Протягом останніх двох тижнів спостерігається швидке зростання активності виборчого процесу в громадах, активізувалися кандидати у депутати та на посади голів ОТГ. Найбільш активні кандидати в Якимівській та Кирилівській громадах. Про це в п’ятницю, 27 жовтня, під час прес-конференції у Запоріжжі розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА.

Під час заходу йшлося про хід агітаційної кампанії у громадах, підготовку до дня голосування, роботу дільничних виборчих комісій та найбільш поширені порушення.

“Останні два тижні характеризуються зростанням інтенсивності агітаційних кампаній кандидатів. Наразі, найбільш проблемною виглядає ситуація в Якимівській ОТГ, де вчора, 26 жовтня, не змогла зібратися територіальна виборча комісія на засідання. Так, на засіданні мав прийняти присягу новий член комісії від радикальної партії Ляшка.Таким чином, якщо таке ж ситуація повториться в роботі дільничних виборчих комісії, і значна частина їх членів не працюватиме в день виборів існує ризик технічних проблем з організацією процедури голосування в день виборів”, – коментує ситуацію регіональний координатор Всеукраїнської громадської організації Громадянська мережа ОПОРА Святослав Бабіля.

Серед найбільш поширених методів агітації, до яких вдаються кандидати, представники ОПОРИ відзначають зустрічі кандидатів з виборцями та розповсюдження друкованої агітаційної продукції. До агітаційної кампанії з використанням білбордів кандидати в більшості громад майже не вдаються. Випадки використання білбордів виявлено лише в Якимівській та Кирилівській ОТГ.

Координаторка громадського спостереження за виборами у Запорізькій області Ганна Дворна налогосила, що найбільш поширеним порушенням у роботі виборчих комісій є недотримання строків календарного плану щодо друку бюлетенів та протоколів засідань.

«До прикладу, три (Плодороденська, Петро-Михайлівська та Воздвижівська ТВК) з 10 ТВК надрукували бюлетені невчасно. Серед інших порушень найчастіше зустрічається розміщення агітації без вихідних даних та в неналежних місцях. Крім того, в Якимівській ОТГ спостерігачі зафіксували два випадки «чорного піару» у вигляді розповсюдження листівки та інформаційного бюлетеня без вихідних даних.  Також зафіксовано випадки, які містять ознаки непрямого підкупу виборців», – сказала вона.

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували публікацію соціологічних досліджень з ознаками маніпуляції. Так, в агітаційному бюлетені кандидата на посаду голови Кирилівської ОТГ розміщено результати опитування, яке начеб-то проводилося волонтерами штабу кандидата без вказання методології та похибки дослідження. У газеті «Слово трудівника» від 14 жовтня 2017 року розміщено результати опитування без зазначення замовника та з додатковими трактуваннями на користь кандидата на посаду голови Якимівської ОТГ Олександра Правосуда.

У своїй передвиборчій агітації вдаються кандидати і до передвиборчої благодійності, яка має ознаки непрямого підкупу. Окремі факти зафіксовані у двох ОТГ. Так, 26 жовтня у Воздвижівській ОТГ від представників Радикальної партії Олега Ляшка Воздвижівській школі у кабінет української мови подарували 5 шаф, а у Кирилівській ОТГ – у селі Охрімівка минулого тижня від друзів кандидата на посаду голови Кирилівської ОТГ Дружиненка Сергія будинку культури було подаровано 13 сопілок на суму 8 220 гривень.

Крім того, у агітаційних заходах брали участь  і депутати Запорізької обласної ради. Так, депутат облради Артур Гатунок у селі Косих під час зустрічі кандидата на посаду голови Кирилівської ОТГ Івана Малєєва оголосив йому підтримку від імені обласної ради. Слова Артура Гатунка містять очевидну маніпуляцію, адже депутат не може представляти обласну раду одноосібно. Крім того, депутатка облради від політичної партії «Опозиційний блок» Людмила Любім на святкуванні Дня села Володимирівка зі сцени представила кандидатку на посаду голови Якимівської ОТГ Валентину Громихіну, надавши їй позитивну характеристику. Оскільки святкові заходи були профінансовані за кошти сільського бюджету, а інші кандидати представлені не були, даний факт містить ознаки прихованого використання бюджетних ресурсів на користь кандидата.

Виявлені порушення носять точковий характер і є такими, що не мають визначального впливу на результати виборів в цілому.

Нагадаємо, вибори в 10-ти (Підгірненська, Новоуспенівська, Чкаловська, Петро-Михайлівська, Воздвижівська, Плодородненська, Приазовська, Кирилівська, Якимівська, Новобогданівська) ОТГ Запорізької області відбудуться у неділю, 29 жовтня 2017 року.

Ми звертаємось до виборців прийти на вибори та проголосувати. Звертаємось до виборчих комісій всіх рівнів з продовженням якісної роботи по організації виборчого процесу, особливо у день виборів та забезпечення прозорості рішень та підрахунку голосів. А також звертаємось до працівників правоохоронних органів із закликом своєчасно та оперативно реагувати на виборчі порушення та забезпечити правопорядок на належному рівні у день виборів.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів  (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

У разі додаткових питань, звертайтеся:

Ганна Дворна,

координаторка громадського спостереження за виборами у Запорізькій області

тел.: +38 (099) 372-72-80

email: opora.zp@gmail.com