Напередодні п’ятого Саміту Східного партнерства, що пройшов у Брюсселі 24 листопада, Європейський інвестиційний банк підписав нову фінансову угоду щодо підтримки модернізації аграрного сектору України – основного джерела експорту країни.

Фінансування Європейського інвестиційного банку стало доступним в рамках інструменту «InnovFin – Фінансування ЄС для інноваторів» програми Євросоюзу «Горизонт 2020». Ця ініціатива допоможе модернізувати інфраструктуру стратегічно важливого для України сільськогосподарського сектору, який генерує близько 20% ВВП країни.

Під час Саміту було прийнято програму підтримки країн Східного партрнерства. У планах 2018-2020 років є збільшення фінансування та розробка окремих проектів саме для підтримки молого та середнього бізнесу східних сусідів. Європейські офіційні особи висловили вдоволення тим, що експорт України за січень-серпень 2017 року зріс на 27%.

“Ми потребуємо ваших товарів, визнаємо, що вони є конкурентно спроможними і по ціні і по якості. Готові підтримувати розвиток малого та середнього бізнесу, для України це має працювати як локомотив економіки, а ми у свою чергу отримаємо якісні товари з вашого ринку” – заявили офіційні особи ЄС напередодні Саміту східного партнерства.

Нагадаємо, Україна сьогодні тримає першість з постачання до ЄС зернових культур та меду.