спостерігали активізацію ініціативних груп по створенню ОСББ, які користувалися можливістю отримання «Теплих кредитів» та реалізовували проекти з енергоефективності житлових об’єктів. Варто відзначити, за три роки програмою «Теплі кредити» скористалися  320 тисяч родин на загальну суму понад 4 млрд грн. Також ми стали свідками впровадження дуже важливих проектів, що надають зараз запоріжцям альтернативну енергію. Ми вже неодноразово писали про сонячні та вітрові станції, які почали з’являтися на території Запорізької області. Крок за кроком українці реалізовують поставлені перед собою завдання та втілюють в життя ідеї, про які навіть не мріяли 5 років тому.

Після прийняття бюджету міста, у грудні минулого року, у більшості ініціативних запоріжців опустилися руки – підтримку ініціатив, які йшли від ОСББ зменшили в рази, якщо порівнювати з минулим роком.

Як виявилося, у 2018 є свої переваги та свої додаткові можливості. По-перше, програма «Теплі кредити» продовжує діяти – підтримка держави у цьому році 400 мільйонів гривень. По-друге у цьому році повинен запрацювати фонд енергоефективності. Що ж це таке і як його використовувати, розкажемо нижче.

Фонд енергоефективності повинен стати відмінним інструментом для підтримки  ініціатив, спрямованих на підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження. В 2018 р Фонд енергоефективності отримає 1,6 млрд грн. Загалом на енергоефективність в наступному році буде витрачено 2 млрд грн. Завдяки цим коштам  українці  зможуть отримати допомогу на енергомодернізацію власних осель. Домовласник самостійно обиратиме “пакет”, аби зекономити від 20% до 60% коштів на сплаті за опалення та гаряче водопостачання і отримати від Фонду допомогу в розмірі 20—50% загальної вартості проекту.

ОСББОСББ

Чим же відрізняється програма «Теплі кредити» від «Фонду енергоефективності» журналістам inform.zp. розказав начальник відділу енергоменеджементу департаменту економічного розвитку Запорізької міської ради Віктор Бондаренко.

«В рамках «Теплих кредитів» фінансується лише обладнання та матеріали. Фонд енергоефективнсті дозволяє фінансувати роботи і головне – проведення енергоаудитів. Тобто, спочатку буде проведений комплексний енергоаудит, він буде обов’язковим. Це діагноз, який професійний енергоаудитор може ставити в рамках необхідності проведення енергоефективних заходів. Крім того, додатково видаватиметься енергетичний сертифікат. Також, в рамках Фонду енергоефетивснотсі, передбачений механізм створення двух офісів. Це, так званий, фінансовий так технічний офіси. Це надає додаткові можливості для оцінки саме фінансової та технічної складової при реалізації проекту. Передбачено, що Фонд енергоефетивності в подальшому буде співпрацювати не тільки з державними, а й комерційними банками. Головна відмінність у тому, що «Теплі кредити» працюють на умовах саме кредитування, Фонд енергоефективності – дозволяє залучати кошти без отримання кредиту» – повідомляє Віктор Бондаренко.

Фонд енергоефективності надаватиме однаковий для всіх претендентів перелік вимог для отримання гранту. Домовласнику або ОСББ достатньо буде обрати один із пакетів енергоефективності, надати до Фонду через банківські установи сертифікат про енергоаудит, зібрати документи для банку для отримання кредиту. Отримавши кредит, самостійно обрати виконавця робіт з енергомодернізації будинку. Право на отримання коштів матимуть не тільки ОСББ та ЖСК, а й приватні особи. Різниця тільки у тому, що фізична особа може провести енергоаудит і будуть зрозумілі результати після проведення тепломодернізації, то вона отримає грант від Фонду енергоефективності на рівні 40% від загальної вартості проекту.

Програма «фонд енергоефективності» передбачає кілька основних пакетів:

 «Пакет легкий», орієнтовна вартість проекту може складати 500-600 тисяч гривень. При цьому очікувана економія щодо зменшення платежів за тепло 20%. Таким чином, ОСББ чи ЖСК може отримати грант у розмірі 40% від загальної вартості проекту. Також є Пакет «Комплексний». Його вартість більша – 3-5 млн. гривень. Розрахунок цієї суми йде на будинок приблизно в 120 квартир. На відміну від пакету «Легкий» він дозволяє досягти економії ресурсів та зменшення платежів на рівні 60%.

Якщо узагальнити, то чисельність багатоповерхових будинків в Україні складає близько 240 тисяч, з яких 160 тисяч – будинки до 4-х поверхів, 80 тисяч будинків – це 5 і більше поверхів. Зазначу, в першому пакеті передбачені доволі прості заходи, які впроваджені або впроваджуються ОСББ та ЖСК за рахунок «Теплих кредитів». Це встановлення загально будинкового лічильника, встановлення індивідуального теплового пункту з погодним регулюванням, балансування системи опалення та гарячого водопостачання. Це може бути заміна або ізоляція розподільчих труб, а також передбачені додаткові заходи: заміна або ремонт вікон та дверей в місцях загального користування, встановлення або заміна теплообмінника гарячої води. Орієнтовний термін проведення цих робіт досить короткий – 1-2 місяці.

Дуже цікавий проект, має низький термін окупності. Це може бути півтора роки. В Запоріжжі вже є ОСББ та ЖСК, які брали участь в програмі «Теплі кредити», які починали саме зі встановлення індивідуальних теплових пунктів, бо він дозволяє регулювати споживання. Коли йде тепломодернізація будинку, але споживання тепла залишається на тому ж рівні, то фінансовий результат мешканці цього будинку не отримають. Тому фахівці постійно радять починати саме з індивідуального теплового пункту.

Що стосується пакету «Комплексний» – це вже більш масштабний проект. Там більший термін проведення робіт і відповідно більша вартість з однієї квартири, але при цьому економія може сягати вже 60% – зменшення платежів за тепло та гаряче водопостачання. Термін окупності таких проектів 6-7 років. Але він передбачає крім вже перелічених заходів, ще й утеплення стін (це багато затратні роботи), але надає більш значну економію після впровадження. Крім того, це може бути заміна вікон, заміна вентиляції, утеплення даху. Додатково – реконструкція системи опалення, встановлення регуляторів в кожній квартирі. Після впровадження таких інновацій, кожен мешканець може вже сам досягати ще більшої економії.

Вступ в силу закону «Про енергоефективність будівель» очікується влітку. Для ефективного його використання у місті повинні бути сертифіковані енергоаудитори. Це мають бути люди, які пройшли професійне навчання на базі відповідних навчальних закладів. У Запоріжжі вже два навчальні заклади почали співпрацю з Фондом енергоефективності України з навчання відповідних фахівців. Це Запорізька інженерна академія та Запорізький національний технічний університет. Безпосередньо в рамках Фонду передбачено, що оцінка проектів буде проходити на високому професійному рівні.