В ході прес-конференції, по закінченні 5 саміту, в Брюселі президент Європейської ради Дональд Туск висловив загальну позицію з приводу України та агресії Росії

Зокрема він сказав, що двері ЄС для України відкриті, треба спільно з Україною працювати у напрямку євроінтеграції. Найближчим часом планують окреслити разом з Президентом України дорожну карту на найближчий період. Але закликав погоджуватися виконувати лише те, що цікаво і потрібно країні з точки зору її офіційних осіб. Малося на увазі, щоб домовленості були взаємовигідними і добровільними.

Стосовно агресії Росії на території України – у фінальній декларації не прописано нічого втішаючого для України, проте Дональд Туск досить жостко висловився стосовно дій Росії:

“П’ять загиблих солдат в Україні за останню добу – найкраще підтвердження російської агресії. Нам важливо, щоб країни-наші партнери не потерпали від утисків і агресії. Ми ніколи не визнаємо анексію Криму і визнаємо російську агресію в Україні. Нам важливо, щоб наші сусіди були сильними і економічно стабільними, у цьому ми вбачаємо запоруку успіху і повної незалежності “, – емоційно заявив Дональд Туск

Сам Президент України під час виступу твна саміті заявив,  що Україна платимть достатньо високу ціну, посилаючись на трагедії в зоні АТО і 5 смертей за останню добу. Закликав не применушувати вартості цих трагедій! Він підкреслив, що ми  потребуємо підтримки у цьому питанні європейсьої спільноти.

Результатами України в напрямку євроінтеграції загалом задоволені, звернули увагу Президента Петра Порошенка  на ті моменти, які легко скорегувати і виправити. Загалом – напрямок правильний, варто додати лише темпу. За словами високопоставлених осіб  те, що дійсно вразило – збільшення експорту з України на 27% за 8 місяців поточного року.

Петро Порошенко заявив, що фінальна декларація нас може влаштовувати хіба частково. Але задоволений тими перспективами, які були окреслені на сьогоднішньому саміті. Зокрема мова йде про спільний авіапростір та додаткове сприяння у здешевлені роумінгу, побудові транстпортної інфраструктури та сприянні і розвитку освіти.