Російський олігарх Олег Дерипаска, який володіє компанією “Російський алюміній” не доплатив податок у на суму 800 мільйонів гривень

Цього було б достаньо для забезпеяення нагальних потреб житлового фонду в Запоріжжі у 2018 році. Мер міста назвав бюджет 2018 дефіцитним, у той же час в країні нічого не можуть зробити, щоб боржники виплатили свої борги.

Після проведення перевірки на Запорізькому алюмінієвому комбінаті ДФС донарахувала майже 800 мільйонів гривень податків. Протягом багатьох років завод, для ухилення чи точніше мінімізації податкових виплат системно використовував різномаінітні схеми для приховування справжньої цифри податкових зборів.  Платив стільки, скільки вважав за потрібне.

Схема – продаж продукції за цінами ніжчими собівартості

Впродовж останніх років виробничої активності (2009 – 2012 роки) комбінат постійно продавав свою продукцію за ціною нижче собівартості, що зумовило не лише заниження об’єкту оподаткування податком на прибуток, але й виникнення необґрунтованих підстав для відшкодування з бюджету податку на додану вартість.

Підприємство не змогло документально аргументувати причину занижерння ціни, а тому, як показує судова практика, борг можна відвоювати на державному рівні.

Нагадаємо, пакет акцій ВАТ “Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат” у розмірі 68,01%, перебував у власності кіпрської компанії “Velbay Holdings Limited”, яку пов’язують з російською компанією “РусАл” Олега Дерипаски.