Автор музики до відомого фільму Джима Джармуша «Виживуть тільки коханці» 13 вересня зіграє у львівському просторі «Fredra.61». Цей концерт стане завершальним в українській частині туру ван Віссема.

Jozef Van Wissem

Музику голландського композитора-мінімаліста, майстра гри на лютні Йозефа ван Віссема ви могли чути у фільмі режисера Джима Джармуша «Виживуть тільки коханці». Саме за кращу оригінальну музику до цієї стрічки у 2013 році ван Віссем отримав нагороду на Канському кінофестивалі. 

Йозеф народився в 1962 році в Маастріхті в Нідерландах. Грати на лютні він навчався у професійного лютняра з Америки Патріка О’Брайена в Нью-Йорку. Дебютний альбом «Retrograde: A Classical Deconstruction» Ван Віссем записав у 2000 році.

У музичних колах Йозеф відомий своїм нестандартним підходом до використання лютні — інструменту, типового для епох Ренесансу та Бароко, але більш ніж несподіваного в сучасній музиці. Незважаючи на витончену електронну обробку звуку, ван Віссем в значній мірі залишився вірним традиційному тембру, резонансу і техніці гри на лютні. Так авангардний композитор легко поєднує, здавалося б, несумісне.

Jozef Van Wissem

У 2012 році ван Віссем разом з Джимом Джармушем записали відразу два альбоми «Concerning the Entrance into Eternity» та «The Mystery of Heaven». Саме звідти була взята композиція «The More She Burns the More Beautifully She Glows», яку заспівала виконавиця головної ролі фільму «Виживуть тільки коханці» Тільда Суїнтон. У стрічці також прозвучала пісня «In Templum Dei», написана ван Віссемом для лютні та вокалу.

https://www.youtube.com/watch?v=VqvPlbOdTwM

Музика ван Віссема, яка виконується автором з аскетичною зосередженістю, відрізняється лаконічністю та чіткістю, а його тривалі композиції й витончені мелодії немов гіпнотизують та переносять слухача в інший вимір.

На питання чому саме лютня, Йозеф відповідає: «Вона стала для мене символом того, що не так з суспільством».

Цікаво, що окрім гри на лютні, ван Віссем активно популяризує цей інструмент, періодично читаючи лекції під назвою «Звільнення лютні».

На концерті у Львові ван Віссем зіграє свої кращі композиції, а також представить пісні з нового альбому «New Lute Music for Film», реліз якого відбувся у травні 2017-го року. Квитки тут. В день концерту квитки також можна буде придбати на вході до актового залу «Fredra.61» (вул. Зелена, 20), однак за підвищеною ціною.

Віталій Очерет