11 червня 2017 року увійде в історію нашої країни, адже сьогодні між Україною і ЄС почала діяти угода про безвізовий режим!

Нарешті

З опівночі 11 червня всі громадяни України, які мають біометричний паспорт, зможуть відвідувати без віз 30 країн Європи.

Першим усіх українців з цим привітав президент країни Петро Порошенко:

Першими країнами, які відкрили безвіз для громадян України, стали Греція, Кіпр, Болгарія, Румунія, Литва, Латвія, Естонія та Фінляндія. А з 1:01 за київським часом безвізовий режим для України також запровадили Австрія, Бельгія, Данія, Іспанія, Італія, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція і Португалія. Останніми країни, що запустили безвіз з Україною, стали Ісландія (яка не входить до складу ЄС, але є державою-членом шенгену), Данія та Гренландія.

Тернистий шлях

Країна йшла до безвізового резиму довгих 11 років. Цікаво, що ми дозволили європейцям відвідувати Україну без віз ще в 2005-ому. Після того, ми пережили багато подій, які у підсумку вплинули на рішення ЄС. Як це було:

6 квітня Європейський парламент більшістю голосів підтримав запровадження безвізового режиму з Україною. 26 квітня надання безвізового режиму українцям схвалили посли країн ЄС.

https://www.youtube.com/watch?v=ThVW6XIpjqs

Надання безвізового режиму з Європейським союзом для громадян України Рада Євросоюзу схвалила 11 травня 2017 року. Через тиждень, в Страсбурзі президентом Європарламенту Антоніо Тальяні і представником Мальти в ЄС відбулося підписання документа. Далі рішення офіційно опублікували у віснику Європейського союзу, через 20 днів після чого безвізовий режим з Україною, нарешті, вступив в юридичну силу.

Тепер безвіз надає право українцям, що мають закордонний біометричний паспорт, на перебування в ЄС протягом 90 днів у проміжку 180 днів. Простіше кажучи, українці мають право перебувати в країнах ЄС кожні півроку по 90 днів.

Що потрібно для подорожі в ЄС

Головна мета візової та прикордонної перевірок – переконатися в тому, що людина не планує порушувати міграційні правила. В ЄС діє так званий «Шенгенський прикордонний кодекс» (Schengen border code), де зазначений порядок та правила перетину кордону іноземцями.

У Кодексі є п’ять вимог, які поширюються як на «візових», так і на «безвізових» іноземців. В’їзд до країн ЄС дозволений тим громадянам, які:

1. Мають на руках документ для перетину кордону (закордонний паспорт, проїзний документ дитини, диппаспорт тощо).

2. Можуть обґрунтувати мету та умови свого перебування в ЄС.

3. Мають достатні фінансові засоби як для перебування в ЄС, так і для повернення в Україну, або ж здатні отримати їх законним чином (це – пряма цитата із прикордонного кодексу).

4. Не перебувають у переліку осіб, яким заборонений в’їзд до ЄС;

5. Не становлять загрозу для громадського порядку, безпеки, громадського здоров’я та міжнародних відносин.

Перелік документів, які можуть вам знадобитися на кордоні, залежить від мети поїздки.

Для бізнес-поїздок (відряджень) це:
— запрошення на зустріч, або
— інший документ, який підтверджує торговельні чи ділові відносини, або
— квиток на виставку чи зібрання, якщо метою поїздки є їх відвідування.

Для туризму або приватних поїздок у вас запитають про:
— бронювання проживання або запрошення, якщо ви збираєтеся зупинитися у друзів;
— зворотний квиток (якщо ви подорожуєте автомобілем, це не є вимогою);
— маршрут чи план вашої поїздки.

Тепер розберемося з фінансами, адже й до тепер є міф, згідно з яким ми маємо мати певну суму коштів на добу, щоб нас точно пустили за кордон. Кодекс дає подорожуючому кілька опцій:

— готівкові кошти (але майже ніхто в ЄС не возить значні суми готівкою)
— тревел-чеки (застарілий та неактуальний варіант)
— сплачене проживання та квитки
— фінансові гарантії запрошуючої сторони
— кредитні картки

Обмежитися, наприклад, можна останнім пунктом. Ніякі довідки про доходи не потрібні.

Як отримати біометричний закордонний паспорт

Наявність біометричного закордонного паспорту є одною з головних вимог, щоб потрапити в Європу без візи. Такий паспорт відрізняється від звичайного тим, що містить у собі електронний носій інформації про біометричні дані власника. У нашому випадку – відбитки пальців людини. Передбачається, що такі документи найбільш захищені від підробок та виключають можливість користування ними будь-якою особою, окрім власника. Головна ідея впровадження більш захищених документів, які забезпечують ідентифікацію особи – це суттєве підвищення захищеності суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму. Виготовляти такий новий документ в Україні розпочали у 2015 році. Для оформлення біометричного закордонного паспорта необхідно звернутися до міграційної служби.

Вартість

Загальна вартість біометричного паспорта – 561, 47 грн.

З них:
державне мито – 170 грн.
вартість послуг – 87,15 грн.
бланк з електронним чіпом – 304 грн. 32 коп.

Строк дії документа

Закордонний паспорт дійсний протягом 10 років. Для осіб, які не досягли 16 років – протягом 4 років.

Про те, які документи треба подавати для оформлення паспорту та строки виготовлення можна детально ознайомитися на ТУТ.

До речі, якщо у вас є звичайний закордонний паспорт із візою, то його не треба міняти. Можна і надалі ним користуватися до закінчення строку дії Шенгенської візи або паспорту. А вже в біометричний паспорт вам візу не поставлять, а запропонують одразу їхати до ЄС.

Безвіз в дії

У перші години дії безвізового режиму з Європейським Союзом, державний кордон України з біометричними паспортами перетнули майже 600 українців. Про це повідомили в прес-центрі Державної прикордонної служби.

«Безвіз — в дії. Консули в Румунії, Польщі, Словаччини, Угорщини повідомляють про безперешкодний перетин громадянами України кордону країн ЄС по біометричного паспорту. Консули продовжують здійснювати моніторинг ситуації в пунктах пропуску», — повідомляють в МЗС.

Небезпека

Але українцям треба бути обережними та дотримуватись усіх правил ЄС щодо безвізу, інакше Євросоюз може скасувати його через високий рівень міграції, яка не влаштує європейців.

За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охрименка, Євросоюз передбачив можливість масової міграції українців.

«Самі європейці підозрюють, що українці не будуть їздити до них з туристичною метою, тому вони зробили поправку, згідно з якою дозволяється призупинення безвізового режиму, якщо буде занадто багато нелегальних гастарбайтерів», – пояснив Охрименко.

Однак механізм призупинення безвізу не стосується лише України і може бути застосований лише у випадку загострення міграційної кризи у Європейському Союзі. Про це заявила речник МЗС Мар’яна Беца.

«Міграційні ризики, які виникли минулого року, спричинили те, що відбулася дискусія в рамках ЄС про запровадження для третіх країн, безвідносно України, механізу призупинення у разі виникнення міграційних ризиків», — повідомила Беца.

Тож, на сам кінець, ще раз нагадаємо базові міграційні правила Шенгенської зони та ЄС для подорожуючих: не працювати без робочої візи та дотримуватися так званого «правила 90 днів» (перебування в Шенгені не більше 90 днів на кожні 180 днів).

Віталій Очерет