Цивілізований світ вже давно робить успішні кроки на шляху до поліпшення екологічної ситуації. Встановлення вітряків, сонячних батарей та інших альтернативних засобів вироблення електроенергії, що зменшують використання викопаного палива, успішного реалізуються по всьому світу.

Альтернативна енергія особливо вигідна країнам Європи, бо через засилля атомних, теплових електростанцій страждає екологія, а через це і населення.

Вітряки, наприклад, дуже популярні у таких країнах як Данія, Великобританія, Німеччина, Нідерланди. Сонячні батареї успішно використовуються у Іспанії, Німеччині. Україна також не стоїть на місці та рухається у напрямку збільшення використання альтернативної енергії.

Цікаво, що завдяки всього одній невеличкій сонячній панелі можна не тільки зберегти природу,однак і зекономити купу грошей. Така панель може дати достатньо енергії для освітлення багатоповерхового будинку у декілька під’їздів.

Довести, що це працює, вирішили мешканці ОСББ «Мир-2015» у місті Запоріжжя.

Початок енергонезалежності

ОСББ «Мир-2015» було створене у 2015 році, коли всю Україну охопила хвиля реформ. Мешканці будинку по вулиці Товариська 37Б, що знаходиться у Бородінському мікрорайоні, не довго думаючи вирішили також створити своє Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

«Після об’єднання, – розповідає голова ОСББ «Мир-2015» Володимир Алексеєнко, – до нас почали надходити пропозиції від багатьох компаній щодо удосконалення нашого будинку, щодо обслуговування та інше. Однак ми вирішили стати на шлях незалежності, можна сказати, автономії, тому перше наше рішення було – це встановити сонячну панель».

Маленька та важенька

Дах дев’ятиповерхового будинку відкриває чудовий краєвид на місто Запоріжжя, а тепле травневе сонечко не тільки зігріває журналістів Інформаційного агентства «RegionNews», а й живить невеличку сонячну панель, яка встановлена у декількох кроках від виходу на дах.

Дивлячись на батарею, яка на дотик виявляється не гладкою, а оксамитовою, відразу і не віриться, що вона, розмірами «метр на метр», може дати енергію для освітлення всіх трьох під’їздів та вестибюлів, а також вулиці (лампочки біля входів до під’їздів).

«Економія величезна! Якщо раніше ми платили за освітлення зі всього будинку 3000 тисячі гривень, то зараз це 100-150», – розповідає мешканка будинку Людмила Григорівна.

Цікаво, що мешканці вирішили встановити не тільки сонячну батарею, однак і світлодіодні модулі. Тепер освітлення вмикається автоматично, як тільки у приміщені чи на вулиці стає темно.

Допомога поруч

«З встановленням альтернативного джерела енергії нам дуже допоміг Громадський союз «Запорізький ресурсний центр« КРУГ». Вони залучили нас до проекту «Підвищення енергоефективності та енергозбереження в житловому фонді м. Запоріжжя» та допомогли отримати грант від німецького проекту IWO – Ініціатива «Житлове господарство у Східній Європі», – розповідає голова ОСББ «МИР-2015».

Так, після того, як «МИР-2015» виграв конкурс, розпочалася реалізація проекту. З травня 2015 року та до березня 2016 року за гроші гранту (32972,03 грн.) та особисті кошти ОСББ (17878,19 грн.) було встановлено:

на покрівлі будинку фотомодулі (сонячна панель) потужністю 250Вт;
світлодіодні модулі в кількості 147 штук загальною потужністю 176Вт, (1,2Вт кожен трехдіодний модуль);
безперебійні джерела живлення (гелієві акумулятори) і система контролерів, що керують системою зарядки від сонячної панелі, і розподіляють електроенергію на джерела освітлення;
нову прокладку електрокабелів і їх комутація в розподільних щитах.

Цікаво, що після того, як були встановлені все обладнання, через деякий час мешканці будинку відчули серйозні зміни і економію. Якщо раніше вони споживали 968 кВт на суму 1472,90 грн., то зараз 90 кВт  на суму 136,87 грн. Як бачимо, економія становить більше ніж 100%.

Можна провести нехитрі підрахунки і побачити, що за рік, коли все обладнання було встановлене, будинок зекономив у середньому 16 000 гривень!

Сьогодні-Завтра

«Наше ОСББ одне із найкращих у Запоріжжі, – з гордістю розповідає Любов Григорівна, – Ми не тільки встановили сонячні батареї, які економлять нам гроші та бережуть природу, однак і поставили пластикові вікна, нові двері у кожний під’їзд, замінили підвалах труби».

Як розповів голова «МИР-2015» Володимир Алексеєнко, мешканці не хочуть зупинятися на сонячних батареях.

«Після свят и плануємо прочистити батареї опалення, а потім встановити собі ІТП (Індивідуальний тепловий пункт), завдяки якому зможемо самостійно регулювати температуру, – зазначає голова ОСББ, – Мешканці будинку жаліються, що взимку на перших поверхах холодно, а на останніх дуже жарко. От коли ми прочистимо батареї та встановимо ІТП, тоді можна вже говорити про рівномірне опалення квартир. Також плануємо утеплити весь будинок та встановити сонячні колектори».

Мешканці будинку підтримують таку ініціативу, тому що після запланованих робіт, нового обладнання вони зможуть зробити своє ОСББ практично автономним. Вони зможуть відійти від послуг гарячої води та опалення.

Трошки висновків

Дивлячись на ОСББ «МИР-2015» можна з упевненістю сказати, що цей будинок крокує у світле майбутнє, у незалежне майбутнє, де зможе не тільки практично не сплачувати державі за послуги, але і виробляти електроенергію у плюс.

Крім того, ініціатива встановлення сонячних батарей, колекторів та ІТП – це, без сумніву, екологічно правильні рішення, це європейське рішення.

У Європі вже давно хочуть відмовитись від атомних та теплових станцій, які тільки забруднюють навколишнє середовище. Європейці будують сміттєперероблюючі заводи, сортирують сміття, намагаються врятувати Матінку природу від того занепаду, який вона зараз зазнає.

До речі, будинок на Товариській 37Б також вирішив сортирувати сміття. Звичайно вони ще не професіонали у цій справі, однак спеціальний бак для пластику встановили.

Кроки маленькі, але впевнені. Будинок на 108 квартир – це капля в морі, однак який великий приклад для інших. Рим не один день будувався, тому сподіваємося, що хвиля енергоефективності, використання альтернативних ресурсів по естафеті передасться від ОСББ «МИР-2015» іншим і далі.