У Центральному розвідувальному управлінны США заявляють, що в минулому році військові хакери РФ здійснили кібератаку проти України у спробі підірвати фінансову систему держави на тлі війни з проросійськими бойовиками. Про це пише The Washigton Post.

Видання з посиланням на джерела в ЦРУ підкреслює, що у американській розвідці з високою долею ймовірності впевнені, що вірус NotPetya був створений військовою розвідкою Головного розвідуправління РФ (ГРУ). У ЦРУ коментувати цю інформацію відмовилися.
 
Нагадаємо, 27 червня 2017 року низка українських компаній та банків зазнали хакерських атак від вірусу Petya (NotPetya). Також вірус паралізував роботу Кабміну та вивів з ладу електронний документообіг Чорнобильської атомної електростанції. За даними СБУ, до атаки вірусу причетні спецслужби РФ.

Тим часом експерти в сфері кібербезпеки та інформаційних систем компаніїї ISSP прогнозують, що у 2018 році загальна кількість кібератак у світі тільки зросте – кіберзлочини стануть ще більш масовими.

Це стосується і України. Як вважають спеціалісти компанії, варто очікувати, що в нашій країні збільшиться кількість кібератак, спрямованих на розробників програмного забезпечення, провайдерів IT-сервісів і інших компаній, які надають інформаційні, консалтингові та фінансові послуги.

Метою даних кібератак є отримання доступу до ще більшого числа інфраструктур, для яких скомпрометований провайдер сервісу є довіреним. За допомогою захоплення таких майданчиків можливе здійснення масових координованих кібератак.

Експерти рекомендують зайнятися питанням кібербезпеки критичної інфраструктури, переглянути стратегію безпеки, архітектуру мережі та сервісів, впровадити автоматизований моніторинг інфраструктур.