З 29 травня розпочався масштабний проект GoCamp. До України приїхали волонтери зі 140 країн світу, аби навчити українських школяриків англійської мови – живе спілкування, руйнування стереотипів, нові знання і не тільки…

Українцям, які намагаються врешті-решт позбутися радянського минулого, жити далі, впевнено крокуючи до Європи, особливо, важливо вміти «спілкуватися зі світом». За даними онлайн-дослідження TNS, станом на 2015 рік, всього 18% населення володіють англійською мовою на рівні вище середнього. Для прикладу – більш, ніж половина жителів країн ЄС щонайменше знають 2 іноземні мови, 38% вільно спілкуються саме англійською. Не зважаючи на те, що з кожним роком охочих «поповнити свій словниковий запас» збільшується, ми все ж «пасемо задніх».

Будь-які перепони можна подолати на своєму шляху, коли люди не бояться йти у перед, позитивних змін не уникнути. Так створилась громадська організація Global Office націлена на інформаційну, політичну, економічну, культурну та соціальну інтеграцію України у світовий простір, а також внутрішню інтеграцію.

Команда GoGlobal прагне навчити англійської мови якомога більше людей. 

Цілі програми:

-популяризація володіння та використання іноземних мов,

-майбутнє покоління із цінностями вільного світу,

-громадська дипломатія,

-популяризація волонтерського руху в Україні,

-підготовленість до викликів XXI століття, внутрішня інтеграція,

-нова якість держслужби,

-високий рівень викладання іноземних мов.

У міжнародній організації підрахували – 80% держслужбовців не знають іноземних мов. Таким чином виникла ідея створити масштабну платформу, яка дозволить вивчати іноземні мови безкоштовно (англійська, німецька, французька або іспанська). Цілком логічно, що роботу розпочали саме з чиновників.

 

«Доведено соціальними опитуваннями, що ті країни де держслужбовці вільно володіють іноземними мовами, зокрема англійською, мають вище ВВП, краще розвивається економіка», – наголошує Тетяна Кириленко, керівник комунікаційного направлення Go Clobal.

 

 

На сьогодні, 700 посадовців освоїли важливу для себе науку за допомогою проекту. Погодьтеся, дуже дивно, коли, скажімо, дипломат на зустріч з закордонними колегами приїздить разом з перекладачем.

Для довідки: GoCamp – це новий формат літніх таборів розміщених по всій території України, робочою мовою є англійська або німецька. Вік учасника – від 10 до 15 років. Учень повинен володіти англійською (німецькою) хоча б на базовому рівні. Волонтери з понад 100 країн світу протягом трьох тижнів навчатимуть наших дітей іноземних мов. Квитки (інші витрати) приїжджі оплачують самі, весь цей час проживають у сім’ях простих людей. ГО не фінансується державою, існує коштом охочих змінити країну на краще. Важливо! Гості не знають (або майже не знають) української мови, тому у школярів немає шансів, доведеться переходити на мову співрозмовника. Власне на це й розраховували організатори. Головне – подолання мовних бар’єрів, острахів неправильно зробити наголос чи вимовити літеру.

 

Щоправда, найбільше сподівань покладається все ж на майбутнє покоління. Тому й було створено окрему платформу для вивчення англійської мови під назвою GoCamp. Жодних нудних лекцій, старих книжок, лише жива розмова.

На нашу думку, рішення долучити учнів саме із сіл, селищ міського типу, містечок має велике значення для країни. Як ми знаємо у віддалених куточках України сільські школи не можуть забезпечити своїх вихованців навіть необхідною кількістю підручників, не говорячи вже про техніку. Відпер, усі діти мають однакові можливості та перспективи.

Так, Константинівська загальноосвітня школа отримала у 2016 році 15 новеньких комп’ютерів. До цього, на 290 учнів був усього один комп’ютерний клас, «розумні машини» були старшими за своїх користувачів у декілька разів. Діти, директор закладу Дмитро Севастьянов, за сумісництвом викладач інформатики, просто не тямлять себе від щастя.

Існує 4 напрямки за яким молодь має змогу проходити навчання:

1) «Лідерство та кар’єра». Задача допомогти віднайти себе, розвиток лідерських якостей, обрання майбутньої професії, підготувати до викликів дорослого життя.

2) «Громадянство». Демократії потребують активних, поінформованих, відповідальних громадян. Вас навчать відповідати не лише за себе, колективна робота – це кропітка праця, кожна окрема помилка може стати фатальною.

3) «STEAM». Раптом маєте хист до науки, технології, інженерії, мистецтва, математики – Вам саме сюди. Хто знає, можливо, саме Ви станете новим всесвітньовідомим Стівом Джобсом.

4) «Спорт та здоров’я». Здорова нація = успіх. Програма популяризує здоровий спосіб життя. Правильне харчування, спортивні ігри, походи. Найбільше прихильників саме у цієї категорії.

Більш детально ознайомитись з напрямками, можна за посиланням.

Є ще одна важлива функція, яку поклала на себе ГО – популяризація України. Що іноземцям відомо про нас? Війна на Донбасі, жахливі дороги, непоборна корупція, ось які новини у переважній більшості транслюються по телебаченню. Але це ж лише декілька негативних пунктів, які псують репутацію всього народу. Відвідавши країну волонтери приїздять додому зовсім з іншими враженнями. Мальовничі краєвиди, багата культура, вікова історія, гостинність лишають про себе найприємніші спогади. Першу фразу, яку вивчають «закордоні вчителі»: «Дякую, я вже поїв!». Люди – головний скарб держави.

Для того, щоб взяти участь у програмі школи мали пройти певний відбір, проте не варто засмучуватись раптом цього року не вдалось потрапити до списку учасників, проект довготривалий.

«GoCamp змінить життя цілого покоління. До 2020 року 1,5 млн школярів стануть учасниками національного проекту у результаті якого вони отримають більше можливостей стати лідерами, будувати успішну кар’єру, спілкування. Ми плануємо реалізувати три проекти: «GoCamp» – про, який щойно говорили; «AfterSchool GoCamp» – позакласні мовні програми в Києві та Київській області; «GoCamp East» – виїзні мовні програми для дітей з Донецької та Луганської областей», – розповідає Мустафа Найєм, засновник ГО Global Office, народний депутат України.

За кількістю Запорізька область займає четверте місце (усього 11 шкіл у 2017 стали переможцями конкурсу). Про них ми поговоримо детальніше згодом. Кореспонденти «RegionNews» відвідають шкільні заклади, розкажуть Вам, як козаки й козачки занурились у вивчення англійської мови, заодно, трохи підтягнуть свої знання ? .

Оксана Щербина