Про це заявили новообрані голови об’єднаних територіальних громад під час прес-конференції 31 жовтня. Захід був присвячений підбиттю підсумків виборів голів та депутатів в ОТГ, які відбулись 29 жовтня.

За результатами голосування з усіх політичних партій більшість набрали кандидати від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Висуванці від БПП очолили Новоуспенівську сільську громаду (Іван Сеник з результатом 50,6%), Чкаловську (Станіслав Калиновський з результатом 46%) і Петро-Михайлівську громади (Олександр Малик з результатом 53,6%).

Віктор Тютюнник, який балотувався як самовисуванець, після перемоги в  Воздвижівській ОТГ виявив бажання приєднатися до команди БПП.

Другими за чисельністю стали кандидати від «Нашого краю» – Іван Малєєв в Кирилівській ОТГ і Анатолій Соколовський в Підгірненській громаді. Плодородненську громаду очолив висуванець від «Аграрної партії» Андрій Ходирєв. В інших громадах переможцями стали самовисуванці. Якимівську ОТГ очолила.

У виборах депутатів перевагу здобули кандидати від БПП, а також ті, хто йшов за підтримки партії – мандати в сільрадах громад отримали 43 народних обранця. Майже вдвічі менше мандатів у кандидатів від «Аграрної партії» – 29.

Рейтинг інших політичних сил виглядає наступним чином:

«Наш Край» – 24 мандати, БЮТ – 3 мандати, УКРОП – 5 мандатів, «Опозиційний блок» – 2 мандати, РПЛ – 1 мандат.

72 депутатських мандати отримали самовисуванці.

Керівник секретаріату Запорізької територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олег Чернов зазначив, що упевнена перемога партії на виборах була закономірним результатом, адже мешканці регіону підтримують реформу децентралізації.

Саму ідею створення громад передбачала реформа децентралізації, ініційована Президентом України Петром Порошенком. Наша партія максимально підтримувала і просувала ці зміни, і згодом вони знайшли відгук на територіях. З часом реформа буде вдосконалюватися – Петро Порошенко пообіцяв, що наступного року для громад буде прийнято одне з найважливіших рішень. Наразі існує проблема, що новостворені ОТГ не мають повноважень розпоряджатися землею в громадах в повному обсязі. Президент заявив, що це питання буде вирішене. Я впевнений, що знайдуться всі необхідні ресурси і землі перейдуть у власність громад.

Олег Чернов наголосив на тому, що особливістю виборів в громадах є той факт, що в більшості випадків кандидатам не потрібно витрачати багато зусиль на агітацію, адже зазвичай мешканці добре знають потенціал кожного з них. Тому вибір завжди є усвідомлений.

Я впевнений, що наші кандидати зроблять все, про що говорили в своїй передвиборчій програмі.  Партія завжди підтримає, допоможе і буде працювати сумісно протягом всього періоду стільки, скільки це буде необхідно, – зазначив керівник секретаріату.

Про готовність плідно працювати та втілювати реформи Президента на місцях заявили новообрані голови громад.

Вибори пройшли чесно, люди знають мій досвід роботи, який є дуже великим. Працювали і працюватимемо  добросовісно, адже наразі є дуже багато питань, які потрібно вирішувати сьогодні. Реформа повинна покращити надання послуг нашому населенню, – зазначив голова Новоуспенівської сільської ОТГ Іван Сеник.

Зміни, які відбуваються в сільській місцевості, торкнуться кожного  громадянина України. Ми йшли до децентралізації два роки і це було дуже складно. Були переговори, були громадські слухання і люди вирішили, що буде краще, щоб була одна громада. Люди хочуть, щоб в кожному населеному пункті був нормальний ФАП з лікарем, щоб було якісне водозабезпечення, вуличне освітлення. Робота в громаді є непростою, буде важко, але ми будемо працювати. Впевнений, реформа дасть свої результати, – сказав голова Чкаловської сільської ОТГ Станіслав Калиновський.

Реформа децентралізації покликана покращити життя людей в селі. Позитивні зміни на територіях є нашою головною метою. Мені дуже хочеться, щоб в нашій громаді були парки і фонтани, щоб в будівлях були проведені ремонти, щоб стан доріг не викликав питань. Планів багато, і я сподіваюся, що за підтримки партії ми втілимо їх в життя, – заявив голова Петро-Михайлівської ОТГ Олександр Малик.

Підтримка реформи децентралізації стала вирішальним фактом у бажанні долучитися до команди Петра Порошенка, зазначив голова Воздвижівської ОТГ Віктор Тютюнник.

Люди давно хочуть змін, але більшість з них стали можливими тільки після втілення реформи децентралізації, яку підтримала наша громада. Вже проведено світло, зроблені необхідні ремонти. Сподіваюся, що наступним кроком стане відновлення доріг. В нас попереду багато роботи, – окреслив задачі Віктор Тютюнник.

В цілому, в Запорізькій області виборчий процес проходив без серйозних порушень, при цьому  в регіоні була зафіксована рекордна явка виборців – 49,7%, що є однією з найвищих за останні роки. Найбільш активно голосували виборці у Воздвиженівській і Підгірненській громадах, найменш відповідально до свого громадянського обов’язку підійшли мешканці Якимівського району.

Як повідомляють на сайті ЦВК, наступні вибори в Запорізькій області відбудуться 24 грудня. Голів та депутатів обиратимуть жителі Новоолексіївської і Благовіщенської громад.