Вчора в Україні проходили вибори голів і депутатів в об’єднані територіальні громади. У Запорізькій області виборчий процес відбувся у десяти ОТГ.

За результатами голосування з усіх політичних партій більшість набрали кандидати від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Висуванці від БПП очолили Новоуспенівську сільську громаду (Іван Сеник з результатом 50,6%), Чкаловську (Станіслав Калиновський з результатом 46%) і Петро-Михайлівську громади (Олександр Малик з результатом 53,6%). Другими за чисельністю стали кандидати від «Нашого краю» – Іван Малєєв в Кирилівській ОТГ і Анатолій Соколовський в Підгірненській громаді. Плодородненську громаду очолив висуванець від «Аграрної партії» Андрій Ходирєв. В інших громадах переможцями стали самовисуванці. Воздвижівську громаду очолив Віктор Тютюнник, Якимівську ОТГ – Валентина Громихіна, Приазовську – Сергій Варбанський і Новобогданівську – Дмитро Хлистун.

У виборах депутатів перевагу здобули кандидати від БПП, а також ті, хто йшов за підтримки партії – мандати в сільрадах громад отримали 43 народних обранця. Майже вдвічі менше мандатів у кандидатів від «Аграрної партії» – 29.

Рейтинг інших політичних сил виглядає наступним чином:

«Наш Край» – 24 мандати, УКРОП – 5 мандатів, БЮТ – 3 мандати, «Опозиційний блок» – 2 мандати, РПЛ – 1 мандат.

72 депутатських мандати отримали самовисуванці.

На всеукраїнському рівні склалася схожа ситуація – кандидати від партії «БПП «Солідарність» перемогли більш ніж у половині громад. Зокрема, у Донецькій області партія «БПП «Солідарність» показала 100-відсотковий результат. У обох ОТГ, де відбувались перші вибори, перемогли її кандидати.

Найбільше громад кандидати від «БПП «Солідарність» очолять у Дніпропетровській області – 17, Волинській області – 12, Черкаській – 8, Вінницькій – 7, Харківській – 7, Івано-Франківській – 7, Львівській – 7.

В цілому, в Запорізькій області виборчий процес проходив без серйозних порушень. В день виборів спостерігачі громадянської мережі «Опора» зафіксували підвезення виборців в Кирилівській та Якимівській ОТГ. Також в селі Охрімівка (Кирилівська ОТГ) на виборчій дільниці №230618 було виявлено, що двоє членів комісії видавали виборчі бюлетені без підпису в списку виборців.

При цьому в Запорізькій області була зафіксована рекордна явка виборців – 49,7%, що є однією з найвищих за останні роки. Найбільш активно голосували виборці у Воздвиженівській і Підгірненській громадах, найменш відповідально до свого громадянського обов’язку підійшли мешканці Якимівського району.

Як повідомляють на сайті ЦВК, наступні вибори в Запорізькій області відбудуться 24 грудня. Голів та депутатів обиратимуть жителі Новоолексіївської і Благовіщенської громад.