Запорізька міська рада виділила кругленьку суму на боротьбу з амброзією хімічним способом. Чи є від цього результат?

У жодному місті ви не побачите такої кількості викошених газонів з амброзією, як у Запоріжжі. Якщо не бути скромними, то варто сказати — у нас з рослиною борються найкраще. Пояснення цьому є — враховуючи екологічну ситуацію у міста, яка сильно послаблює імунну систему, люди тут більш вразливі та частіше і сильніше страждають на сезонну алергію. Захворювання не обирає по статусу чи віку, тому стосується практично усіх запорізьких родин. Створено навіть гарячу лінію — 061-2339833, сюди можна звератися, якщо ви побачили плантацію з амброзією. 

амброзією

 

Перше:

У Запоріжжі підхід системний: косять, знищують хімічним препаратом, переорюють з подрібненням амброзії і засівають спеціальними травосумішами, котрі не дають амброзії розвиватись. Все це прописано в міській програмі по боротьбі з карантинними травами.

У минулому році вона викликала масу суперечок,  внесли велику кількість поправок і додатків зі сторони депутатів, спеціалістів і громадських діячів. Програму створювали в гарячих дискусіях на комісії по екології та соціальних мережах. Кажуть, — кращої програми в Україні нема, а інші міста в нас її «плагіатять».

Найбільшим результатом дії програми є зменшення кількості людей, які звернулися до лікарів з алергічним ренітом у 2016 році. Так каже міська влада. З іншого боку, медики стверджують, що кількість пилку амброзії в повітрі Запоріжжя, за результаттами досліджень в 2016 році була на 10 % більшою в порівнянні з 2015. Як так сталося, що при збільшенні пилку на 10 % зменшилась кількість людей, котрі скаржились на алергію на 18 %? Але відповідний документ з департаменту охорони здоров’я є, тому будемо вважати, що в нас сталося диво і люди почали по-іншому реагувати на алерген.  Беззаперечним фактом є те, що такої кількості покошених газонів, як в 2016 році Запоріжжя не знало давно.

 

Друге:

У місті випробовують новий препарат, котрий знищує лише амброзію, на інші рослини не впливає. Слово «випробовують» пишемо не дарма. У цьому році, на боротьбу з амброзією виділили, — лише на тендерні закувпілі — 4 млн грн. Але препарат, з котрим виграють тендери досі не пройшов обов’язкову екологічну і санітарно-епідеміологічну експертизи.

«Документи про експертизу дуже необхідні. Кожен препарат має свій паспорт, цей — не виключення. Також є паспорт досліджень медиками хімічного препарату, який ефективно знищує амброзію. Але немає документу, який би підтверджував, що препарат, яким зараз нищать рослину, відповідає характеристикам того препарату, який досліджували медики. Отже, ми точно не знаємо на що пішли гроші і чим насправді збризгують плантації з рослинами.» — розказав громадський активіст Микола Ралик.

Більше того, активіст і депутат міської ради Руслан Ярошенко двічі перевіряли щільність препарату, котрий використовувався на газонах міста і виявилося, — показники суттєво відрізняється від тих, що записані в паспорті. Ціла детективна історія…

Третє:

На сьогодні у Запоріжжі проходить активна дискусія між прибічниками двох основних методів боротьби з амброзією. Громадські активісти наполягають на тому, що амброзію треба ліквідовувати лише вириванням, або хімічними методами. Косіння може бути лише допоміжним заходом. При цьому активісти вважають, що виривання в більшості випадків дешевше, а ніж хімія.
Чиновники погоджуються з такою думкою, але стверджують, що цей метод використовувати у масштабах міста нереально.
Тоді громадські активісти запропонували, щоб в тендерах на ліквідацію амброзії не вказували конкретний метод боротьби. Підрядні організації запропонують самі найефективніший метод. У цей час мерія —  як води в рот набрала і продовжує платити шалені гроші за ліквідацію амброзії хімічним методом.

У відповідь з боку громадської ініціативи «Запоріжжі без амброзії» надійшов запит до міської ради з прохання дати координати чітких меж територій, які будуть збризгувати хімікатом.  Потрібно, щоб громада могла пересвідчитись, що близько 4 млн грн було оплачено за результат. А єдиним підтвердженням результату є  відсутність амброзії на заявленій території. Сама постановка питання уже повинна стимулювати тих, хто отримав бюджетні кошти, виконати роботи якісно.

Четверте:
У Запоріжжі більше 10 років працює над вивченням пилку амброзії доктор біологічних наук Олександр Приходько. Його дослідження показують, — не можливо ліквідувати шкідливий вплив рослини лише в одному місті. Тому, що з сусідніх міст, з окраїн та полів у Запоріжжя летять мільярди пилинок амброзії і отруюють все навкого.
Запорізьким активістом була зареєстрована петиція до Президента з вимогою створити державну програму боротьби з амброзією, щоб системно подолати це зло одночасно на всій території України. https://petition.president.gov.ua/petition/38480 Зараз йде активний збір підписів під петицією, долучайтеся, бо це стосується кожного, зібрати 25000  буде не легко.