Громадськість обурила відмова священиків Московського патріархату відспівувати дитину через те, що вона була похрещена в храмі Київського патріархату. Сьогодні тисячі українців у всіх містах принесли до церков Московського патріархату свічки та іграшки на знак протесту дій його священнослужителів. Цинічний вчинок священиків змусив суспільство знову заговорити про протистояння патріархатів.

Ситуацію прокоментував Єпископ Запорізький і Мелітопольський Запорізької єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату Фотій, передає forpost.media:

«Перш за все я хотів би висловити слова співчуття батькам цієї дитини, по-друге, мною дано розпорядження по всіх храмах Запорізької області служити за упокій його душі.

Якщо б подібне сталося з людиною, хрещеною в Московському патріархаті, ми відспівали б її у своєму патріархаті. У нас немає жодних причин цього не робити. Людина хрещена, отже вона є членом церкви.

Перепони є у представників Московського патріархату. Вони все це видумали і не знають, як з них вийти. Є питання, які ставила наша церква. Зокрема, на якій підставі вони перехрещують людей, хрещених в Київському патріархаті? І відповіді немає. Сьогодні Митрополит Лука каже, що ми невіруючі. Можливо в нього є прилад вимірювання божої благодаті?  

Ми прагнемо діалогу, примирення і об’єднання, щоб ми були разом. Але тільки за однієї умови – щоб це була церква, повністю незалежна від будь-кого.

У Московському патріархаті кажуть, що вони незалежні від Москви. Навіщо свідомо обманювати людей? Брехня ж починається з самої назви.

Сьогодні все частіше в офіційних назвах прибирається приставка «Московський патріархат», а пишеться лише «Українська православна церква». А потім ми заходимо в церкву і чуємо: «Молимся о великом господине нашем святейшем патриархе Кирилле, патриархе Московском и всея Руси».

Є такі, що умисно не називають Кирила в молитвах, щоб не викликати гніву серед вірян, бо знають, що в разі, якщо патріот почує в молитві «патріарх Кірілл» буде тому священику непереливки.  Але ж священнослужитель, який не поминає на богослужінні свого предстоятеля згідно канонам стає раскольником. Тобто наявний факт протиріччя самим собі.

Взагалі, в більшості людей немає конфесійного визначення. Людина йде в храм який є біля дому, або який йому просто подобається і не замислюється над тим, якого вона є патріархату.

Причина сьогоднішнього конфлікту криється зовсім в іншому.

Вона полягає в самому понятті ритуальної служби, яка є в Запоріжжі. Вони не звертають увагу на конфесійну приналежність людини, яка звернулась за їхніми послугами. Були випадки, коли наші віряни йшли до служби і їм там нав’язували священика, який «вже входить в пакет послуг». І коли вони казали, що хочуть бачити священника Київського патріархату робітники служби їм відповідали, що вони «раскольники» та одразу пропонували свого батюшку.

Ось питання до цих священників: коли ви відспівували наших віруючих, не знаючи, що вони є прихожанами Київського патріархату ви переступали канони?

Взагалі кожна церква проходила через процедуру визнання. Зараз йде період становлення. Протистояння буде до тих пір, поки українці не зрозуміють, що об’єднання церков йде знизу. Коли віруючі змусять своїх пасторів бути разом».

Нагадаємо, трагедія у Запоріжжі трапилася 31 грудня. 39-річний чоловік відчинив вікно на 8 поверсі та зробив свій останній крок. Якраз у той момент, коли з під’їзду виходили батько з дворічним сином. Самогубця впав прямо на хлопчика. Врятувати малюка медики не змогли.  

Попрощатися з дитиною прийшли десятки людей, але священик, якого запросила ритуальна служба, відмовився відспівувати загиблого. Про це він повідомив батькам просто перед похованням – коли дізнався, що дитину хрестили у церкві Київського патріархату.

Дитину таки відспівали. Священик Київського патріархату, якого встигли знайти батьки, приїхав на похорон з іншого кінця міста. Натомість московські панотці попри шалений резонанс продовжують обстоювати свою позицію.