Кабінет Міністрів 21 грудня скасував наказ Міністерства охорони здоров’я №256, яким визначено перелік із 450 заборонених для жінок професій.

Про це повідомила народна депутатка, ініціаторка всеукраїнської кампанії з боротьби з трудовою дискримінацією «Жінка може все!» Ірина Суслова:

«Фактично він (наказ) забирав у них свободу вибору й ставив у нерівне становище стосовно чоловіків. Скасування наказу мусить стати першим кроком на шляху до недискримінації жінок у трудових відносинах. Далі – створення безпечних умов праці для усіх людей, незалежно від статі», — написала депутатка на своїй сторінці у Facebook.

У свою чергу, в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун зазначила, що даний наказ був дискримінаційним. «Перелік із сотень заборонених професій, таких як водії вантажівок, водолази, пожежники, незабаром утратить юридичну силу. Забороняти – це згубний підхід. Потрібно створювати умови праці, які будуть безпечними для всіх, а не робити заборони. Ще зберігається обмеження на працю для жінок у підземних роботах, але їх також буде скасовано, коли Україна завершить процедуру денонсування Конвенції про використання праці жінок на підземних роботах у шахтах будь-якого роду № 45», – зазначила  Супрун.

Наказ №256 був прийнятий у 1993 році. Він забороняв жінкам працювати на ливарних роботах, у сфері металургії, електротехнічному і хімічному виробництвах та ін. Також жінка не могла бути машиністкою метро, водійкою автобуса, пожежною.

Додамо, що у більшості країн світу не існує заборон на професії для жінок. Це підтримують міжнародні документи з прав людини: Загальна декларація прав людини, Міжнародний пакт з громадянських та політичних прав та Міжнародний пакт з економічних, соціальних та культурних прав. Проте, подібні заборони досі діють у колишніх Радянських республіках – Білорусі, Росії, Вірменії, Грузії, республіках Центральної Азії.