У вівторок, 19 грудня, в Запоріжжі Агентство регіональних ініціатив провело засідання прес-клубу реформ на тему: «Децентралізація: підсумки і досягнення за 2017 рік, завдання на наступний рік». У роботі прес-клубу взяли участь експерти Запорізького регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ), голови об’єднаних територіальних громад (ОТГ) і сільрад Запорізької області, представники засобів масової інформації.

За словами виконуючого директора Запорізького регіонального відділення АМУ Ігоря Бірюкова, 2017 рік, що минає, можна охарактеризувати як рік активного створення ОТГ, розвитку місцевого самоврядування та разом з тим період реверсивної децентралізації і спроб перекласти на плечі громад тягар фінансової відповідальності за низкою витратних статей, які довгий час брала на себе держава. Щоб цього не сталося, АМУ виконало серйозну роботу і зуміло переконати уряд відмовитися від своїх планів в ході затвердження держбюджету на 2018 рік.

АМУ

Зокрема, АМУ добилося того, що акцизний збір залишився на місцях – і по ОТГ Запорізької області це дозволило залишити в розпорядженні громад 29 млн. грн.

Відстоявши збереження фінансування профтехосвіти за державою, АМУ заощадило запорізьким ОТГ вже 190 млн. грн. Нарешті, пільги і субсидії, які також залишилися в полі відповідальності Міністерства фінансів, зберегли запорізьким громадам ще 923 млн. А це колосальний ресурс для розвитку, поліпшення місцевої інфраструктури, зазначив Ігор Бірюков.

Поряд з боротьбою за фінансову децентралізацію, зусиллями АМУ прийнято 39 законів, що поліпшують становище громад, додав глава запорізького відділення асоціації, і ще 15 законопроектів підготовлено для розгляду на 2018 рік.

Про специфіку децентралізації по-українськи розповіли також експерти запорізького відділення АМУ. Експерт з юридичних питання Маргарита Трипільська акцентувала увагу присутніх на правову колізію, яка виникає в ході поділу земель району там, де повністю утворені ОТГ, і статус райради і райдержадміністрації втрачає визначеність, їх діяльність не з чого фінансувати. А експерт з бюджетних питань Олександра Олянiна зазначила, що в 2018 році в перерахунку на кожну ОТГ істотно знизиться субвенція на інфраструктуру. Більш того, додала вона, необхідно законодавчо закріпити за кожною громадою отримання цих коштів, щоб люди могли встигнути їх освоїти, а не починали це робити в другому півріччі.

Про те, що центральна влада однією рукою дає громадам свободу, а іншою цю свободу намагається обмежити, розповів і голова Балабінского сільради Володимир Сосуновський. Він повідомив, що громада підготувала генплан, але до сих пір не може його затвердити через протидію Госгеокадастру, який знаходиться в прямому підпорядкуванні у Мінрегіонбуду. Ще більш абсурдно виглядає спроба цього міністерства підпорядкувати президентській вертикалі влади ОТГ за допомогою законопроекту, згідно з яким будь-яке рішення громади міг на невизначений час своїм рішенням призупинити голова райдержадміністрації. Але АМУ зуміла відстояти свободу українських громад і має намір в новому 2018 роцi продовжувати продуктивно працювати на благо українського суспільства.

Для довідки. Асоціація міст України – одна з найстаріших громадських організацій України, існує 25 років, сьогодні вона об’єднує 650 громад по всій Україні. Запорізьке регіональне відділення АМУ діє ось уже 18 років, на цей момент воно активно допомагає в роботі 42 створеним ОТГ. Всього ж по області перспективним планом затверджено створення 65 об’єднаних територіальних громад. В рамках процесу децентралізації АМУ за підтримки USAID реалізує проект «Розробка курсу на Зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС).