У ЗНУ провели Міжнародну наукову конференцію «Медіакультура та інформаційна безпека в Європі та світі»

На конференцію були запрошені почесні гості, зокрема Володимир Різун – директор Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Олександр Русецький – директор Кавказького інституту регіональної безпеки (Тбілісі, Грузія), Олена Чуранова – медіа-експерт та редактор  StopFake.org.

Конференція проходила в межах Інтенсивного тренінгового інституту з методології медіадосліджень IREX. Як зазначив декан факультету журналістики ЗНУ, кандидат педагогічних наук Віктор Костюк, цей захід став результатом піврічної співпраці соціологів, істориків, журналістів.

Найголовніше правило – журналіст повинен бути журналістом і не забувати свою місію

Панельну дискусію на тему «Мас-медіа в умовах гібридної війни: міжнародний досвід» розпочав Олександр Русецький, який розповів про те, як Грузія під час військового конфлікту з Росією боролася з інформаційною пропагандою у ЗМІ. За його словами, одним із рішень цієї проблеми було створення інформаційного центру в Тбілісі, який ретельно відстежував «фейки». Він висловив переконання у тому, що в умовах світової кризи треба об’єднуватися і створювати спільний інформаційний простір та методи багатостороннього співробітництва. Слухачів дуже хвилювало питання, як працювати мас-медіа в умовах гібридної війни. «Найголовніше правило – журналіст повинен бути журналістом і не забувати свою місію», – наголосив експерт.

Володимир Різун у своїй доповіді зазначив, що студенти і викладачі, загалом уся академічна спільнота, має бути задіяна у захисті інформаційної безпеки країни.

Олена Чуранова розповіла про проект StopFake, якому вже майже чотири роки. Він був започаткований тоді, коли відбулась окупація Криму та розпочались військові дії на Донбасі. «Тоді ми зрозуміли, що проти нас працює потужна інформаційна пропаганда з боку Росії, і треба було щось робити», – пояснила вона. Щоб назвати неправдиву новину фейком, потрібні докази та підтвердження. Над цим і працює команда проекту, створеного студентами та викладачами Могилянської школи журналістики (до яких потім приєдналися небайдужі журналісти, редактори, програмісти, перекладачі).

У дискусії активну участь приймали студенти, викладачі, науковці та журналісти.

Загалом у рамках конференції відбулись круглі столи, семінари, презентації, тренінг із факт-чекінгу. Для учасників та гостей конференції була організована екскурсія на о. Хортицю.

Організаторами конференції виступили Міжнародна рада досліджень і обмінів(IREX), Запорізький національний університет, Південноукраїнський центр медіаграмотності та Класичний приватний університет.

У цей день у Запоріжжі також пройшло засідання Науково-методичної комісії з журналістики та інформації Міністерства освіти та науки України.

 

Олександр Шаріпов,

фото Олени Махонько