У Львові поліція незаконно затримала зоозахисників, які зібралися на мирну акцію протесту (фото, відео)

У Львові поліція незаконно затримала зоозахисників, які зібралися на мирну акцію протесту (фото, відео)

Сьгодні, 28 січня, біля Львівського цирку відбулася запланована акція протесту проти використання тварин у циркових шоу.

До мирного пікету долучились близько 30 активістів, які прийшли під стіни цирку з плакатами “Цирк без тварин”, “Ні дресурі, ні садизму” та подібними.

Варто відзначити, що активісти діяли в рамках закону, а ось “циркачі” його порушують, адже ще того року у результаті багатомісячної боротьби зоозахисників в Україні було прийнято закон 5119-1 про посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Окрім збільшення покарання (до 8 років позбавлення волі), новий законопроект обмежив діяльність в Україні шапіто з тваринами. Закон уточнює поняття “пересувний звіринець” і остаточно забороняє перевезення тварин для циркових цілей, тобто забороняє шапіто зі звірми”.

Однак на місці подій виявилось безліч поліцейських, а також молодиків у балаклавах – скоріше за все – представників “Правого сектору” та ультраправих організації.

У результаті провокації, поліція накинулась на мирних мітингувальників, переважну частину яких правоохоронці забрали у відділок без пояснення причин затримання. 

За даними поліції, учасників пікету доставили у Галицький відділ поліції для з’ясування особистостей після того, як на місці акції протесту виявили металеві прути, ножі й газові балончики. Також під час пікету невідомі кинули кілька димових шашок. 

 

Учасники погодженої екоакції розповіли, що правоохоронці без будь-яких пояснень затримали їх, при цьому застосувавши насилля, скрутили і повезли у місцевий райвідділок. Поліція досі не прокоментувала, за що саме затримала активістів, які вже кілька годин поспіль перебувають у райвідділку. 

Учасникам же акції правоохоронці говорять, що вони “запрошені”: їм також намагаються інкримінувати “опір поліції”.

Про мирну акцію проти експлуатації тварин у циркових виступах повідомлено заздалегідьВарто зазначити, що організатори пікету, представники львівської «Екологічної платформи», подібні пікети до цього проводили у місті регулярно, як тільки до Львова приїжджають вистави з тваринами. На думку деяких активістів, це була спланована провокація зі сторони ультраправих групувань.

Надвечір активістів відпустили, однак над ними знущались у відділку. Так, один з правоохоронців сказав затриманій дівчині: “Може тобі резиновий х*й до рота вставити”. Про це RegionNews повідомив один з затриманих учасників акції Мар’ян.

Фото: QHA

RegionNews