Представник компанії ПАТ “Запоріжгаз” заявив, що не вважає людиною голову ОСББ по Ладозькій, 12 Станіслава Скалозуба.

Ця заява не є свіжою.  Події навколо будинку по Ладозькій, 12 розпочалися ще рік тому, війна триває до сьогодні. Тут все по-серйозному, “Запоріжгаз” вигадує щоразу нові прийоми заради одного – повісити на газову трубу коробку для лічильника. Тут ціла детективна історія – люди без опізнавальних знаків, хлопці у капюшонах, які побоялися відкрити свої обличчя, та, – неадекватні співробітники компанії. Особливості спілкування з вищевказаними Станіслав Скалозуб знімав на відео, а потім оприлюднив, щоб не було сумнівів, з боку того ж самого “Запоріжгазу”, який невтомно і шаблонно повторює – “Ми все робимо по закону”. Зрештою, законність, а головне адекватність та елементарна людяність зафіксована і запропонована до перегляду.   Відео, яке виклав у youtube голова ОСББ  набрало в численну кількість переглядів.

Вперше наше ОСББ зіткнулося з спробою незаконної установки коробки для загальнобудинкового лічильника обліку газу ще в 2016 році. Було стандартне оголошення на під’їзді, без офіційного листа на адресу ОСББ. З цього приводу ми зустрілися з сусідами, щоб обговорити проблему, з’ясувалося  – багато хто писали або ходили на прийом у Запоріжгаз у минулі роки і записувалися на встановлення лічильників газу- поквартирних! То ж ми вирішили написати додаткове, але колективне звернення, про бажання встановлення не загальнобудинкового, а саме поквартирних лічильників обліку газу. Навчені досвідом маніпуляцій  та ігнорування з боку ПАТ “Запоріжгаз” попросили нашого депутата В’ячеслава Зайцева  допомогти і прикріпити наш колективний лист до свого депутатського звернення, – розказав голова ОСББ Станіслав Скалозуб.

 

 

А це копії звернення мешканців будинку та депутата В’ячеслава Зайцева.

 

Першого разу відповідь на офіційні листи мешканці та депутат отримали. У листі “Запоріжгаз” переконує, що має таке ж право, як і власники багатоквартирного будинку приймати рішення за встановлення приладів. Люб’язно підкреслюють те, що витрати на встановлення ініціатор бере на себе, також за власний кошт здійснює проектування. Особливо нам сподобалося останнє – проектування. Кожного відомого нам разу, мешканці будинків просили проказати той самий проект, на який, за словами Запоріжгазу вони повинні виділяти власні кошти, але чули відмови! Не показали, так само як і акт про наміри виконання робіт чи елементарні дозволи. Максимально, що запоріжцям вдалося побачити – це машину  з надписом “Запоріжгаз” та посвідчення співробітників. На наступні звернення відповідей не дочекалися. Навіть на звернення депутата міської ради.

Далі, події розвивалися ще цікавіше. Приїхавши в листопаді на об’єкт, представникам компанії довелося спілкуватися з правлінням ОСББ цього будинку. Голова рішуче заявив:  “Рішення про модерднізацію будинку та встановлення короба для загальнобудинкового лічильника може прийматися тільки на загальних зборах ОСББ, ми їх поки не проводили. Тому просимо вас припинити спроби незаконно здійснювати будь-яку дію з стінами нашого будинку, до рішення загальних зборів “

Тоді відбитися вдалося, але на надовго. У грудні помаранчевого кольору машина знову заїхала у двір будинку.  Що відбувалося далі – чудово зрозуміло з відео. День для Станіслава Скалозуба був втрачений – чинив багатогодинний опір незаконним діям компанії.

 

https://www.youtube.com/watch?v=wSLuk6GpP5I

Історія безкінечна. Протягом року продовжувалися маніпуляції та спроби повісити цю “завітну коробку”.  Людей шантажували та погрожували відключити газопостачання. Неодноразово клеїли оголошення про те, що будуть проводитися роботи по встановленню лічильника, як правило це робили пізно ввечері і повідомляли про ранкові наміри.  Були оголошення, які взагалі вказували на тривалий проміжок часу  проведення таких робіт. Тобто строки не визначені, вказано: “у проміжку з такого по такий час у вас будуть проводитися… “і далі по тексту. А проміжок там не багато і не мало, а цілий місяць.

Нагадаємо, згідно із затвердженим порядком:  “У випадку запланованих капітальних ремонтів ГРМ (крім аварійних) Оператор ГРМ має повідомити Споживача про припинення розподілу йому природного газу не пізніше ніж за п’ять робочих днів до дати припинення розподілу природного газу.

“Мало того що вони повторюють свої спроби виконати незаконні роботи по установці на стінах будинку ОСББ, так ще й вводять людей у стан шоку такими оголошеннями. Люди панікують, не знають що робити. Уявіть ситуацію, коли ви не знаєте, буде у вас газ чи ні. І так весь місяць. Останній раз (я сподіваюся), вони приїжджали до нас 18 вересня. Знову почалося хамство, тиск і відмова надати документи. Знову викликали поліцію, крім посвідчень, вони більше нічого поліції не надали. У них не було ні документа, що підтверджує допуск до робіт підвищеної небезпеки, ні наряду на виконання робіт, ні документа, що підтверджує проходження інструктажу з техніки безпеки перед початком робіт на нашому об’єкті. Не було і проекту установки короба для лічильника, підписаного департаментом ЖКГ.
І найголовніше, як я говорив раніше – у них не було копії рішення про дозвіл установки короба для лічильника газу, яке приймається ВИКЛЮЧНО на загальних зборах ОСББ”, – обурюється Станіслав Скалозуб.

Востаннє представники компанії приїжджали на об’єкт 18 вересня. За кільки хвилин до цього виконали нехитру дію. Вранці того ж дня відправили заказні листи мешканцям цього будинку, вибірково –  лише людям похилого віку з повідомленням, що УВАГА – 18 вересня будуть проводити роботи на газовій трубі, а отже припинять газопостачання. І напевно прямо з укрпошти відправилися приступати до роботи.

Ми поспілкувалися з цього приводу з прес-секретарем компанії ПАТ “Запоріжгаз”, варто відмітити – жінка проявила терпіння та намагалася відповісти на усі запитання.

“Ми все робимо згідно із законом, ніколи і нічого не порушували. Ми маємо повне право проводити роботи на газовій трубі і посвідчення співробітника компанії має бути достатньо. Є загальноприйняте розпорядження та відповідні інструкції, у своїй роботі ми користуємося виключно ними” – Наталія Гринь, прес-секретар компанії “Запоріжгаз” . Також жінка запевнила, що співробітники компанії не зобов’язані мати акт чи дозволи. А також сказала про те, що повідомляти мають право як завгодно, чи то з вказуванням точної дати відключення газу, чи загального проміжоку протягом якого це може трапитися.