В реабілітаційному центрі для учасників АТО, що у третій міській лікарні відкрили спелеокамеру (солеву камеру) та інгаляційний кабінет.

У міській поліклініці №3 знаходить досить відомий у місті  реабілітаційний центр, де проходять процедуру оздоровлення бійці АТО.  Ще восени минулого року на першому поверсі закладу був проведений капітальний ремонт та сучасно оснащений зал для фізичної реабілітації. Наступним етапом реконструкції центру було оснащення спелеокамери та інгаляторію. Роботи закінчені,  тож запоріжцям презентували нові та сучасні приміщення для реабілітації та оздоровлення.

спелеокамеру

спелеокамеру

спелеокамеру

спелеокамеру

Інгаляторій і солева кімната розташовані на цокольному поверсі приміщення. Пройти оздоровлювальні процедури можуть не лише учасники АТО, а й звичайні запоріжці, мешканці  Вознесенівського району.

“Камера повністю зроблена з морської солі: стіни, стеля і підлога. Поки вона нова ми з переших хвилин можемо відчувати дію солі та навіть її смак. А коли включається галоренератор, то ефект посилюється. Апарат розпилює сіль на дрібненькі частинки – до 5 мікрон. Вони потрапляють в організм  і починають його оздоровлювати. Спочатку потрапляють у легені, пізніше з киснем у кров. Це дає ефект очищення у першу чергу, насичує легені та підвищує імунітет. Також у солеві кімнаті ми проводимо релакс терапію. Як бачите, на стелі розташовані лампочки, це дає відчуття зоряного неба, стіни теж підсвічені. Можна включити музику і релаксувати. Для людей, які побували у зоні бойових дій, така процедура допомагає відновити психологічну рівновагу та заспокоїти нервову систему.” – розказала завідуюча фізіотерапевтичним відділенням Тетяна Гурова.

У Запоріжжі кожна третя людина страждає від алергії, отже багато людей мають ризики захворіти на бронхіальну астму. Процедури у подібних солевих кімнатам здатні зняти симптоми та вилікувати проблеми дихальних шляхів. Двадцять хвилин у спелеокамері прирівнюється до 30 хвилин прогулянки біля моря.

спелеокамеру

спелеокамеру

Співробітники реабілітаційного центру просять донести до суспільства, особливо до учасників бойових дій інформацію про можливість скористатися можливістю оздоровлення.  Особливо важливо донести цю інформацію до учасників АТО. Вони сьогодні як ніхто інший потребують і заслуговують оздоровлення.

Життя в окопах потребує постійної підтримки здоров’я

“Як людина, яка жила в окопах тривалий час можу сказати, що подібний спосіб життя дуже істотно позначається на дихальних шляхах. З’являється кашель, який періодично загострюється. Окрім того  від життя у польових умовах знижується імунітет, це наслідок недосипання та незбалансованого харчування. Я вже й не говорю про психологічний дисбаланс, якого вкрай важко позбутися. Тому подібні солеві камери це дуже добре для здоров’я людей, зокрема для учасників АТО. Сам поки не пробував на собі, але думаю що скористаюся. У мене було 2 поранення, після них періодично загострюється кашель.” – поділився депутат міської ради, запорізький кіборг В’ячеслав Зайцев.

Спелеокамеру, а також усі ремонтні роботи здійснили за рахунок мешканців Запоріжжя. Рішенням сесії міської ради були виділені кошти, у минулому році 800 000 гривень, у 2017 році приблизно така ж сума вийде у підсумку. На разі не уся виділена сума  поступила на рахунок лікарні. Вартість солевої камери 214 000 гривень.